TEST RUN<>
122018<><>

Abelssoft MovieCut 2019

Kao na mobilnom

Zbog načina rada, MovieCut neodoljivo podseća na mobilne alatke za odsecanje neželjenih delova iz video-klipova. Ekranom dominira preview prikaz, ispod njega se nalazi vremenska linija, dok je desni deo ekrana rezervisan za probrane obradne alatke. Program se koristi u as is obliku, odmah nakon instalacije i bez zavirivanja u sekciju sa podešavanjima.

Obrada funkcioniše po principu postavljanja In/Out markera, s tom razlikom da je u ovom slučaju to samo jedan potez. Naime, MovieCut zahteva da označite čitav segment videa odjednom i da potom odlučite šta želite da radite sa njim. Naravno, naknadno pozicioniranje markera je stvar koja figuriše, a to se obavlja preko za to namenjenih brojčanika koji dozvoljavaju izuzetno precizno kretanje kroz materijal – sličicu po sličicu. Označeni region može da se pošalje u kantu za otpatke ili da se sačuva u obliku nove datoteke. Inače, MovieCut dozvoljava neograničen broj Trim „prolaza” i tek pošto pritisnete taster Execute and save, dolazi do čuvanja novonastale datoteke. Pored toga, korisnicima je na raspolaganju i „čupanje” statičnih slika i to sa mesta na kojem se trenutno nalazi kursor miša. Ovu radnju moguće je obaviti isključivo koristeći JPG kao noseći format. Konačno, novonastali video-klip nakon obrade automatski može da se uploaduje na vaš YouTube kanal.

Svidelo nam se što program osim makaza u vatru baca još nekoliko zanimljivih mogućnosti. Recimo, možete da promenite nivo osvetljenja i kontrast, pa čak i da posegnete za opcijom koja će obaviti stabilizaciju slike. Tu je i Fade In/Out efekat koji, nažalost, ne može da se primeni na radni segment, već isključivo na ono što je ostalo od originalnog materijala. Ruku na srce, ovo i nije neki nedostatak, naročito ako pođemo od činjenice da su autori predvideli da se postepenim uklanjanjem nepoželjnih scena dođe do krajnjeg rezultata.

Sledeći trik kojim MovieCut uspešno barata je rad sa audio-komponentom. Tako, bez velikih peripetija, video-klipu možete da dodate muzičku pratnju (isključivo ako je u formatu MP3), preko mikrofona snimite glas i dodate ga kao naraciju, pa čak i da uklonite originalni zvuk. Pazite dobro, iz nekog razloga uklanjanje originalne audio-komponente ne može da se poništi, pa vas od propasti spasava Reset dugme koje vraća posao na početak. Stvarno je čudno što autori nisu implementirali Undo/Redo funkciju, pogotovo kada se zna koliko je prilikom obrade video-materijala lako pogrešiti i prevideti poteze. Kad smo već kod nedostataka, ističemo i da nije moguće podešavati intenzitet zvuka – niti originalne audio-komponente, niti one koju naknadno dodate. No, već smo rekli da nas MovieCut neodoljivo podseća na alatke iz klase namenjene mobilnim uređajima. Kada su dodatne mogućnosti u pitanju, program omogućava rotiranje slike u koracima od po 90 stepeni, u levu ili u desnu stranu, a tu je i dodavanje logoa na sliku. I ovde su vam ruke vezene, jer logo može da se postavi samo na jednoj od pet predefinisanih pozicija, ne može da mu se menja veličina (program to sam radi), niti da se određuje nivo providnosti. Takođe, nećete ga videti ni u preview prikazu, već tek kada budete reprodukovali rezultujuću datoteku. Da bi dodavanje bilo moguće, slika mora biti snimljena kao JPG ili PNG datoteka.

Kada kliknete na taster Import new video na ekran neće moći da stanu svi formati koje program podržava. Podržani su praktično svi znani i neznani formati, tako da na ulaznim vratima nećete imati problema. S druge strane, situacija na izlazu je unekoliko drugačija. Obrađeni materijal može da se snimi isključivo u originalnom formatu jer MovieCut ne podržava video-konverziju. To je malo čudno s obzirom na to da se u sekciji sa podešavanjima može birati između dva režima „renderovanja” materijala: Slow i Fast. Ovaj prvi donosi visok kvalitet slike, dok od drugog možete očekivati Medium nivo detalja. Pretpostavljamo da se ovo odnosi na slučajeve kada dodajete Fade efekat ili logo sliku na prikaz, jer nismo primetili lag između dva radna režima. Lag ipak postoji, ali u slučaju korišćenja upravljačkog interfejsa, naročito kada radite sa gabaritnijim datotekama.

Za obradu kraćih klipova i osnovne obradne radnje MovieCut je kao bogom dan. Jednostavan je za korišćenje i posao za koji je namenjen obavlja bez greške. Ipak, grube ivice i nekoliko nedoslednosti učiniće da ga koriste samo oni kojima „teškaši” iz klase po defaultu ne odgovaraju.

Vladimir PISODOROV

 
Modular V, Prophet V, Jup-8 V, DX7 V
EssentialPIM 8.11
Labeljoy 6.1
TorrentRover 1.3.1
GOM Encoder 2.0
Muvee Reveal Encore 13.0
ExtraMAME 18.9
Asofts Burning Studio 1.6
Teorex PhotoScissors 5.0
Free Windows Cleanup Tool 3.0
Abelssoft MovieCut 2019
Šta mislite o ovom tekstu?
TemplateToaster 7.0
Photo Pos Pro 3.30
Dripping Gold
Auto Mouse Click 85.1
EarthView 5.16
Ecosia 4.0.4
Huntr 2.0.1
Time Boss 3.28
Winaero Tweaker 0.12
Instant Hipster

Tip:
video-editor
Potrebno:
Windows
Veličina:
169,4 MB (trial)
Cena:
30 evra, proba 30 dana
Adresa:
bit .ly /2KaejP8
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera