LAKI PINGVINI<>
122018<><>

KDE Neon – User edition

Pod neonskim svetlima

Kao osnova aktuelnih distribucija, Ubuntu je i dalje najpopularniji izbor, iako iz prikrajka vreba Arch sa Manjarom, Antergosom i kompanijom. S obzirom na to da je već dugo prisutan, teško je smisliti neku novu distribuciju baziranu na njemu, a da tako nešto nije već urađeno. Prvi put kada smo čuli za KDE neon projekat, pomislili smo da pored Kubuntua ne postoji nikakva potreba za jednom tako sličnom distribucijom. I pored višemesečnog odbijanja da malo detaljnije posvetimo pažnju ovom projektu, jer „na papiru” ne obećava puno, znatiželja i distro hopperski duh su bili jači, tako da smo poklekli. Da vam za početak pojasnimo osnovne razlike između ove dve distribucije. KDE Neon je baziran na Ubuntu LTS osnovi (trenutno 18.04), s tim da su paketi vezani za KDE okruženje (plazma, KDE aplikacije, Qt) dostupni u svojim najnovijim verzijama. Dok Kubuntu pored LTS izdanja ima i međuizdanja na svakih šest meseci, kao i ostale Ubuntu bazirane distribucije. Ovo zvuči kao idealna distribucija za ljubitelje KDE okruženja, a da li je i zapravo tako, ubrzo ćete saznati.

U poslednje vreme smo primetili da se dosta pažnje poklanja internet prezentacijama u svetu slobodnog softvera, što je za svaku pohvalu, jer ste do skoro mogli da naletite na sajtove koji kao da su zaglavljeni u prošlosti. Uputili smo se u sekciju za preuzimanje i naišli na tri izbora. Za potrebe ove recenzije smo instalirali stabilnu verziju (User edition), za koju u opisu piše da je najbolji izbor za prosečnog korisnika. Pored nje su tu i dve razvojne verzije (git stabilna i nestabilna), a nakon završetka teksta ćemo okušati sreću sa „nestabilnom” verzijom, da vidimo koliko je upotrebljiva. Postavljanje na USB fleš memoriju protiče bez problema i biramo opciju da odmah instaliramo sistem. Umesto instalera, dobili smo live okruženje i morali smo ga ručno pokrenuti. Prvi utisak – pa odmah loš. Zanemarujemo ga i prelazimo na instalaciju. Za razliku od Kubuntua, Neon koristi Calamares, koji iz verzije u verziju dodaje neke sitnice, što nam se veoma sviđa. Sigurno je trenutno najbolja opcija kada je ova kategorija softvera u pitanju.

Sam izgled koji nudi KDE Neon nije ništa drugačiji od konkurencije, što je i očekivano jer distribucija i cilja da ima vanilla KDE izgled i doživljaj. Odmah smo se zaputili u meni sa aplikacijama, očekujući da ih ima podosta. Ispostavilo se da su tu samo one najosnovnije: Firefox, Okular, Gwenview, VLC, Kwrite, Spectacle (screenshot aplikacija), softverski centar Discover i par pomoćnih alata, uz neizbežan centar za podešavanje sistema. Discover retko viđamo, a služi nam za instalaciju novih i nadogradnju postojećih paketa. Prilično je jednostavan za korišćenje, a pored ovih operacija, moguća je manipulacija repozitorijumima. Čak postoji i opcija da se jednim klikom omogući flathub, ukoliko želite da koristite flatpack aplikacije. Pretraga se vrši unosom u za to naznačeno polje, a moguće je listati i pregledati kategorije. Kategorije su podeljene na aplikacije, dodatke za aplikacije i dodatke za plazmu. Prva kategorija vam pruža ono što i očekujete, i podeljena je u više potkategorija, kako ste i navikli u drugim softverskim centrima. Dodaci za aplikacije nude potkategorije dodataka za konzolu, kate i splash ekran. Zatim, kada uđete u dodatke za plazmu, iznenadićete se šta je sve moguće ovde pronaći. Sve teme, widgeti, šeme boja, okviri prozora, teme ikona i još mnogo toga je ujedinjeno na jedno mesto, ali uredno klasifikovano da se lako snađete. Svaka stavka sadrži i slike, što je veoma zgodno kada su u pitanju teme. Bolje bi se uklopilo da se ovde nalaze i teme za splash ekran, ne znamo otkud ovakva podela. Ono što je nama zametalo je to da ni unutar Discoveria, a ni van njega, nema opcija za jednostavnu instalaciju vlasničkih drajvera, posebno što osnova distribucije ima. Mada i za ovo postoji rešenje, a to je da instalirate Software & Updates paket koji se nalazi u repozitorijumu i onda ste na dobro poznatom terenu. Ukoliko vam se Discover ne svidi, tu je stari i provereni Synaptic kojeg takođe možete instalirati.

Spomenuli smo na početku teksta koje su glavne razlike između Kubuntua i Neona. Na raznim forumima se može videti diskusija da li je Neon u stvari Kubuntu sa dodatnim backports repozitorijumom. Iako deluje da jeste, zapravo nije. Neon dobija nadogradnje istog trenutka kada one postaju zvanične, dok kod drugog prvo prolaze fazu testiranja. Takođe, Neon ima nadogradnje većeg broja zavisnosti, što ponekad može da bude problem pri instalaciji paketa sa strane, s obzirom na to da ima stabilnu LTS osnovu. Kubuntu nema ove probleme jer pravi zakrpe kako bi novi KDE paketi radili sa zavisnostima iz njegovog repozitorijuma.

Da napomenemo i da, ukoliko planirate da kupite novi laptop, kompanija Slimbook ima posebnu verziju pod imenom KDE Slimbook koja dolazi sa instaliranim KDE Neonom i garantuje najbolje moguće iskustvo sa ovom distribucijom. Sa cenom od 700 evra za i5 i 800 evra za i7 procesor, nije baš najpovoljnija kupovina, ali svaka roba ima svog kupca. Takođe, još jedan zanimljiv projekat je povezan sa ovom distribucijom, Plasma Mobile, koji je baziran na Neonu. Još uvek je u ranoj fazi, ali preporučujemo vam da malo istražite ovu temu.

Nakon korišćenja ove distribucije nekoliko dana, nismo bili ni zadovoljni ni nezadovoljni. Sa jedne strane, sistem je bio veoma brz, nismo naišli na bugove, rušenje aplikacija i slično, ali isto tako nas ništa nije posebno oduševilo, nešto što bi izdvojilo KDE Neon od sličnih distribucija. Možda smo imali prevelika očekivanja od jedne distribucije koja nema istu ciljnu grupu kao, recimo, Kubuntu. Ukoliko želite vanilla KDE iskustvo koje ćete sami dalje oblikovati po svojoj meri, onda vam preporučujemo Neon. Ako pak očekujete OTB iskustvo, za vas je Kubuntu bolja opcija.

Bojan STOJANOVIĆ

 
KDE Neon – User edition
Šta mislite o ovom tekstu?
NanoPC-T4, NanoPi M4 i NanoPi NEO4
MassDuino ploče
Naponski razdelnik i merenje ulaznog napona

Platforma:
GNU/Linux
Licenca:
GNU GPL
Veličina:
1,7 GB
Cena:
besplatno
Adresa:
neon .kde .org
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera