TEST RUN<>
122018<><>

GOM Encoder 2.0

Sladak kao gomboca

Na ovaj ili onaj način, programi i aplikacije koji izlaze iz kuhinje kompanije GOMLab imaju jake veze sa multimedijom. Sve je počelo nevino, izdavanjem GOM Playera, jedne od omiljenih alatki iz domena reprodukcije multimedijalnog sadržaja, da bi danas ponuda obuhvatala i audio-plejere, softver za daljinsku kontrolu PC-ja, video-editing i tako dalje. Ne može se reći da su u pitanju ostvarenja iz samog vrha „A” lige, ali se definitivno radi o ostvarenjima vrednim pažnje, ako ni zbog čega drugog, ono zbog utegnutog upravljačkog interfejsa, jednostavne upotrebe i kao stena stabilnog rada.

U celoj priči, GOM Encoder nalazi se negde u sredini, s obzirom na to da je reč o još jednoj alatki za „pretabavanje” multimedijalnog sadržaja iz formata u format. Naglasak je na video-konverziji, mada u komercijalnoj verziji programa postoji mogućnost ekstrahovanja audio-komponenata iz noseće datoteke u format MP3. Kad smo već kod toga šta donosi iteracija koja se plaća, valja napomenuti da je na meniju i „pakovanje” audio-komponente u format MP3 pri radu sa AVI i FLV datotekama, odnosno opcija pod imenom Aspect ratio division. Naravno, preko slike se neće postavljati ni nezgodni „vodeni žig” koji podseća da je posao obavljen GOM Encoderom, baš kao ni što nećete biti ograničeni na obradu datoteka dužine trajanja do 10 minuta.

Prilikom odlučivanja da li ćete pazariti 32-bitnu ili 64-bitnu verziju programa imajte na umu da je potonja u prednosti kada je brzina rada u pitanju. Za nju postoji nativna HVC HW akceleracija, što će od posebnog značaja biti prilikom procesiranja UHD sadržaja koje GOM Encoder podržava po defaultu. Sa ovim u vezi je i mogućnost famoznog multienkodinga, to jest procesiranja više različitih datoteka u isto vreme. Za ovo morate biti dobro hardverski osposobljeni, pa tako za dve datoteke morate obezbediti procesor sa više od dva jezgra, za tri i četiri procesor sa više od četiri jezgra, dok je za šest ili osam istovremenih taskova potrebna aždaja sa više od osam jezgara. GOM Encoder uspešno sarađuje i sa Intelovim i sa AMD-ovim procesorima, tako da u ovom departmentu zime nema. Napomenućemo da je svaki posao na radnoj listi vezan za unikatan set podešavanja i da sve ne funkcioniše po dobro poznatom „svi za jednog, jedan za sve” principu. Poslovi na batch listi, dakle, slobodno mogu da se mešaju i program se neće buniti.

Dve trećine radnog ekrana zauzima tabela u koju se postavljaju učitane datoteke. Pored imena fajlova, stičete uvid o video i audio kodeku, rezoluciji slike, broju audio-kanala, ali i korišćenim tekstualnim prevodima. Inicijalno, nedostaje veličina radnih datoteka, nema ni thumbnailova, pa ni preview prikaza koji bi nam dali pobliži uvid u to o kojem klipu se konkretno radi. Ovo drugo rešava se dvoklikom na izabranu datoteku, a nova radna forma koja se pojavljuje nešto je više od običnog preview prikaza. Upravljački interfejs podseća na svedenu verziju video-plejera, s tom razlikom da su dodate opcije za definisanje radnih segmenata. To znači da se postavljanjem In/Out markera programu „govori” da samo tu oblast uzme u obzir prilikom konverzije. Da stvar bude još bolja, omogućeno je definisanje praktično neograničenog broja radnih oblasti, odnosno segmentiranje originalnog klipa. Sledeća stvar koju možete da uradite je da odaberete koja će od detektovanih audio-komponenti biti kopirana u novu datoteku. Tu je i opcija Gain za tweakovanje intenziteta zvuka, baš kao i Sync preko koje se obavlja „pomeranje” zvuka napred-nazad u odnosu na video-komponentu. Slično je moguće uraditi i sa titlovima. Inače, tekstualnim prevodima određujete položaj na ekranu, tip fonta i birate veličinu, a iznenadilo nas je što nije moguće učitavati eksterno uskladištene datoteke ovog tipa (barem to nije bilo moguće u besplatnoj verziji). Sličan nedostatak vas očekuje i u radu sa audio-komponentama gde nije dozvoljeno originalne zameniti onim eksterno uskladištenim. Program dozvoljava i „prilepljivanje” logoa na sliku, uz odabir njegove pozicije na ekranu i definisanje stepena providnosti. U ovu svrhu moguće je iskoristiti samo slike, ne i tekst koji biste eventualno upisali direktno iz programa. Konačno, na raspolaganju su klizači za korekciju osvetljenosti, kontrasta, zasićenosti bojama, ali i filteri Sharpen, Smoothen, Deinterlace...

Opcije za manipulaciju radnim parametrima smeštene su u donjoj trećini ekrana koja je, po vertikali, podeljena na dva dela. Tako se iz levog segmenta obavlja odabir radnih šablona, dok je onaj desno namenjen za opširno ispisivanje tehničkih podataka o tipu ulazne i izlazne datoteke (sada se vidi i njihova veličina). Odabir radnih šablona vizuelno nije upečatljiv kao kod nekih drugih ostvarenja iz klase, ali je pohvalno što se sve može obavljati i na osnovu odredišnog uređaja koji ćete iskoristiti za reprodukciju sadržaja. Na raspolaganju su „pametni televizori”, mobilni telefoni, tableti, igračke konzole, razni multimedijalni uređaji i tako dalje. Često korišćene šablone možete da pošaljete u listu favorita i ne možemo da se otmemo utisku da se, iako je vizuelno sve moglo da bude mnogo bolje, opcije nalaze na dohvat ruke i da ih veoma lako bistrite. Inače, stvar dodatno možete da zauzdate ručnim odabirom izlazne rezolucije, kvaliteta slike (izraženog bitrateom) i tipom izlaznog formata. Ako uočite taster Settings, smešten skroz desno, dokopaćete se naprednih opcija koje će vam otvoriti mogućnost podešavanja obradnih radnji do najsitnijih detalja.

GOM Encoder ne spada u vedete žanra, ni po uključenim opcijama, ni po brzini rada, a ni po broju podržanih formata zapisa na ulazi i izlazu – koketira tek sa onim najrasprostranjenijim. Međutim, stepuje kao Fred Aster, graciozan je kao Džindžer Rodžers, a na to nijedan korisnik prosečne zahtevnosti ne može da ostane ravnodušan. Mjuzikl iz vazduha može da oduva cena od 35 „zelenih novčanica”, ali za kvalitet mora da se plati!

Vladimir PISODOROV

 
Modular V, Prophet V, Jup-8 V, DX7 V
EssentialPIM 8.11
Labeljoy 6.1
TorrentRover 1.3.1
GOM Encoder 2.0
Šta mislite o ovom tekstu?
Muvee Reveal Encore 13.0
ExtraMAME 18.9
Asofts Burning Studio 1.6
Teorex PhotoScissors 5.0
Free Windows Cleanup Tool 3.0
Abelssoft MovieCut 2019
TemplateToaster 7.0
Photo Pos Pro 3.30
Dripping Gold
Auto Mouse Click 85.1
EarthView 5.16
Ecosia 4.0.4
Huntr 2.0.1
Time Boss 3.28
Winaero Tweaker 0.12
Instant Hipster

Tip:
video-konverter
Potrebno:
Windows
Veličina:
100,1 MB
Cena:
35 dolara
Adresa:
www .gomlab .com /gomencoder -video -converter
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera