PHONE ZONE
Puzzle Quest 3
Dragan KOSOVAC
1. januar 2022.

Prošlo je skoro petnaest godina otkako je prvi Puzzle Quest ugledao svetlost dana. Igra je bila delo tvorca serijala Warlords, Australijanca Stiva Foknera i njegovog tima Infinite Interactive (danas preimenovan u Infinity Plus Two), pa ne čudi što se Puzzle Quest pričom i dizajnom stvorenja naslanjao na ranije delove Warlordsa. Ovaj klasik, danas ultrapopularnog žanra borbenih connect-three, naslova tokom godina dobio je sedam licenciranih nastavaka i spin-offa, kao i more klonova i igara inspirisanih Puzzle Questom. Tehnički gledano, aktuelni Puzzle Quest 3 još uvek je u early accessu, ali je dostupan za igru i ima više nego dovoljno sadržaja, pa prosto nismo mogli da odolimo, a da se ne osvrnemo na to šta Fokner i ostali autori igre koja je pokrenula lavinu imaju da kažu petnaest godina kasnije.

Igra je, kao i ostali „glavni” delovi PQ franšize, smeštena u fantazijski svet Etheriu. Okvirna priča je ovaj put prilično „labava” i ne oslanja se na veliku opasnost koja preti celom svetu (mada, naravno, ima i toga), nego je u prvi plan stavljeno istraživanje regiona, ispunjavanje kraćih questova sa mini-pričama i, naravno, razvoj likova, što onih koje direktno kontrolišete, što prijatelja iz vaše družine (koje, takođe, unapređujete).

U igri je pet klasa: ubica (assassin), berserker, nekromanser, paladin i šaman. Svaka klasa ima specifične veštine koje se aktiviraju spajanjem objekata specifične boje tokom connect-three bitaka, tako da svaka od njih ima određene ofanzivne i defanzivne prednosti. Sem toga, svaka klasa ima dva avatara, muškog i ženskog, a tu je i fantazijsko-rasna raznolikost, pa su pored ljudi prisutni i patuljci, vilenjaci i minotauri. Igru počinjete sa tri slota za likove, a dodatne slotove otključavate freemium kristalima. Svakog od likova koje imate „na lageru” levelujete pojedinačno, opremate ga komadima magičnog oružja i oklopa, a tu je i otključavanje i unapređivanje magičnih sposobnosti.

Većina bitaka je obračun vašeg junaka protiv niza od tri pojedinačna protivnika. U proverenom Puzzle Quest maniru, na igračkom polju nalazi se pet vrsta šarenih objekata čije spajanje u nizove od tri i više komada puni skalu za aktivaciju magija dotične boje, a šesta vrsta objekata su kosturske lobanje čije spajanje nanosi protivniku direktno oštećenje. Značajna novost je mogućnost pomeranja objekata dijagonalno, a ne samo horizontalno i vertikalno. Još bitnije, sami potezi su atipični za connect-three žanr, odnosno PQ3 koristi isti sistem kao u igri Match Land (čak su i dimenzije igračke table 7×5 polja). Naime, potez vam ne završava kada napravite prvi niz, već imate nekoliko sekundi da nanižete što više objekata u što veće lance koji, zatim, iza sebe ostavljaju bonus-objekte čije naknadno spajanje daje više energije i poena.

Kvalitetna grafika i animacije, solidna priča, neprestan razvoj likova i proverena connect-three mehanika čine Puzzle Quest 3 još jednim hitom u ovom slavnom serijalu.

Platforma: Android, iOS • Veličina: 2,3 GB

Cena: besplatno • Adresa: Google Play, App Store


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
NOVEMBAR 2023
Counter Strike 2
Stari, dobri Kanter u osveženom ruhu je više veliki update, nego puna nova igra...
Intel Core i9-14900K i Core i7-14700K
Nema zime uz Intelove mašine
Da li je Raptor Lake Refresh samo još vrelija i neznatno brža verzija prethodne generacije?
Apple iPhone 15, iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max
Petrovača, ajdared i zlatni delišes
iPhone 15 je „prepakovana” verzija modela 14 Pro, sa Appleovim čipsetom A16 Bionic „ispod haube”...
High tech igračke i razvoj naučnog razmišljanja
M’mera mpoyamba
Visokokvalitetne, a povoljne edukativne igračke postoje za svaku sferu interesovanja vašeg deteta...
Dell Alienware AW2724DM
Ponos na vašem stolu
Odličan monitor. Vrhunski! Međutim, kao što verovatno znate, Alienware je neka vrsta statusnog simbola...
Hisense 43A7KQ
VIDAA sa više smisla
Neobičan brak pametnog i tradicionalnog televizora, koji se lako koristi i bez ijedne napredne opcije za gledanje TV programa...
Finansijske tehnologije
Turbulencije ne prestaju
Da li nas očekuje recesija ili „meko prizemljenje”? Ključne kompanije sektora finansijskih tehnologija ne čekaju previše...
EmulationStation Desktop Edition 2.1.1
Vizuelna strana emulacije
Emulation-Station je frontend za emulatore, koji donosi mogućnost kastomizacije prikaza sadržaja...
Super Mario Bros. Wonder
Super Mario Bros. Wonder je dragulj u serijalu 2D Mario platformera, na koji se čekalo više od tri decenije...
Assassin’s Creed Mirage
Igra ima fokusiranu, vrlo linearnu priču kakvu su imali prvi naslovi u serijalu...
Forza Motorsport
Pre trka nije moguće voziti kvalifikacije, već sami birate startno mesto na gridu...
Marvel’s Spider-Man 2
Akciona komponenta Marvel’s Spider-Mana 2 je stravično dobra, mada su Majls i Piter previše slični...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama