TEST RUN<>
122018<><>

Photo Pos Pro 3.30

Dva u jednom

Ovaj foto-editor, odnosno njegovi tvorci, pronašli su odličan način da na jednom mestu zadovolje i napredne i ne tako napredne korisnike. Naime, oni sa skromnijim znanjem i skromnijim potrebama mogu da koriste pojednostavljen interfejs, dok oni zahtevniji sa naprednijim znanjem mogu da koriste upravljački interfejs bogatiji alatkama i mogućnostima.

Pre svega, želimo da skrenemo pažnju korisnika na to da ovo nije glomazan program koji će preterano opterećivati mašinu. Iako postoje dva interfejsa koja se poprilično razlikuju, Photo Pos Pro je sveukupno relativno lak i nezahtevan. Kada ga instalirate, prvo ćete se sresti sa jednostavnijim interfejsom, ali obratite pažnju da u vrhu prozora stoji Novice interface. To vam govori da ovaj program sadrži mnogo više nego što se čini u početku.

Iako je ovaj početnički interfejs pregledniji i ne ostavlja mnogo mesta za nedoumice, preporučujemo da ipak pređete na onaj napredniji ukoliko želite nešto više od ponuđenog u prvoj fazi. Napredniji interfejs ima sve opcije i alatke koje nudi onaj manje napredan, ali one više nisu u prvom planu, nije ih lako zapaziti i izdvojiti ko što je to u prvom slučaju, a fotografija koju obrađujete je nešto manja jer alatke zauzimaju veći deo radne površine. Zauzvrat dobijate mnogo više alatki i možete da uradite znatno detaljniju obradu fotografije.

Dakle, šta možete sa verzijom za početnike? Opremljena je osnovnim alatkama koje podrazumevaju importovanje fotografija, uklanjanje efekta „crvenih očiju” koje nastaju kao posledica blica, zatim rotiranje fotografije, zum i nekoliko opcija za selektovanje delova fotografije. Ove bazične alatke nalaze se iza vrlo krupnih ikonica koje nepogrešivo upućuju na funkciju, i sve su poređane horizontalno iznad radne površine. Sem njih, tu su i opcije poređane u vertikalan meni, smešten s leve strane. Ovde vas očekuje nešto drugačije. Najbliže, sve te opcije možemo uporediti sa filterima, iako je svaki dobio ime po efektu koji je upotrebljen. Podeljeni su na nekoliko grupa radi lakšeg snalaženja, a upotrebljavaju se jednostavnim klikom na filter. Ne postoji način da utičete na količinu efekta ili da ga menjate, već samo da zadržite dobijeni rezultat ili da ga poništite. Zvuči vrlo jednostavno, kao što i jeste, ali kada malo „prošetate” po filerima videćete da i te kako ima korisnih gotovih opcija.

Ukoliko pak otvorite napredniji interfejs videćete mnogo više opcija i interfejs sličan onima koje smo sretali kod svakog ozbiljnijeg foto-editora. S leve strane nas dočekuje uobičajen Toolbox, dok se osobine svih alatki prikazuju na klik i to horizontalno u vrhu prozora, iznad radne površine. Predviđen je rad sa više fotografija, tako da se one pojavljuju kao kartice i ime svake ponaosob može uvek da se vidi iznad fotografija. S desne strane uskladišteni su lejeri, objekti i opcije za dodavanje efekata svakom lejeru. Te opcije ovako pregledno raspoređene figurišu jedino još u Photoshopu.

U radu smo vrlo brzo uočili da ovaj program radi pomalo usporeno kada se fokusirate na ove opcije, naročito ukoliko ste imali na umu neku koja je pandan Blending opcijama. Sve ostalo je solidno – omogućen je rad sa lejerima, tu je i kriva, tj. krive, ukoliko volite rad sa njima. Izbor efekata i filtera takođe nije zanemarljiv, tako da stičemo utisak da su i tvorci ovog programa želeli da izađu na crtu famoznom Photoshopu. Nećemo reći da su uspeli, ali eto, priznajemo trud.

Da to nije sve što su tvorci pripremili potencijalnim korisnicima, videćete kada na vas nabasa ponuda za Premium verziju. Na zvaničnom sajtu videćete koliko još dodatnih opcija možete da imate na raspolaganju ukoliko se odlučite da potrošite 30 dolara.

Utisak koji smo imali u radu sa ovim program je uglavnom pozitivan. Kažemo „uglavnom” jer smo na mahove dobijali utisak da Photo Pos Pro teško „izvlači” ono što smo mu zadali da uradi. Iako mali program, na mahove je delovalo kao da se kakav tešakaš gega kroz zadatak. Dalje, iako su dva interfejsa stvarno odlična ideja, nijedan od njih ne izgleda baš atraktivno, više nekako kao da su samo otaljani da odsluže. Pošto je program besplatan i ima opcije za brzu obradu slika za koje vam predznanje nije potrebno, preporučićemo ga, ali da bude zavedeno u zapisnik – imamo i primedbi.

Gordana RADOVIĆ

 
Modular V, Prophet V, Jup-8 V, DX7 V
EssentialPIM 8.11
Labeljoy 6.1
TorrentRover 1.3.1
GOM Encoder 2.0
Muvee Reveal Encore 13.0
ExtraMAME 18.9
Asofts Burning Studio 1.6
Teorex PhotoScissors 5.0
Free Windows Cleanup Tool 3.0
Abelssoft MovieCut 2019
TemplateToaster 7.0
Photo Pos Pro 3.30
Šta mislite o ovom tekstu?
Dripping Gold
Auto Mouse Click 85.1
EarthView 5.16
Ecosia 4.0.4
Huntr 2.0.1
Time Boss 3.28
Winaero Tweaker 0.12
Instant Hipster

Tip:
foto-editor
Potrebno:
Windows, macOS
Veličina:
92,4 MB
Cena:
besplatno
Adresa:
www .photopos .com
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera