TEST PLAY
The Smurfs - Mission Vileaf
Miodrag KUZMANOVIĆ
1. januar 2022.

U konkurenciji sa Sunđer Bobom, Štrumpfovi nemaju previše šanse da zadrže pažnju moje sedmogodišnje ćerke. Nisu dovoljno bizarni, pogotovo nova, ušminkana 3D verzija crtanog filma koja izgleda masno u odnosu na arhaično-animiranu iz mog vremena, ali je naivna, bezazlena i manje zanimljiva aktuelnoj deci. U još jednom neuspelom pokušaju da je zainteresujem za ikone osamdesetih, izložio sam je najnovijoj igri s malim plavim kenjcima iz šume, praveći jasnu paralelu sa trolovima, njihovom lošijom kopijom. Ne znam zašto to radim. Revitalizacijom relevantnosti istorije možda pokušavam da napravim most između vekova, ostavljajući legat prošlosti u amanet generaciji zagledanoj u horizont hiperfuturizma. To može da uspe samo ljudima koji žive na selu, čija deca nemaju nepregledan izbor šarenih električnih izvora zabave po kojima surfuju kao stilizovana aproksimacija mačke na LSD-u u filmu o štetnosti zavisnosti.

Igra težinski prebrzo eskalira u nešto sa čime i odrasli imaju problema

The Smurfs - Mission Vileaf je kombinacija 3D platformske i istraživačke igre koja pravi grešku tipsku za većinu akcionih naslova namenjenih deci - težinski prebrzo eskalira u nešto sa čime i odrasli imaju problema. Gledajući oznaku PEGI 3, prosečan roditelj bi mogao da pomisli da bi njegovo predškolsko dete moglo da uživa u igri, ali bi sebi natovario masivnu bedu na vrat. Sledila bi mu kob totalne gameplay asistencije, u narodu poznatije kao „tata, aj pređi mi ovo, pala sam u provaliju već dvadeseti put”.

U igri se, naravno, natežete sa Gargamelom, ali na posredan način, sanirajući problem koji vam je napravila matora drtina kojoj je dosadno. Gargamel je posejao šumu agresivnim biljkama koje mame Štrumpfove, a onda ih zarobljavaju poput muholovke, usput šireći „korupciju” na ostatak živog sveta. Veliki Štrumpf ima odgovor na tu pretnju - Smurfizer je portabl gizmotingamadžig koji se nosi na leđima i služi za lečenje biljaka i životinja koje su podlegle zarazi. Vodeći Grubera, Kefala, Gricka i Štrumpfetu, korak po korak ćete rešavati problem, oslobađajući Štrumpfove i jureći za sastojcima koji će velikom Štrumpfu pomoći da smuti konkokciju koja će zarazu satrti u korenu.

Igra vam daje relativnu slobodu kretanja po selu i njegovoj okolini, što će vas motivisati da pored glavnog toka priče malo istražujete i jurite materijal za nadogradnju štrumpfizatora. Svaka zona ima svoj tipičan resurs, do kog se dolazi na različite načine. Nekad je dovoljno biti vešt u doskocima na platforme, drugi put ćete morati da očistite lokalnu zarazu, treći da rešite akciono-logičku zavrzlamu... Dobar deo tih problema je masivno zaguljen, tako da je frustracija deteta obezbeđena. Šuma i druge lokacije pune su i raznovrsnih karakondžulica, čiji će broj rasti srazmerno novim mogućnostima vašeg štrumpfizatora, tako da će i borba, od povremene aktivnosti na početku igre, u jednom trenutku prerasti u dominantnu komponentu.

Igra je na nekim mestima prilično nelogična. Svaki glavni zadatak vam je od početka igre propraćen žutim markerom koji vas usmerava ka cilju. U momentu kad preuzmete kontrolu nad Grickom, tog markera nema, a igra vas šalje u nekakav zamak po kristale za Velikog Štrumpfa. Potrošio sam čitav sat čisteći šume oko sela u potrazi za stazom ka zamku, proklinjući šabane koji su sve ovo smislili, samo da bih izmoren provalio da se do njega dolazi klikom na oglasnu tablu usred sela. Tu tablu niste konsultovali u prethodnom toku igre, niti vam išta sugeriše da treba kliknuti na nju - ako sam ja razbio glavu tražeći rešenje, šta mislite šta će razbiti vaše nestrpljivo dete. Kontroler ili televizor?

The Smurfs - Mission Vileaf postoji na svim glavnim igračkim platformama, ali bih vam preporučio da izbegnete verziju za Switch, koja pati od povremenog zapinjanja, letalne pojave u deonicama gde se traže precizni doskoci. Igri zameram i to što Mrgud nije jedan od glavnih junaka, već samo statista koji ima nekoliko rečenica. Ej, ignorisahu Mrguda!

Potrebno: Core i5, 8 GB RAM, GeForce GTX 580

Ova igra je: 3D platformsko-istraživačka igra sa Štrumpfovima

Platforma: Windows, PlayStation 4/5, Xbox One/SXS, Switch

Veličina: 2,6 GB

Studio: OSome Studio

Izdavač: Microids

Adresa: i.sk.rs/358273

PEGI: 3

68


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama