LAKI PINGVINI<>
012019<><>

Euler Math Toolbox

Matematika je jezik univerzuma

Bilo da se slažete sa parafrazom Galileove izjave u podnaslovu ili ne, neosporno je da je matematika sastavni deo naših života. Od savremene tehnologije koja se ne može zamisliti bez manje ili više kompleksnih proračuna pa sve do najbanalnijih prirodnih procesa koje nikada ne biste asocirali sa matematikom, a koji se ipak odvijaju po neumoljivim zakonitostima koje ista ta matematika savršeno opisuje. Jednostavno rečeno, matematiku možete voleti ili mrzeti, ali je ne možete izbeći ili ignorisati.

Ipak, mišljenja smo da matematika nije bauk i da je samo potrebno malo strpljenja i truda da se upozna, a potom i zavoli. U tu svrhu može da vam posluži i program koji je tema ovog teksta, predstavljamo vam Euler Math Toolbox. EMT, kako ćemo ga oslovljavati u daljem tekstu, program je otvorenog koda dostupan samo za Windows x64 platformu, mada se može pokrenuti i koristiti preko Winea, uz određena ograničenja, a moguće ga je preuzeti sa sajta projekta. Instalacija ne odstupa od uobičajenih procedura za Windows sisteme, a potom vas, nakon prvog pokretanja, očekuje zastrašujuće jednostavan interfejs programa sastavljen od dva prazna prozora od kojih jedan ima traku sa padajućim menijima, a drugi čak ni to. Prvi prozor je editor u kome je potrebno ispisati željene funkcije i parametre poštujući pravila definisana sintaksom programa, u drugom je prikaz grafike koja se generiše vašim unosom.

Ovde stvari postaju ozbiljne i očigledno je da za rad u ovom programu mora da se prođe kroz pripremni period koji podrazumeva upoznavanje sa osnovnim elementima i funkcijama programa. Srećom, integrisani sistem pomoći je dostupan i vrlo obiman, a postoji i online baza tutorijala, primera i objašnjenja ukoliko zatreba. Međutim, šta je, u stvari, EMT i koje su mu funkcije? Na to pitanje nije lako odgovoriti u tekstu ove dužine, ali probaćemo da sumiramo u par rečenica. EMT nije zamišljen kao zamena za nadaleko čuvene programe kao što su Mathlab ili Maxima, već više kao njihov komplement i namenjen je korisnicima koji iz nekog razloga ne žele da koriste pomenuta rešenja. Ukratko, EMT je program sačinjen od nekoliko objedinjenih komponenti za ispisivanje i vizuelizaciju kompleksnih matematičkih objekata. EMT u sebi inkorporira skript i programski jezik, podršku za Python, C i POV-Ray, kao i podršku za rad sa Maximom i LaTeXom. Sam spisak mogućnosti i funkcija programa bi, bez preterivanja, zauzeo više prostora nego što imamo na raspolaganju pa vas upućujemo na vrlo jednostavan, ali više nego informativan sajt programa za detalje. Ciljna grupa autora su studenti, profesori i svi oni koji imaju potrebu za izradom grafika i prateće dokumentacije za svoje naučne ili školske radove na temu funkcija, matrica, realnih i kompleksnih brojeva i još gomilu drugih matematičkih termina koji autoru teksta nisu ni približno poznati.

Ovom prilikom preporuka u klasičnom smislu nije primerena, Euler Math Toolbox je program za vrlo specifičnu namenu i nije namenjen širokom krugu korisnika, ali svakako da treba da probate da li njegove mogućnosti zadovoljavaju vaše potrebe.

Goran STRIČIĆ

 
Emmabuntüs DE2
Encryptr 2.0.0
Euler Math Toolbox
Šta mislite o ovom tekstu?
Orange Pi One Plus, Orange Pi Lite 2
FriendlyArm NanoPi Fire3
Inhaos PM-5033-2

Platforma:
Windows x64
Licenca:
GNU GPL
Veličina:
105 MB
Cena:
besplatno
Adresa:
euler -math -toolbox .de
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera