LAKI PINGVINI<>
012019<><>

Inhaos PM-5033-2

’Ladan k’o špricer

Pored Arduino kompatibilnih ploča, Inhaos ima dosta zanimljivih modula i aktuatora u ponudi. U Power Supply sekciji Inhaos nudi PM-5033 step-down (buck) module u dve varijante (1 i 2 kanal). Ovi moduli su prilično malih dimenzija i u odnosu na neke druge kakvi se mogu sresti po online prodavnicama, ovi imaju određene prednosti. Naime, dvokanalnim modulom se može upravljati.

Oba modula su u stanju da napone od 6,5 volti do 36 volti spuste na pet volti za PM-5033-1, dok PM-5033-2 ima mogućnost da na izlazima ima pet volti i 3,3 volta (2-CH). Ova dva modula se razlikuju u broju pinova, a jedina druga razlika koju smo mi primetili je u naponskom regulatoru AMS1117 na 3,3 volta sa zadnje strane, što slabiji primerak nema. Mi vam ovaj put predstavljamo modul PM-5033-2. Na ploči dimenzija 19 puta 14,5 milimetara spakovano je nekoliko zanimljivih komponenti gde, osim par kondenzatora i induktora, imamo i Texas Instrumentsov step-down Swift TPS5430, koji pripada grupi prekidačkih IC. Ovaj konvertor ima veoma visoku efikasnost zahvaljujući integrisanom MOSFET-u. Od svojih osam nožica, jedna je „ENA”, koja je nama jako zanimljiva. Naime, ona je povezana sa „EN” pinom modula preko koga se modulom može upravljati. Konvertor će prekinuti switching ukoliko na ovoj nožici registruje napone manje od 0,5 volti.

Modul na svom kraju ima pet pinova, gde osim „EN” imamo „VIN” i „GND” preko kojih na modul dovodimo pomenute ulazne napone. Imamo i „5V” i „3.3V” pinove preko kojih uz zajednički „GND” imamo izlaze odgovarajućih napona. Modul se preko „5V” pina može opteretiti do 2,5 ampera, dok je za „3.3V” to 500 miliampera. S obzirom na to da se potrošnja struje deli unutar modula, ukoliko imamo potrošača na „3.3V” pinu od 0,5 ampera, za „5V” pin nam ostaje samo dva ampera. PM-5033 moduli imaju TO-220 oblik i proizvođač ih i predstavlja kao zamenu linearnim naponskim regulatorima i to prvenstveno za jednokanalni modul. Kod jednokanalnog modula pinovi imaju isti raspored kao kod, recimo, LM7805 linearnog naponskog regulatora. Ukoliko je potrebno upravljati ovim modulom, koristimo „EN” pin, a TPS5430 će prekinuti struju na oba kanala. Na „EN” pin dovodimo „GND”, ali bez plivajućeg inputa. O bounce proceduri smo pričali kada je bilo reči o korisničkom unosu podataka (SK 10/2017).

PM-5033 moduli, kao i drugi buck konvertori, mogu se pohvaliti visokom efikasnošću koja ide i do 95 posto. Kod linearnih regulatora, poput pomenutog LM7805, efikasnost je dosta niska jer se oni ponašaju kao varijabilni otpornici koji variraju svoje vrednosti da bi im izlaz bio stalan. Kod Inhaosa uz visoku efikasnost ide i manje disipacije struje kroz toplotu, tako da im nije potreban hladnjak, opet, za razliku od linearnih regulatora kojima treba. Kod ovih zadnjih problem sa toplotom je još i veći pri većim ulaznim naponima.

Mi smo se malo poigrali sa već korišćenom postavkom MassDuino Nanoa iz prošlog broja, uz taster i PM-5033-2. Modul je bio „’ladan k’o špricer” i do 24 volta na ulazu, koliko smo trenutno imali napajanje. Sve vreme je na izlazima imao predviđene napone, a preko tastera smo izlaze isključivali. Možemo samo da preporučimo ove module, a posebno dvokanalni, gde se uz običan taster ili prekidač može lako paliti i gasiti određeni sistem ili njegov deo.

Dejan PETROVIĆ

 
Emmabuntüs DE2
Encryptr 2.0.0
Euler Math Toolbox
Orange Pi One Plus, Orange Pi Lite 2
FriendlyArm NanoPi Fire3
Inhaos PM-5033-2
Šta mislite o ovom tekstu?
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera