LAKI PINGVINI<>
012019<><>

Emmabuntüs DE2

Humanost na delu

Retko imamo prilike da se susretnemo sa distribucijama koje imaju neki velik zadatak pred sobom, a koji nije vezan striktno za sam softver. Iskreno, čak ni mi nismo bili upoznati sa pozadinskom pričom ovog projekta koji smo povremeno viđali na DistroWatch stranici. Ime možda zvuči malo čudno, ali upravo ono otkriva priču ove distribucije. Emmaus je međunarodni humanitarni pokret koji je nastao u Parizu sa ciljem da se bori protiv siromaštva i pomaže ljudima koji se nalaze u teškom stanju. Tim iza Emmabuntusa je odlučio da stvori distribuciju pogodnu za starije računare koje Emmaus i druge humanitarne organizacije dobijaju i dele u siromašnim zemljama širom sveta. Pri tom navode kako su obratili pažnju da sistem, osim što treba da bude lak na resursima, mora biti i lak za korišćenje.

Uputili smo se na njihovu internet wiki prezentaciju i saznajemo zanimljive informacije od koji je jedna da imaju čak trinaest trening centara u Togou, dva u Nepalu i sedamnaest u pariškom okrugu. Cela ova pozadinska priča nam se veoma sviđa i jedva čekamo da vidimo šta nam konkretno nude i kako se distribucija ponaša u realnom radu. Na sajtu su dostupne verzije zasnovane na Debianu 8 i 9, kao i Xubuntuu 14.04, a dolaze u 32-bit i 64-bit izdanju. Odlučili smo se za najsvežiju verziju zasnovanu na Debianu 9 pod imenom Emmabuntus DE2. Ono što nas je na početku veoma iznenadilo je veličina iso fajla od 3,5 gigabajta, dok Xubuntu verzija ide i do 3,9 gigabajta. Boot meni koji nas je dočekao je prvo ponudio izbor jezika, a zatim i odabir live sistema, tekstualnog instalera ili grafičkog instalera. Grafički instaler je zapravo Debian instaler, tako da nije najprilagođeniji početnicima, ali uz pažljivo čitanje opcija i bez žurbe i oni će uspeti instalirati Emmabuntus bez većih poteškoća. Pri prvom pokretanju sistema nas je dočekala zahvalnica što smo instalirali ovu distribuciju i napomena da ćemo proći kroz kratku konfiguraciju. Za početak je tu odabir izgleda pozadine i menija aplikacija, zatim podešavanja Cairo Docka, ukoliko čekiramo da ga želimo, i na kraju instalacija vlasničkog softvera po želji (Skype, kodeci, fleš, itd). Nakon svega ovoga dobijamo prozor sa linkovima koji nam mogu biti od pomoći pri korišćenju sistema. Čak i kada uđete u Firefox, koji je zadani internet browser, videćete velik broj linkova vezanih za distribuciju. Nikada nismo videli ovoliko dokumentacije vezane za neku distribuciju, osim naravno Arch Wikija.

Izgled distribucije nas vraća nekoliko godina unazad kada su dokovi bili must have, posebno za XFCE okruženje. Na panelu se nalazi meni na levoj i standardne postavke na desnoj strani. Pregleda aktivnih prozora u sredini nema, to je moguće videti samo u doku, mada se uz par klikova i ovo može dodati na panel. Dok je pri dnu prepun aplikacija i samim tim prilično šaren. Većina stavki su zapravo kategorije, iste one koje možete naći u meniju sa aplikacijama, a čak i njega možete pronaći među ikonicama doka. Moguće je sam dok konfigurisati tako da se u njemu pojavljuju samo one najbitnije aplikacije, dok ostale pozivate iz menija i time postižete malo veću preglednost. Kada vidimo koliko aplikacija dolazi preinstalirano, ne čudi nas veličina iso datoteke. Unutar svake kategorije možete pronaći aplikaciju za bilo koju radnju koja vam može zatrebati, a kod nekih imamo i duple aplikacije (internetbrowser, audio i video plejer). Osim standardnih kategorija ovde imamo i dve koje do sada nismo viđali: Interests i Education. Ovde se nalaze aplikacije za organizaciju kućnih finansija, dizajn enterijera, učenje crtanja, vežbanje matematike, brzog kucanja, TuxGuitar, Stellarium, Steam, GOG.com i mnoge druge, posebno korisne najmlađima. Emmabuntus takođe ima jednu kategoriju u meniju sa svojim alatima (a koje nema u doku), gde možete naći GUI alate za održavanje sistema, nešto kao YAST u OpenSUSE. S tim što su ovde uglavnom sakupljeni alati iz drugih projekata, kao na primer Device driver manager (SolydXK), Mint Locale (Linux Mint), Lxkeymap (LXDE). Sviđa nam se što je sve objedinjeno na jednom mestu, bez potrebe da se luta po kategorijama tražeći potreban alat. Za instalaciju dodatnih programa je predviđeno da koristite GNOME Software, tako da sa ovom radnjom nećete imati nikakvih problema, mada je tu i Synaptic. Package updater je tu da vam olakša nadogradnju paketa na novije verzije i veoma je lak za upotrebu. Na internet prezentaciji projekta, a i na samoj pozadini radne površine vidite da je jedan od ciljeva Emmabuntusa promocija slobodnog softvera, tako da je zanimljivo videti da su vlasnički softver odvojili u posebnu potkategoriju unutar aplikacija.

Primetili smo da kada startujemo neku od aplikacija iz menija koja se ne nalazi zakačena u doku, nakon spuštanja prozora bude pomerena skroz desno, a dok je aktivna je čak ni nema prikazane dole. Tako da je naša preporuka da dodate pregled aktivnih prozora na panel radi lakše orijentacije. Osim toga, rad je veoma prijatan i brz. Pored svih aplikacija tu su i standardni XFCE programi, pa ukoliko ste ranije koristili ovo okruženje, sve će vam biti poznato.

Iako smo znali da je osnova distribucije stabilna, kada smo videli broj aplikacija i šarenilo ikonica, mislili smo da će sigurno biti nekih bugova. Međutim, sve je funkcionisalo kako treba, baš onako kako se i očekuje od distribucije koja treba da posluži u edukativne svrhe. Nekom će se izbor alatki svideti u manjoj ili većoj meri, ali je bitno da je većina neophodnog softvera tu nakon instalacije jer internet najčešće predstavlja velik problem u područjima gde se kompjuteri sa Emmabuntusom šalju. Nadamo se da smo vas zainteresovali za ovaj projekat i preporučujemo ovu distribuciju i za neki vaš stari računar koji sakuplja prašinu, a koji možete pokloniti onima koji ga nemaju. Naravno, pogodna je i za novije računare, posebno zbog velikog broja aplikacija za koje bi teško saznali na neki drugi način.

Bojan STOJANOVIĆ

 
Emmabuntüs DE2
Šta mislite o ovom tekstu?
Encryptr 2.0.0
Euler Math Toolbox
Orange Pi One Plus, Orange Pi Lite 2
FriendlyArm NanoPi Fire3
Inhaos PM-5033-2

Platforma:
GNU/Linux
Licenca:
GNU GPL
Veličina:
3,5 GB
Cena:
besplatno
Adresa:
www .emmabuntus .org
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera