LAKI PINGVINI<>
012019<><>

FriendlyArm NanoPi Fire3

Your Pi is on Fire

Već ste imali prilike da vidite našu degustaciju nekoliko SBC iz FriendlyArm kuhinje. Ovaj put smo se naoružali escajgom da probamo NanoPi Fire3, ploču kod koje proizvođač kao veliku prednost ističe visok hashrate. „Rudari” će znati o čemu govorimo.

Fire3 je po dizajnu (layout) vrlo slična NanoPi S2 o kojoj smo već pisali (SK 4/2017). Ploča je zasnovana na osmojezgarnom Cortex-A53 ARM SoC-u. U pitanju je SoC S5P6818 za koji FriendlyArm navodi da pripada Samsungu. Kao i kod S2, i ovde je reč o Nexellovom procesoru koji je dizajniran u saradnji sa Samsungom. Uglavnom, ovih osam jezgara kucaju na 1,4 gigaherca, a na raspolaganju imaju jedan gigabajt DDR3 RAM-a. Prilikom rada SoC se prilično greje, a rešenje je u vidu aluminijumskog hladnjaka koji se dobija u paketu sa pločom. Bez njega, sam SoC je osetno vreo na dodir. Za grafički podsistem je zadužen Mali 400MP.

NanoPi sa svojih 75 puta 40 milimetara nema puno mesta za veliki broj konektora, ali ipak ploča u njima ne oskudeva. Možda i najveći nedostatak predstavlja samo jedan USB 2.0 port, gde hub rešava stvar, ali tada govorimo o dodatnoj investiciji. Nasuprot ovom USB portu je mikro USB port preko koga se ploča napaja strujom, a potreban je „5V/2A” strujni adapter. Ovaj port je ujedno i OtG USB port. Za power menadžment je zadužen STM32F03 MCU koji ima podršku za power-off i RTC alarm power-up. Fire3 može pustiti sliku kroz mikro HDMI port (v1.4), ili kroz RGB LCD konektor (LVDS i DSI). Ekran koji koristi ovaj poslednji se može dokupiti kod FriendlyArma, a o njemu je bilo reči kada smo pisali o pomenutom S2. HDMI port je sposoban za rezolucije do 1080p pri 60 fps. Za pristup internetu Fire3 nema mogućnost bežične veze, stoga hub postaje must have, ali sa druge strane tu je gigabitni LAN port. Ne govorimo o portu baziranom na USB 2.0, kao u slučaju RPi3 B+; ovde imamo nativni gigabitni port koji sa SoC-om komunicira preko čipa RTL8211E. Na Fire3 se može povezati kamera preko DVP konektora putem flet kabla, a podržani su CSI i DVP interfejsi. Pored 4-pinskog hedera preko koga se ploča povezuje na serial adapter, tu su i standardnih 40 GPIO pinova koji su kompatibilni sa RPi. Preko ovih pinova ploča ostvaruje komunikaciju putem tri UART-a, SPI i dva I2C protokola. Od ovih 40, tri pina imaju mogućnost PWM, dok ne postoji nijedan analogni pin, što nije nužno i veliki problem jer se ovakvi nedostaci rešavaju ADC aktuatorima. Na ploči imamo još ’Reset’ i ’Power’ tastere, kao i konektor RTC baterije. Mikro SD slot se nalazi ispod ploče. Do samog ’Power’ tastera imamo rupice za povezivanje direktnog napajanja („PWR”, „GND”), ako će se Fire3 koristiti u okviru gotovog projekta. Do ovih rupica je ostavljen red rupica za SWD konektor. SWD je inače umanjena verzija JTAG-a i koristi se za debagovanje (Serial Wire Debug interface). Na ploči ne postoji audio-konektor.

Za Fire3 ploču, FriendlyArm je obezbedio nekoliko OS-ova, počevši od Androida 5.1, preko Lubuntua do FriendlyCorea u 32-bitnoj i 64-bitnoj varijanti. Ovaj poslednji je i preporuka proizvođača, a baziran je na Ubuntuu u Core varijanti. Osim ovih, tu su i third party OS, a izdvojićemo DietPi i Armbian u Strech i Bionic varijanti. Naravno, mi smo probali sve ponuđene i Armbian se pokazao kao najbolji. Na njemu sve prosto leti, lako je prepoznao noname (BY526) bežični adapter, bežičnu tastaturu preko huba, zapravo nismo imali šta da podešavamo na njemu, sem rezolucije našeg ekrana. Zanimljivo je da je Fire3 lakše komunicirao sa bežičnim adapterom u okviru Armbiana, nego kod Lubuntua, gde su bili bolji i domet i protok, što znači da su drajveri dosta bolje napisani. Sa druge strane, Armbian je imao problema da detektuje ispravnu rezoluciju HDMI displeja (800 puta 480 piksela), što se bez prekonfigurisanja drajvera nije moglo rešiti. Lubuntu je, međutim, bez problema postavio ovu rezoluciju. Ovo je što se Armbiana tiče naročito bilo bolno prilikom prvog butovanja kada je trebalo da unesemo korisničko ime i lozinku, pa kasnije da istu promenimo. Na pomenutom ekranu je tekst bio izuzetno sitan i potpuno nečitljiv, pa smo sistem podesili preko TV-a. Zanimljivo je da Armbian za, recimo, OPi PC2 nije imao ove mušice i da je uredno postavio rezoluciju. Ako je izbor ipak neki od FriendlyArm OS-a, preporučili bismo FriendlyCore koji ima optimizovanu podršku za Mali 400MP (QT5.9 GLS, OpenGL...) i sa kojim generalno nismo imali problema, sa tom razlikom da ne govorimo o desktop varijanti.

Provrteli smo malo Sysbench (v1.0.11) gde je Vatra naprosto oduvala Malinu u svim segmentima. Na CPU testovima Fire3 je postigao 2200 events/s. Orange Pi PC2 je, recimo, na ovom testu postigao 900 events/s. U testovima memorije, pisanja i čitanja je takođe postavio dobre rezultate. Sintetički testovi su nam pokazali da Fire3 ima dobar potencijal i da se, što se tiče hardvera, Malina sa njim ne može porediti.

Fire3 je definitivno zanimljiva ploča, prilično brza, sa naekoliko OS-ova koje preporučujemo. Ipak, ploča dolazi uz određene nedostatke kao što su USB portovi i audio-izlaz. Manjak ovih portova pre pripisujemo malim dimenzijama ploče i namerom proizvođača da se postigne kompaktnost, ali ne na uštrb snage. Za ozbiljnija opterećenja SoC-a, trebalo bi razmisliti i o aktivnom hlađenju jer smatramo da je dobijeni hladnjak nedovoljan. Pod punim opterećenjem ploča ume da nagura i do 85 stepeni Celzijusa. Za desktop varijantu je osim ploče potrebno nabaviti kvalitetno napajanje, hub, Wi-Fi adapter i USB tastaturu. Takođe, dostupan je kit kojim možete obezbediti veći broj USB portova i touch LCD od 4,3 inča, i to sve u adekvatnom kućištu. Fire3 se prilično dobro borio sa video formatima u 1080p, ali je primetan vrlo mali lag. Ostaje problem zvuka koji se može rešiti preko GPIO ili HDMI adaptera, uz par redova u komandnoj liniji. Ova činjenica govori u prilog tome da proizvođač ovu ploču i nije zamislio u desktop varijanti, već u rigovima gde hashrate ide i do 30 po ploči, ali bez priključenog ekrana. Pri maksimalnom opterećenju Fire3 troši oko 850 miliampera struje. Uz cenu od 35 dolara, matematika je jasna.

Ako se odlučite za Fire3, napomenućemo da FriendlyArm u ponudi ima i Fire2A ploču, vizuelno identičnu, ali sa slabijim čipsetom i samo 512 megabajta RAM-a. Pohvalno je i to da svoje image fajlove redovno osvežava, što nije slučaj sa nekim drugim pločama. Ko je pomenuo Pomorandže?

Dejan PETROVIĆ

 
Emmabuntüs DE2
Encryptr 2.0.0
Euler Math Toolbox
Orange Pi One Plus, Orange Pi Lite 2
FriendlyArm NanoPi Fire3
Šta mislite o ovom tekstu?
Inhaos PM-5033-2

SoC:
S5P6818 (8 × ARM Cortex-A53), STM32F03 MCU
Memorija:
1 GB DDR3
Grafika:
Mali 450MP
LAN:
nativni gigabitni RTL8211E
Periferije i portovi:
LAN, mikro HDMI, USB 2.0, mikro USB-OtG, LCD interfejs, DVP kamera interfejs
Napajanje:
5 V, 2 A
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera