TEST JOY
Asus ROG Delta S Animate
Retro groove
Danilo LUKINOVIĆ
1. januar 2022.

Tržište igračkih periferija ponekad deluje kao tržni centar. Korisniku je sve dostupno, u svim cenovnim kategorijama, sa svim opcijama. Kada se pređe granica kvaliteta izrade i performansi, malo ko može da ponudi nešto novo, drugačije, što će potencijalnu publiku privući baš njihovom proizvodu. Kada su headseti u pitanju, situacija je još teža. Ne možete slušalice i mikrofon nekom alhemijom da pretvorite u nešto što nisu. Postoji granica alternativnog oblika školjki, a šareniš sada već nude svi. Asus ROG, koji predstavlja vrh ponude tajvanskog giganta, ipak ima drugačije rešenje, postignuto zanimljivim „vraćanjem u prošlost”.

Asus ROG Delta S Animate su, rekli bismo, relativno kompaktne igračke slušalice sa odvojivim mikrofonom. Interesantnog su, ali nenametljivog dizajna, sa jednostavnom mat površinom uniformne crne boje. Već na prvi pogled, međutim, odaju utisak kvaliteta. Završna obrada je vrhunska, mada imamo par zamerki. Naime, školjke se rotiraju za devedeset stepeni, a pri svakom pomeranju, zglobovi škripe k’o stari jedrenjak. Koliko god neosporno kvalitetne, ovaj detalj kvari utisak. Takođe, veštačka koža koja prekriva uloške na školjkama i odmorište za glavu, ozbiljno „kuva” korisnika i zahteva redovno održavanje u vidu uklanjanja znoja. Uređaj se povezuje putem USB kabla. Osnovni, fiksni je kratak i ima USB-C konektor (za moderne prenosne uređaje), ali u pakovanju stiže i produžni kabl, sa opšterasprostranjenim „A” tipom konektora. Mikrofon se nalazi na fleksibilnom nosaču i priključuje se na levu školjku, na kojoj se nalazi i digitalna kontrola jačine zvuka (klackalica), kao i komande osvetljenja.

Samim tim što se povezuje putem USB konektora, Delta S Animate će „pregaziti” interni kodek.
U ovom slučaju, to je dobro, jer je Asus u ovaj model ugradio
ES9281 Quad DAC sa pojačalom za slušalice, podrškom za MQA renderer tehnologiju, odnosom signal-šum od 130 decibela, kao i pažljivim uzemljenjem električnog kola za eliminaciju statičke buke . Kvalitet reprodukcije zvuka je izvanredan. Sitnice poput različite intonacije ili šuškanja u toku govora, koje inače ne primećujete, bas koji u nedostatku bolje reči zvuči prirodno... Proizvođač se zaista potrudio, bilo da slušate muziku, igrate igre ili „konzumirate” multimediju, čini će vam se da čujete više nego što ste do sada imali prilike. Nismo primećivali izobličenja tokom slušanja, ali će preterano „otpanjivanje” ozbiljno narušiti mentalno i fizičko zdravlje korisnika. Mikrofon je natprosečan za igrački headset. Nosač je idealne dužine da ne smeta, ali omogućava da uvek možete da pronađete idealno mesto. Nosač je čvrst, ali ne i krut, što pomaže kada u toku sesije morate da po ko zna koji put obavestite ukućane da online igra ne može da se pauzira.

Većina modernih igračkih headseta ima neku vrstu osvetljenja praćenu efektima. Sve to služi samo da budete primećeni, ali nekome ko nije upućen, sve to može da deluje isto. Delta S Animate iskaču iz kalupa. Umesto lajsni, proreza ili ekrančića, ovaj model ima mrežu minijaturnih LED bele boje na svakoj školjki. Ovaj genijalni pristup omogućava igranje sa efektima, pa čak i animacijama, a da pritom ne deluje degutantno, već zanimljivo i simpatično. AniMe Matrix omogućava prikaz sličica ili animacija kontrolom LED „tačkica” na školjkama. U okviru softvera Asus Armory Crate naći će se i „radionica” za kreiranje i dodavanje slika i animacija. Alternativno, ova LED mreža radiće u soundwave režimu i reagovati na zvuke i govor.

U skladu sa pripadnošću Gejmerskoj republici,Delta S Animate je kvalitetan proizvod, koji kombinuje odličan kvalitet reprodukcije zvuka, malu masu i udobnost (uz par zamerki koje smo naveli), dobar mikrofon i jedinstven light show. Sve navedeno mora da košta, pa je ceh za ovo retro-inovativno tehnološko čudo 250 evra, što predstavlja „tešku kategoriju”, čak i za Hi-Fi opremu.

Osnovno: Asus Essence zvučnici prečnika 50 mm, frekventni opseg 20-40000 Hz, osetljivost 100 dB, impedansa 32 oma

Mikrofon: unidirekcioni sa eliminacijom buke, osetljivost 40 dB, frekventni raspon 100-10000 Hz

Ostalo: softverski 7.1 okružujući zvuk, ES 9821 Pro DAC sa pojačalom, AniMe Matrix programabilna mreža LED, masa 301 g

Proizvođač: Asus (www.asus.rs)


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
NOVEMBAR 2023
Counter Strike 2
Stari, dobri Kanter u osveženom ruhu je više veliki update, nego puna nova igra...
Intel Core i9-14900K i Core i7-14700K
Nema zime uz Intelove mašine
Da li je Raptor Lake Refresh samo još vrelija i neznatno brža verzija prethodne generacije?
Apple iPhone 15, iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max
Petrovača, ajdared i zlatni delišes
iPhone 15 je „prepakovana” verzija modela 14 Pro, sa Appleovim čipsetom A16 Bionic „ispod haube”...
High tech igračke i razvoj naučnog razmišljanja
M’mera mpoyamba
Visokokvalitetne, a povoljne edukativne igračke postoje za svaku sferu interesovanja vašeg deteta...
Dell Alienware AW2724DM
Ponos na vašem stolu
Odličan monitor. Vrhunski! Međutim, kao što verovatno znate, Alienware je neka vrsta statusnog simbola...
Hisense 43A7KQ
VIDAA sa više smisla
Neobičan brak pametnog i tradicionalnog televizora, koji se lako koristi i bez ijedne napredne opcije za gledanje TV programa...
Finansijske tehnologije
Turbulencije ne prestaju
Da li nas očekuje recesija ili „meko prizemljenje”? Ključne kompanije sektora finansijskih tehnologija ne čekaju previše...
EmulationStation Desktop Edition 2.1.1
Vizuelna strana emulacije
Emulation-Station je frontend za emulatore, koji donosi mogućnost kastomizacije prikaza sadržaja...
Super Mario Bros. Wonder
Super Mario Bros. Wonder je dragulj u serijalu 2D Mario platformera, na koji se čekalo više od tri decenije...
Assassin’s Creed Mirage
Igra ima fokusiranu, vrlo linearnu priču kakvu su imali prvi naslovi u serijalu...
Forza Motorsport
Pre trka nije moguće voziti kvalifikacije, već sami birate startno mesto na gridu...
Marvel’s Spider-Man 2
Akciona komponenta Marvel’s Spider-Mana 2 je stravično dobra, mada su Majls i Piter previše slični...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama