TEST PLAY
Orcs Must Die! 3
Dragan KOSOVAC
1. septembar 2021.

Ko bi rekao da je prošlo deset godina otkako se pojavio prvi Orcs Must Die!, kombinacija tower defense mehanike i akcije u trećem licu iz studija Robot Entertainment. Tokom tog vremena, kroz dva nastavka (OMD!2 i OMD! Unchained) pratili smo evoluciju ovog zanimljivog koncepta, često više u stranu nego ka napred, ali dok god je finalni rezultat zabavan, nije bilo (mnogo) zamerki. Ipak, nakon sveg ovog vremena, autori su se odlučili da četvrta igra u serijalu bude svojevrsni „povratak korenima”. Otud i trojka u naslovu, je su u Robot Entertanimentu odlučili da događaji iz Unchaineda nisu zvanični deo priče.

Proverena igračka mehanika na kojoj je zasnovan ovaj serijal i dalje funkcioniše odlično

Radnja Orcs Must Die! 3 vraća nas u fantastični svet u kom energija za sve magije potiče iz riftova, portala koji vode u opasni Dead World. Kao da nije dovoljan problem to što imate veze sa nečim što se zove Mrtvi svet, to opasno mesto je dom hordama orkova, goblina, gnolova, trolova, ogrova i ostalih karakondžula koje, takođe, privlači koncentrisana magična energija. Kako bi sačuvali riftove, elitni red čarobnjaka zvan jednostavno Order, podigao je diljem Dead Worlda utvrđenja koja omogućavaju malom broju talentovanih ratnih magova (pa čak i usamljenom borcu) da sačuvaju riftove od rulje pomenutih napadača. Kako? Tako što će po podu, zidovima i plafonu dvoraca postavljati niz zamki za čudovišta, a kada se ukaže potreba, zasukaćete rukave sami i magijom i mačem zaustaviti one protivnike koji su preživeli hodnike pune vaših opasnih naprava.

Dvadeset godina nakon događaja iz prethodne igre, Ratni mag i Čarobnica obučili su novu generaciju boraca koji će braniti riftove od orkovskih legija. Tako počinje niz sukoba kroz koje vodite novajlije Igana ili Kelsi (ili oboje, ako igrate kooperativno sa nekim), a s vremena na vreme dobićete mogućnost da igrate istorijske misije u kojima vodite ljudskog maga i vilenjaka koji su osnovali Order. Likovi koje vodite najviše se razlikuju na početku igre, zbog toga što Kelsi koristi magični luk, a Igan prangija iz dobre, stare sačmare. Kako nivoi odmiču i postepeno unapređujete i povećavate svoj arsenal zamki i oružja, tako se razlika između likova koje vodite svodi na specijalno kretanje i kozmetiku: model, ples i komentare vašeg lika tokom borbe.

Proverena igračka mehanika na kojoj je zasnovan ovaj serijal i dalje funkcioniše odlično. Na početku svakog nivoa imate pripremnu fazu za postavljanje zamki i blokada za usmeravanje toka napadača, a tokom samih talasa, dok se borite i stičete sredstva, možete da gradite nove naprave na bitnim mestima. Zapravo, to žongliranje i sinergija između napucavanja sa protivnicima i konstrukcije uspešnog niza zamki je kamen temeljac uspeha ovog serijala sa kojim je i dalje sve na mestu. Pored prepoznatljivog arsenala oružja i zamki, bitna novost su velike ratne mašine, kao što su baliste i katapulti, u koje morate da sednete i sami otvorite paljbu uz pažljivo nišanjenje. Kada ih ne kontrolišete, ove mašine ne napadaju protivnike. Takođe, bitna inovacija je i povećanje opsega samih nivoa, sa većim prostranstvima i brojem neprijatelja koji napadaju riftove. Glavne nagrade koje osvajate nakon odigranog nivoa su čarobne lobanje, a njih koristite za unapređivanje i otključavanje oružja, zamki i opreme. Svaki nivo donosi fiksan broj lobanja koje dobijate samo jednom, a tu je i manji broj bonus lobanja koje dobijate sa svakim narednim prelazom (ako ispunite uslove za njihovo osvajanje), tako da je moguće „farmovanje” unapređenja.

Kao njegovi prethodnici, OMD!3 ne pokušava da osvoji nagrade na polju kvaliteta grafike, ali i dalje uspeva da izgleda veoma lepo, zahvaljujući specifičnom, šašavom dizajnu likova. Nakon što završite kampanju, igra nudi još izazova u vidu dva režima: Endless, u kom broj talasa napadača nema ograničenje i Weekly Challenge, u kom svake nedelje razvojni tim pravi novi nivo sa specijalnim propozicijama i nagradama.

Ako ste fan ovog serijala, nema razmišljanja - OMD!3 je još jedan odličan izvor zabave.

Potrebno: Core i5-2300 / Ryzen 3 1200, 6 GB RAM, GeForce GTX 660 / Radeon HD 7870, 2 GB VRAM, Windows 7

Poželjno: Core i5-9600K / Ryzen 5 3600X, 8 GB RAM, GeForce GTX 1060 / Radeon RX Vega 64, Windows 10

Ova igra je: treći deo u serijalu koji kombinuje tower defense i TPS akciju

Platforma: Windows, Xbox One/SXS, PS4, Stadia

Veličina: 12 GB

Studio: Robot Entertainment

Izdavač: Robot Entertainment

Adresa: robotentertainment.com
/omd3

PEGI: 12

82


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama