TEST RUN<>
122018<><>

Teorex PhotoScissors 5.0

Teledirigovane makaze

Ovaj grafički editor ima jedan i samo jedan važan zadatak – da sa slike „izvuče” objekat koji mu zadate i prebaci ga na prazno parče „papira”. Odmah vam na pamet pada Photoshop i mukotrpno označavanje ivica objekata, bacanje „lasa” i ostale peripetije. Sve to možete da zaboravite, jer PhotoScissors, kao i većina standalone alatki za ovu namenu, u vatru baca „pametni” algoritam koji posao preuzima na svoja pleća.

Važno je da prepoznate dve boje: zelenu i crvenu. Zelenom „šatirate” po objektu koji želite da sačuvate, dok crvenom „farbate” sve ostalo. Pri tome, uopšte nije važno da precizno i do samih ivica označite šta je to što želite da sačuvate, već samo da ne pređete preko objekta. Isti je slučaj i sa viškom – pozadinom, koju posle ovog zahvata bacate u đubre. Zanimljivo je da kada ucrtate kritičan broj linija, objekat bojažljivo počinje da se pojavljuje na praznom delu radne forme i sve eventualne greške koje primetite možete u istom maniru da otklonite – u letu.

Veličina četkice kojom radite može da se menja preko klizača, strelica ili jednostavnim upisivanjem brojčane vrednosti u pikselima. Undo/Redo funkcija je neograničena, ali poništava ceo načinjen korak, pa su autori na raspolaganje stavili i gumicu koja se koristi za brisanje bilo kog ucrtanog dela. Inače, veličina gumice takođe može da se menja, što uz opciju zumiranja i pomeranja slike omogućava izuzetno precizno sprovođenje ideja u naum. Pomenuli smo da se isečeni objekat automatski prosleđuje na prazan deo radne forme, a to je desni deo ekrana. U levom delu nalazi se originalna slika i ova dva segmenta, postavljena u side by side maniru, zauzimaju centralno mesto na ekranu. Levi gornji ugao (i horizontalno i vertikalno) namenjen je za prikaz dostupnih alatki, dok se na krajnjem desnom delu radne forme nalaze nešto naprednije opcije.

Opcije u ovom segmentu podeljene su u tri grupe i to one koje se tiču pozadine, objekta u fokusu i senki. Tako se na jednostavan način mogu omekšati ivice objekta, granica razdvajanja može da se proširi tako da „hvata” delove pozadine, a tu je i takozvani Feathering Radius koji dodatno omekšava graničnu oblast. Objektu može da se „prišije” specijalni efekat i prava je šteta što su autori na raspolaganje ostavili svega njih pet: Blur, Colorize, Grayscale, Negative i Pixelate. Ne možete da birate oblast primene efekata, niti da ih kombinujete, jer se akcija obavlja isključivo na celoj površini. Što se pozadine tiče, sve počinje od određivanja da li će biti providna ili „okrečena” nekom bojom. Moguće je postaviti i neku sliku, pa čak i onu originalnu, s tim da će razlika biti u objektu kojem su omekšane ivice i tome slično. Format slike može da se prilagodi objektu, možete i ručno da ga podešavate, uz opasku da se, baš kao i u prethodnom slučaju, na meniju nalazi primena pomenutih pet filtera. Senke su vezane za glavni objekat i „bacaju” se u posebnom layeru, tako da njihov položaj određujete drag&drop metodom. Pored toga, dozvoljeno je odrediti im nivo transparencije, boju, baš kao i radijus zamućivanja.

Probna verzija programa u potpunosti je funkcionalna do dela kada je izrađenu kreaciju potrebno snimiti na hard-disk. Inače, snimanje je moguće u svim širokorasprostranjenim formatima zapisa. PhotoScissors nam se svideo, naročito zbog toga što se u njemu izuzetno brzo radi, ne dolazi ni do kakvih kočenja i štucanja, a ugrađena rutina za prepoznavanje granica funkcioniše savršeno. Autori se hvale da je toliko dobra da ćete moći da uklanjate pozadinu između vlasi kose. Za kraj da pohvalimo autore koji su svaku mogućnost programa dobro dokumentovali i uključili je u tutorijal dostupan na zvaničnoj prezentaciji programa.

Vladimir PISODOROV

 
Modular V, Prophet V, Jup-8 V, DX7 V
EssentialPIM 8.11
Labeljoy 6.1
TorrentRover 1.3.1
GOM Encoder 2.0
Muvee Reveal Encore 13.0
ExtraMAME 18.9
Asofts Burning Studio 1.6
Teorex PhotoScissors 5.0
Šta mislite o ovom tekstu?
Free Windows Cleanup Tool 3.0
Abelssoft MovieCut 2019
TemplateToaster 7.0
Photo Pos Pro 3.30
Dripping Gold
Auto Mouse Click 85.1
EarthView 5.16
Ecosia 4.0.4
Huntr 2.0.1
Time Boss 3.28
Winaero Tweaker 0.12
Instant Hipster

Tip:
grafička obrada
Potrebno:
Windows, macOS
Veličina:
32,03 MB
Cena:
20 dolara
Adresa:
www .photoscissors .com
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera