TEST PLAY
Tribes of Midgard
Dragan KOSOVAC
1. septembar 2021.

Za svakog ljubitelja elektronske zabave koji već neko vreme ima više nego dovoljno municije za kritikovanje stanja u igračkoj industriji, postoji drugi fan kome je bitno da određeni naslov uspeva da ga zabavi, makar se radilo o već više puta viđenoj ideji, konceptu ili okruženju ili, pak, nekoj specifičnoj kombinaciji poznatih premisa. Igra Tribes of Midgard, delo studija Norsefel Games, upravo je jedna od takvih kombinacija prethodno viđenih stvari. Sa jedne strane, ovo je preživljavačka igra smeštena u milje vikinškog okruženja. Sa druge strane, tu je izometrijski pogled na borbu u stilu akcionih RPG naslova. Sa treće, tu je gradnja baze koja podseća na Minecraft. Na kraju, sve je presvučeno specifičnom, šarenom cel shaded grafikom koja igri daje nepogrešivo autentičan izgled. Kada se sve to sabere, dobija se prilično zabavna mešavina, bez obzira na to da li ste rešili da se upustite u okršaj sami ili sa do deset saigrača.

Ovako šareni Ragnarok do sada sigurno niste imali prilike da vidite

Kada čujete da se neki studio zove Norsefell Games, prva misao je: „Ah, ovo su neki Skandinavci. Garant zbog toga prave igru sa Vikinzima.” Zapravo, Norsefell je kanadski studio koji tokom osam godina postojanja kao da je više pomagao drugim indie kolegama sa izdavanjem njihovih projekata, nego što su se bavili razvojem svoje igre. Ipak, sada, kad je Tribes of Midgard konačno u prodaji, moramo da pohvalimo ovaj tim zbog kvaliteta njihovog prvenca.

Kao brojni survival ili roguelike naslovi, Tribes of Midgard više ima postavku koja je pokretač svake partije, nego fiksnu radnju. Svako pokretanje nove igre stavlja nas u potpuno novo, nasumično generisano okruženje inspirisano nordijskom mitologijom, u neposrednu blizinu malog vikinškog sela koje opstaje zahvaljujući vama, njegovom zaštitniku i magiji semena sa drveta Yggdrasil. Moć tog čarobnog artefakta, ipak, ima i negativnu stranu - gramzivi neprijatelji i mistična čudovišta osećaju njegovu energiju i pokušavaju ili da ga unište ili da ga preotmu. Vaša svakodnevica je, tako, podeljena između borbe za resurse kojima ćete unaprediti svoje selo i pomoći plemenu da opstane i bitaka sa brojnim protivnicima svih vrsta i veličina. Najbitnije je, ipak, da sačuvate seme Yggdrasila, jer njegovo uništenje znači Ragnarok, smak sveta. Najveći i najozbiljniji protivnici su gorostasni Jotuni, elementarni divovi, višestruko veći od vaših likova i opasniji od bilo kog drugog neprijatelja. Dok prete semenu moćnim magičnim napadima, divovi će pokušavati da vas spljeskaju ili zgaze. Srećom, oni se ne pojavljuju svaki dan, a i kreću se veoma sporo, tako da možete da trčkarate oko njihovih nogu i izbegavate napade dok im nanosite udarce. Dok vreme partije teče, smenjuju se dan i noć, a vaše pripreme tokom dana rezultuju velikim neprijateljskim napadom svake noći. Sem toga, sa svakim novim danom noć je sve duža, pa ako preživite dve nedelje zora više ne sviće, a napadi protivnika traju neprestano.

Kako biste zaštitili svoje selo, na vama je da stvorite svoj alter-ego. U igri je trenutno osam klasa: ranger, hunter, warrior, berserker, guardian, sentinel, warden i seer i otključavaju se postepeno tokom igre. Svaka klasa je specijalizovana za određenu vrstu napada i tip oružja, a dodatan razvoj likova obavlja se zahvaljujući drvetu od petnaest veština, kao i putem runa, magičnih predmeta kojih je ukupno trideset u igri, ali jedan lik može da nosi maksimalno pet. Samo stvaranje likova odvija se između partija u okviru robusnog editora koji pored podešavanja karakteristika lika pruža veliku slobodu pri kozmetičkom lickanju.

Na kraju, kada akcija krene, morate da imate plan. Potrebno je da ste upoznati sa resursima koji su potrebni za pravljenje idealne opreme za vašu klasu (ili build), kao i izgradnju odbrambenih struktura oko sela. Kada sve funkcioniše kako treba, ugođaj je prva liga, mada se smisao višestrukog ponavljanja partija brzo gubi bez društva za superiorniji, timski vid igre. Ako volite Vikinge, timski survival i aRPG izvođenje ili prosto tražite nešto lakše i akcionije od Valheima, Tribes of Midgard je prava stvar.

Potrebno: Core i5-2300 / FX-6300, 8 GB RAM, GeForce GTX 560 / Radeon HD 7770, 1 GB VRAM, Windows 7 64-bit

Poželjno: Core i5-2300 / FX-6300, 8 GB RAM, GeForce GTX 780 Ti / 970 (High)/ Radeon R9 290/ RX 480 (High) / GeForce GTX 1070 (Ultra), Windows 10

Ova igra je: survival akcioni RPG sa solo i timskom komponentom

Platforma: Windows, PS4/5

Veličina: 8 GB

Studio: Norsfell Games

Izdavač: Gearbox Publishing

Adresa: tribesofmidgard.com

PEGI: 12

80


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama