TEST RUN<>
122018<><>

Labeljoy 6.1

Razdragane nalepnice

U poslovnoj primeni dosta često se srećemo sa zadacima štampanja većeg broja nekog specifičnog obrasca na jednom listu papira. Takve poslove je moguće obaviti uz pomoć univerzalnih alatki koje uključuju i programe iz paketa MS Office. Word ili Publisher će u dobrom broju slučajeva pristojno obaviti posao, ali postoje i brojni scenariji gde njihova efikasnost nije na traženom nivou. To je mesto gde svoju šansu vide specijalizovani naslovi za štampanje obrazaca, a jedan od njih je i Labeljoy.

Program zahteva da na sistemu bude instalirana komponenta za rad sa Access bazama podataka. Ovo nije preveliko iznenađenje pošto se program u radu često oslanja na podatke iz baza koje se koriste kao izvor informacija za popunjavanje polja na štampanim dokumentima, a o tome ćemo nešto kasnije.

Prilikom započinjanja rada primećuje se neobično spora inicijalizacija programa, pa je potrebno čekati i do pola minuta da bi se moglo preći na posao. Ovo nam se desilo na dva različita sistema, ali nismo imali vremena da detaljnije istražimo o čemu je reč. Verzija 6 u odnosu na prošlu ima potpuno redizajnirani interfejs koji sada prilično podseca na MS Word. Iako je i prethodna varijanta interfejsa po našem mišljenju bila kvalitetna, ovo možemo okarakterisati kao dobar potez jer su se korisnici već navikli na ribbon menije. Aplikacija je zamišljena za rad u WYSIWYG režimu, pa je tako ono što trenutno vidimo na ekranu identično onome što ćemo videti u štampanom obliku.

Na stranici menija Home imamo mogućnost da odredimo broj elemenata u setu. Set predstavlja broj elemenata koje želimo da štampamo i moguće ih je jednostavno umnožavati. Ovde treba imati na umu da prilikom rada sa bazom podataka koja, recimo, ima 10 zapisa (što konkretno predstavlja jedan set), upisivanje broja 50 u pomenuto polje znači da ćemo dobiti pet štampanih setova ili drugim rečima – pet kopija (pet puta po deset primeraka). Naravno, osim štampanja više obrazaca na jednom listu papira, moguće je i štampanje pojedinačnih dokumenata, a kao tipičan primer mogli bismo da izdvojimo obeležavanje poštanskih koverata.

U slučaju da krećemo sa dizajniranjem materijala „od nule”, od pomoći je „čarobnjak” koji daje mogućnost da definišemo dimenzije i broj elemenata koji će se štampati. Zanimljivo je da se osim standardnih pravougaonih (pa i onih sa zaobljenim uglovima) može zadati i štampanje elipsastih i poligonalnih („običnih” i zvezdastih) oblika obrazaca. Ovo više možemo posmatrati kao kuriozitet nego kao korisnu osobinu, pošto bi izrezivanje većeg broja takvih oblika predstavljalo Sizifov posao. Klikom po nepopunjenim delovima lista, program nas obaveštava da će sa interneta preuzeti biblioteku različitih oblika štampanih materijala, koji se zasnivaju na rešenjima poznatih i manje poznatih proizvođača specijalnog papira namenjenog za štampanje raznih vrsta obrazaca, uključujući i nalepnice.

Početni, „prazni” dokument sadrži šablon sa tekstom, fotografijom i bar-kodom kao elementima koji se najčešće koriste prilikom dizajna. Izborom jednog od tih polja, glavni meni se automatski prebacuje na stubac menija namenjen radu sa tom vrstom sadržaja. Ukoliko je reč o tekstu, prelazimo na istoimeni meni gde možemo menjati vrstu i veličinu fonta, boju slova, dodavati senku, ukrašavati okvire i još mnogo toga. Kada su u pitanju bar kodovi i srodne vrste kodiranih zapisa, tu imamo mogućnost izbora od preko 20 najpopularnijih formata među koje spadaju: EAN8, EAN13, EAN128, GS1, Code39, Datamatrix, QR Code i PDF417.

Kako u radu sa tekstom, tako i sa bar-kodovima, u meniju se nalazi veliko tekstualno polje u kojem određujemo alfanumerički sadržaj koji se potom primenjuje na sve elemente. Ove promene moguće je vršiti i preko menija koji se dobija dvoklikom na neki element, ali je pomenuto polje dosta elegantnija varijanta. Nakon izmene sadržaja, nove vrednosti automatski se primenjuju na sve ostale elemente. Osim „običnog” teksta, moguće je dodati brojač koji će svakom primerku u setu dodeliti jedinstveni broj ili neku od vrednosti iz opcije menija Counter.

Dolazimo do najvažnijeg detalja koji program čini moćnim sredstvom u poslovnoj primeni, a reč je o povezivanju sa bazama podataka. Zahvaljujući tome, svakom štampanom elementu moguće je dodeliti unikatne vrednosti. Što se tiče „pravih” baza podataka, na raspolaganju su nam: Access, MySQL i Oracle. Da budemo precizniji, moguće je povezivanje i sa brojnim drugim RDBMS, ali je za to potrebno znati kako se definiše tekst stringa konekcije, što u dokumentaciji nije najbolje objašnjeno. Osim toga, moguće je i čitanje tekstualnih fajlova i podataka iz Excel dokumenata, kao i pristup podacima iz adresnih knjiga – na primer, MS Outlook. Moguće je i preuzimanje podataka iz clipboarda, pod uslovom da su pravilno formatirani. Nakon što se povežemo sa bazom, uz pomoć drag&drop tehnike prenosimo potrebna polja na bilo koji primerak obrazaca i rezultati automatski postaju vidljivi na svim ostalim primercima za štampanje.

Program je moguće nabaviti u tri varijante: Basic, Pro i Server. Najjeftiniju varijantu bismo teško mogli da preporučimo za ozbiljniji rad, pošto ne podržava povezivanje sa bazama podataka, što je jedna od glavnih vrlina programa. Osim toga, nije podržano prikazivanje nekoliko važnih vrsta QR i bar kodova. Sa Pro verzijom navedena ograničenja ne postoje, ali izostaje mogućnost višekorisničkog rada. To je posao za verziju Server, koja za nepunih 1300 evra omogućava upotrebu programa od strane 25 korisnika (za ovo je potrebno posedovati Windows Server). Iz ovoga sledi da je serverska varijanta namenjena većim radnim kolektivima, dok bi Pro trebalo da bude dovoljna za manje kolektive. Cena nije beznačajna, ali onima koji imaju potrebu za ovakvom vrstom materijala, jednostavnost upotrebe i funkcionalnost koju nudi Labeljoy opravdava svaki uloženi cent.

Igor S. RUŽIĆ

 
Modular V, Prophet V, Jup-8 V, DX7 V
EssentialPIM 8.11
Labeljoy 6.1
Šta mislite o ovom tekstu?
TorrentRover 1.3.1
GOM Encoder 2.0
Muvee Reveal Encore 13.0
ExtraMAME 18.9
Asofts Burning Studio 1.6
Teorex PhotoScissors 5.0
Free Windows Cleanup Tool 3.0
Abelssoft MovieCut 2019
TemplateToaster 7.0
Photo Pos Pro 3.30
Dripping Gold
Auto Mouse Click 85.1
EarthView 5.16
Ecosia 4.0.4
Huntr 2.0.1
Time Boss 3.28
Winaero Tweaker 0.12
Instant Hipster

Tip:
štampanje obrazaca
Potrebno:
Windows
Veličina:
200 MB (trial)
Cena:
149 evra, proba 30 dana
Adresa:
labeljoy .com
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera