TEST PLAY
Trials of Mana
Bojan JOVANOVIĆ
1. jun 2020.

Dve godine nakon što smo saznali Tajnu Mane (SK 4/2018), Square Enix nas ponovo baca u nostalgija-trip sa Iskušenjima Mane ili Trials of Mana, kako vam drago. U pitanju je još jedan rimejk klasika sa konzole Super Nintendo, igra koja je bila legendarna u to vreme po mogućnosti da tri igrača zajedno dele veliku avanturu, a i po interesantnom načinu na koji su se razvijali likovi. Dve i po decenije kasnije, formula je koja možda ni kod istinskih nostalgičara ne izaziva skakanje po sobi od sreće.

Rimejk klasika sa konzole Super Nintendo, u kom nema onoga što je proslavilo original – izbačen je co-op za tri igrača

Igru započinjete sastavljanjem tročlane družine i to izborom glavnog lika čiju ćete priču odmotavati i dvoje saboraca koji će vam se priključiti već tokom uvodnog poglavlja. Šest likova nudi one standardne RPG arhetipe na koje smo svi navikli, svako na svoj način tegleći trougao dps-tenk-lečenje na određenu stranu. Već ovde primetili smo glavni nedostatak igre – potpuno odsustvo kooperativnog igranja. Iz nekog razloga, Square Enix nije preneo ovaj ključni element zbog koga su mnogi igrači očekivali povratak Trials of Mana. Ova odluka postaje još čudnija kada uzmemo u obzir to da je Secret of Mana podržavala co-op, tako da jedini logičan razlog koji vidimo jeste skresani budžet.

Kao i Secret of Mana pre dve godine, ova igra je rimejk najviše po pitanju audio-vizuelnog doživljaja, uz blago rafinisani borbeni sistem. Iako je očigledno da ovo nije igra zbog koje bi trebalo kupiti PS4 Pro ili Xbox One X (ili basnoslovno skupu grafičku), grafika je pristojna, mada ne i naročito impresivna. Nismo očekivali nivo jednog Final Fantasy VII Remakea, ali kada igra košta 50 evra, last-gen grafiku nije toliko lagano svariti. Likovi su sada dobili glasove pa odmah jedno upozorenje – ukoliko su vam uši mile, nemojte birati Šarlotu. Njen lik jeste tragičan, ali kada navodno tinejdžer zvuči kao mutavo dete koje umesto normalnih rečenica izbacuje isključivo „mawa swatkica UwU” dijalog, skok kroz otvoreni prozor postaje sve primamljiviji. S obzirom na to da je dotična jedini pravi healer od šest ponuđenih likova, zaista je užasno trpeti je pa preporučujemo ili da preskakačete njene dijaloge ili potpuno isključite zvuk.

Igrači koji su „obrnuli” original osećaće se kao kod kuće. Struktura je potpuno identična, kao i sposobnosti likova, magije i predmeti. Kako je izbačena mogućnost da vam se drugi igrači priključe, u bilo kom trenutku možete menjati kog lika trenutno kontrolišete, što omogućava neke zabavne kombinacije ukoliko ste dovoljno brzih prstića. Borbeni sistem bi se najlakše mogao opisati kao Devil May Cry za potpune početnike. Postoje tu komboi i prilika da potpuno ignorišete statistike svog lika ukoliko ste dovoljno vešti u izbegavanju batina, ali je više nego jasno da je sve to na vrlo bazičnom nivou. Delom akcioni RPG za mlađe igrače, delom igra za puštanje mozga na ispašu. Taman da odslušate sve podcaste i audio knjige koje ste propustili dok usput tabate simpatična čudovišta. Vrtenje u krug petlje koju sačinjava dolazak u grad, kupovina nove opreme, kliktanje na sve NPC-eve označene zvezdicom i onda odlazak u divljinu da pretvorite sve u fini pesak začuđujuće dobro funkcioniše. Levelovanje vam omogućava i da svu družinu specijalizujete za čisto umlaćivanje ako to želite, tako da ima određene fleksibilnosti, mada je progresija vrlo linearna.

Priča vas ovde, verovatno, neće naročito zanimati. Mahom se svodi na likove koji su imali probleme sa familijom, desilo im se nešto tragično i sada moraju da se iskupe spašavanjem sveta od ultimativnog zla. Simpatičan detalj jeste mogućnost odigravanja uvodnog poglavlja za saborce nakon što ih sretnete, to jest, gledanja kratkog sinematika ukoliko vas zanima prepričana verzija nemilih događaja. Dobro je iskorišćen taj početni izbor za blaga račvanja priče i scene ekskluzivne za svakog od likova, tako da ako ne zaspite uz igru, poželećete da je odigrate još par puta kako biste videli baš sve.

Trials of Mana se održava samo zaslugom ružičastih naočara publike. Mahom je uvod u jRPG, a kao takva je sasvim solidna opcija za naredne mesece kada je ionako prevelika vrućina da bismo se uplitati u nešto komplikovanije.

Potrebno: Intel Core i3 na 2,5 GHz / ekvivalent, 4 GB RAM, GeForce GTX 760 / Radeon RX 460

Poželjno: Intel Core i5 na 2,5 GHz / AMD Ryzen 3 1200, 8 GB RAM, GeForce GTX 1050 Ti / Radeon RX 470

Ova igra je: prelaki akcioni RPG zarobljen u vremenu

Platforma: PC, PS4, Switch

Veličina: 20 GB

Studio: Square

Izdavač: Square

Adresa: trialsofmana.com

PEGI: 12

67

Naš video: i.sk.rs/357533


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama