TEST PLAY
Spuds Unearthed
Bojan JOVANOVIĆ 
1. jun 2020.

Jedan od žanrova za koji svi mogu da se slože da sjajno odgovara virtuelnoj stvarnosti jeste FPS. Već posmatrate akciju iz prvog lica, kontroleri neodoljivo liče na puce, a i povlačenje virtuelnog obarača ima veću satisfakciju nego kada klikćete mišem ili lupate po tasteru na kontroleru. Neke od najuspešnijih VR igara upravo su šuteri, sa posebnim naglaskom na onima arkadnog tipa, gde ste zasuti metama i sakupljate poene, žetone, papaje, ili šta već. Formula koja, naizgled, ne može nikako da se zabrlja izvedbom.

Igru krase simpatična prezentacija i dobro iskorišćen potencijal virtuelne stvarnosti

Po prvom uključivanju Spuds Unearthed na PlayStation VR imao sam vrlo pomešane reakcije. S jedne strane je simpatična prezentacija, komično dežmekasti krompirići koji će ginuti za vas po galaksiji i gomila mašina koje je moguće čačnuti i prevrtati. Međutim, mnogo jači utisak je totalna konfuzija. Igra ostavlja igrača potpuno zbunjenim i sa bezbroj pitanja, poput toga šta mu je uopšte cilj, šta predstavlja sve oko njega i koja je uopšte priča ovde. Deo odgovora leži u suvoparnom tutorijalu na 14 strana, gde će vam biti sugerisano i da će u jednom trenutku biti nekakvog sakupljanja žetona i unapređivanja krompir-vojnika, mada i posle njega nikako nećete pohvatati sve konce. Bilo kakav interaktivni vodič bio bi daleko korisniji, naročito za igru koja bi trebalo da bude veoma jednostavna zabava za sve uzraste.

Kada se konačno iskobeljate iz menija, dolazite do glavnog dela igre koji je kombinacija strategije i pucačine. Vaša vojska krompirića maršira ka neprijateljskim zombi krompirima, dok vi to generalski nadgledate iz baze i pružate podršku. Na raspolaganju su vam dva tureta i „heroji”, pojačane specijalne jedinice koje slobodno možete zafrljačiti u arenu kad god su vam dostupne (a dostupne su poprilično često zbog kratkog cooldowna). Arene su praktično identične, sa tri prolaza ka neprijateljskoj bazi, te je jedina razlika u vizuelnom stilu. Interesantno, igračev uticaj se skoro redovno traži samo u srednjoj „stazi”, te turete samo dovucite na sredinu i raspalite. Pucaljki ima nekoliko, ali ćete dugo biti zaglavljeni sa običnim turetom koji je potrebno stalno navijati kurblom kako bi pucao. Osim što je to dobra vežba, vrlo brzo pregreva mašinu, te odmah postaje jasno zašto su vam date dve na raspolaganje – dok se jedna hladi, raspalite iz druge, a i možete ih napuniti drugačijim tipovima municije. Osećaj dubine je, nažalost, veoma loš, pa je teško proceniti gde će krompir-heroji pasti kada ih katapultirate. Za razliku od nekih VR standarda, oružje nema vidljiv nišan i pritom meci padaju pod lukom, tako da ćete se u prvom mahu uzdati na metodu besomučnog rokanja i držanja palčeva da će sve proći dobro. Ne pomaže ni činjenica da protivnici ne reaguju vidljivo na projektile, pa se ne može proceniti koliko je pogodaka potrebno dok ne kveknu.

Pobedama ćete veoma lagano povećavati broj krompirića u svojoj koloniji, a povremeno dobijati i unapređenja heroja i pucaljki. Progresija je, kao i, uostalom, većina sistema, vrlo nejasna. Kada birate planetu na koju putujete, biće naznačeno koliko stanovnika oslobađate i da li se dobija žeton za upgrade. Da li će taj upgrade biti za oružje ili nekog od likova, kao i da li ćete među novim krompirima dobiti heroja je, izgleda, sasvim nasumično. Posle određenog broja oslobođenih krompira putujete u sledeću galaksiju, ali se, zapravo, ništa suštinski ne menja. Igra vrti tri okruženja do besomučnosti, a ni težina nije promenjena, pa se sa dva heroja i osnovnim turetom lagano prelazi skoro svaki nivo. Vrlo brzo sam osetio da igra nikuda ne ide i, naposletku, digao ruke od Spuds Unearthed. Nije moguće ne uporediti ovu igru sa Shooty Fruity, sjajnim FPS-om koji, takođe, obećava masakr povrćki i voćki sa stacionarne pozicije. Tamo imate konkretne nivoe, rastuće izazove i nekakve ciljeve (o humoru da i ne govorimo), a igra je za svega pet evra skuplja od Iskopanih Krompira.

Na kraju je to i naša preporuka – nabavite nešto drugo. Spuds Unearthed je prototip zabavne igre, ali je očigledno nedovršena, iako se verzija za PSVR pojavila čak godinu dana nakon one za PC. U PSVR katalogu ima daleko boljih ostvarenja.

Potrebno: Intel Core i5, 6 GB RAM, GeForce GTX 970, VR Headset

Poželjno: Intel Core i7, 8 GB RAM, GeForce GTX 1060, VR Headset

Ova igra je: kombinacija strategije i božanske simulacije

Platforma: PC, PS4

Veličina: 3 GB

Studio: Gamedust Sp. z o.o.

Izdavač:
Gamedust Sp. z o.o.

Adresa: spudsunearthed.com

PEGI: 7

53

Naš video: i.sk.rs/357531


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
NOVEMBAR 2023
Counter Strike 2
Stari, dobri Kanter u osveženom ruhu je više veliki update, nego puna nova igra...
Intel Core i9-14900K i Core i7-14700K
Nema zime uz Intelove mašine
Da li je Raptor Lake Refresh samo još vrelija i neznatno brža verzija prethodne generacije?
Apple iPhone 15, iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max
Petrovača, ajdared i zlatni delišes
iPhone 15 je „prepakovana” verzija modela 14 Pro, sa Appleovim čipsetom A16 Bionic „ispod haube”...
High tech igračke i razvoj naučnog razmišljanja
M’mera mpoyamba
Visokokvalitetne, a povoljne edukativne igračke postoje za svaku sferu interesovanja vašeg deteta...
Dell Alienware AW2724DM
Ponos na vašem stolu
Odličan monitor. Vrhunski! Međutim, kao što verovatno znate, Alienware je neka vrsta statusnog simbola...
Hisense 43A7KQ
VIDAA sa više smisla
Neobičan brak pametnog i tradicionalnog televizora, koji se lako koristi i bez ijedne napredne opcije za gledanje TV programa...
Finansijske tehnologije
Turbulencije ne prestaju
Da li nas očekuje recesija ili „meko prizemljenje”? Ključne kompanije sektora finansijskih tehnologija ne čekaju previše...
EmulationStation Desktop Edition 2.1.1
Vizuelna strana emulacije
Emulation-Station je frontend za emulatore, koji donosi mogućnost kastomizacije prikaza sadržaja...
Super Mario Bros. Wonder
Super Mario Bros. Wonder je dragulj u serijalu 2D Mario platformera, na koji se čekalo više od tri decenije...
Assassin’s Creed Mirage
Igra ima fokusiranu, vrlo linearnu priču kakvu su imali prvi naslovi u serijalu...
Forza Motorsport
Pre trka nije moguće voziti kvalifikacije, već sami birate startno mesto na gridu...
Marvel’s Spider-Man 2
Akciona komponenta Marvel’s Spider-Mana 2 je stravično dobra, mada su Majls i Piter previše slični...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama