TEST PLAY
Huntdown
Miodrag KUZMANOVIĆ 
1. jun 2020.

Filmovi koje ste otvorenih usta gledali kao musavi klinac u stanju su da vam doživotno definišu ukus na svim poljima. Takvim filmovima skloni ste da oprostite sve gluposti, rupe u scenariju ili jeftine efekte, a njihovim glumcima svo blamiranje pod stare dane. Iz ove perspektive mi je jasno da su „Kobra” sa Silvesterom Staloneom i „Bekstvo iz Njujorka” sa Kurtom Raselom budalasti krindžfestovi, ali onaj ko bi to glasno rekao u mom prisustvu bio bi izazvan na dvoboj. Zločin je bolest, Marion Kobreti je lek, ako kažeš da nije, moja šimika kreće u HIJAIIII mavaši-geri i ti si gotov, šabane.

Idete desno i rokate sve što niste vi, kao u igrama Contra, Green Beret ili Cobra sa Komodora

Akcione igre zasnovane na motivima iz tih filmova, ako su dovoljno dobro izrađene, zaslužuju isti tretman. Huntdown, o kojem je ovde reč, jedna je od najboljih retro-arkada u poslednjih nekoliko godina, koja toliko slasno i verno preslikava retro-futurizam urbanih distopija iz osamdesetih godina da sam ženi, koja me je nešto pitala dok sam igrao, odgovarao sa „mama”. Falili su samo garnirani sendviči, Commodore 64 i ćaletov kaiš da bi scena bila potpuna.

Huntdown je 2D pucačina u kojoj idete desno i rokate sve što niste vi, identična po formi sa Controm, Green Beretom ili Cobrom sa Komodora. Veliki, prljavi grad jeste mesto u kom caruju bande s kojima policija ne može da se nosi, ali lovci na ucene, s mračnom prošlošću i „nothing to lose” stavom, i te kako mogu. Možete da birate između tri akciona arhetipa, od kojim sam, logično, izabrao lik koji je najsličniji Snejku Pliskinu. Bivši policajac, sada kiborg, Džon Sojer, all around badass... Sva tri lika funkcionišu na praktično isti način i razlikuju se samo po defaultnom oružju koje nose, jedinom koje ima beskonačnu municiju. Bitnija razlika tiče se njihove biblioteke „naglabanja, monoloških deonica i citata iz srodnih filmova. Džon je lik koji najviše „vuče” na Kurta Rasela, Švarcenegera i Stalonea, a dobar izbor je i suludi robot-nihilista MoW Man, čiji komentari izazivaju fras na način HK-47 iz KotOR-a.

Igra se sastoji od nekoliko tematskih celina, od kojih svaka predstavlja obračun s jednom bandom. Jedni su klasični pankeri sa nitnama i mohawk frizurama, drugi su hokejaški frikovi koji žive u podzemnoj železnici, treći su greaseri sa kožnim jaknama i motorima... Svaka „banditska” celina isparcelisana je na deonice na kojima kosite i žanjete trupe koje čuvaju prilaz šefovima. Nakon nekoliko mini-bossova, čeka vas obračun s liderom bande. Svaki od tih fajtova apsolutno je jedinstven, izazovan i sjajno osmišljen. Na nekima ćete se mučiti, neke ćete lakonski odrađivati, ali vam ni u jednom trenutku neće biti dosadno. Akcione sekcije u kojima se borite s minionsima, takođe su prva liga, pogotovo zbog laganog platformskog aspekta igre i potrošnog oružja koje usput skupljate. Kalašnjikov, uzi, pumparica, štajer AUG, gatling, bazuka i drugi hardver pomaže da sve zaguljenije tipove protivnika držite u prašini, gde im je i mesto.

Koren šarma igre, pored brutalno dobre akcije, jeste i audio-vizuelna komponenta. Pixel Art grafika već odavno ide na živce, jer je svi forsiraju, ali ovde je implementirana savršeno, kao suštinski sloj identiteta. Muzika je takođe gromopucateljna – uhvatićete sebe kako tapkate nogom u ritmu dok igrate, što je najbolji pokazatelj toga da je kompozitor ubo u centar.

Huntdown možete da igrate i u paru, ali igra, nažalost, podržava samo lokalni co-op, ne i igranje preko interneta. Štetica. Ugrađeni tajmer, beskonačan broj života, minimalni downtime nakon pogibije i neki drugi elementi dizajna ukazuju na to da su autori igre u vidu imali kompetetivnu strimersku scenu. Za cenu od dvadesetak evra dobijate pet-šest sati sadržaja u prvom prolazu, uz mogućnost ripleja na višem nivou težine (defaultni je dovoljno težak, a viši su samo za ljude-kobre). Na PC-ju, igra se može kupiti u Epic storeu, dok je verzija za Steam najavljena tek za maj sledeće godine.

Potrebno: Intel Core 2 Duo E6600 / ekvivalent, 2 GB RAM, Intel 4400 / GeForce 8800 GT / Radeon HD 4650

Poželjno: Intel i5-2500K / AMD FX 6300, 4 GB RAM, GeForce GTX 750 / Radeon R7 370

Ova igra je: retro 2D pucačina zasnovana na motivima akcionih filmova osamdesetih godina

Platforma: Windows, Xbox One, PlayStation 4, Switch

Veličina: 1,5 GB

Studio: Easy Trigger Games

Izdavač: Coffee Stain Publishing

Adresa: huntdown.com

PEGI: 16

88

Naš video: i.sk.rs/357544


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama