TEST RUN<>
122018<><>

Free Windows Cleanup Tool 3.0

Rat klonova

Na manje od tri megabajta prostora na hard-disku staje Free Windows Cleanup Tool (u daljem tekstu FWCT) – klon (gotovo indigo kopija) čuvenog CCleanera. Osim što se bavi istim poslom, ova alatka i vizuelno, kao jaje jajetu, liči na svog uzora i neverovatno je da to ne podleže nekoj vrsti cenzure ili zabrane. Jedina razlika je što upravljački interfejs krasi nešto svetlija tema i malčice izmenjene komandne ikonice.

Centralni deo ekrana rezervisan je za prikaz informacija o problemima koje je program detektovao, ali i akcijama koje je preduzeo ne bi li ih rešio. Pri levoj ivici ekrana postavljene su komandne ikonice (jedna ispod druge), dok se između ova dva elementa nalazi drvo opcija preko koje podešavate domen delovanja programa. Osim što „napada” najpoznatije web browsere: Chrome, Firedox, Operu, Internet Explorer i Edge, FWCT može da se razračuna sa đubretom koje ostaje radom programa za razmenu poruka i chatovanje, komponentama paketa MS Office i tako dalje. Očekivano, adresirani su i repovi operativnog sistema, a autori se hvale da FWCT briše đubre koje nastaje radom preko 100 third party programa.

Fast režim skeniranja skratiće proces skeniranja na minimalnu meru, ali i broj pogodaka. Međutim, na našoj test mašini, u oba slučaja pronađen je identičan broj sumnjivih itema (duplo manji u odnosu na CCleaner), iako je u podrazumevanom režimu rada skeniranje zaista trajalo nešto duže. FWCT može da se razračunava i sa greškama u registar bazi, na identičan način kao i CCleaner. Ovde ne postoji izbor radnog režima, samo odabir koja vrsta grešaka će se adresirati. Postupak je prilično spor (kao da traje čitavu večnost) i ostavio nas je sa rebusom u rukama. Naime, FWCT je pronašao gotovo 8000 grešaka u registar bazi, dok je CCleaner stao na koti 800. Nije ni čudo što je skeniranje toliko dugo trajalo – kao da je svaki unos u bazi kvaran. Iz sekcije Defrag može da se obavi defragmentacija registar baze, dok se u sekciji Tools nalaze dodatne alatke koje mogu da vam pomognu u sređivanju sistema. Najkorisnija je opcija Startup koja vam dozvoljava da zavirite u istoimenu sistemsku sekvencu i iz nje odstranite objekte koji su zaslužni za sporije podizanje Windowsa. Odavde može da se obavi i bekapovanje registar baze, provera sadržaja Index.dat fajla i pokrene sistemska alatka za bekapovanje.

U sekciji Options nalaze se još neki dodatni goodiesi, koji su uglavnom vezani sa funkcionisanje samog programa. Tako možete da oformite „belu listu” „kolačića” i itema iz registar baze koje želite da izuzmete iz procesa skeniranja, podesite interval automatskog skeniranja, aktivirate korišćenje takozvanog Boss tastera i tome slično.

Samo na prvi pogled, FWCT predstavlja indigo kopiju CCleanera. Funkcionalno, ova dva programa ne mogu da se porede ni u paralelnoj dimenziji. Osim što program pronalazi daleko manje problema i đubreta, rutina koja se bavi „održavanjem” registar baze je praktično neupotrebljiva. Umesto da pričamo negativno o desetinama sekundi koje su bile potrebne za obavljanje posla, ovde govorimo o minutima. Da ne podvlačimo još jednom da nam je broj prijavljenih problema u ovom departmentu više nego sumnjiv. Isto tako, FWCT ne poseduje snagu CCleanera ni kada je razračunavanje sa third party programima u pitanju, pa mu na kraju ostaju samo dve pozitivne stavke. Jedna je ta što se lako koristi i vizuelno liči na CCleaner, a druga je što je za krajnjeg korisnika potpuno besplatan. Performanse i efikasnost su to što jesu, a besplatno je besplatno.

Vladimir PISODOROV

 
Modular V, Prophet V, Jup-8 V, DX7 V
EssentialPIM 8.11
Labeljoy 6.1
TorrentRover 1.3.1
GOM Encoder 2.0
Muvee Reveal Encore 13.0
ExtraMAME 18.9
Asofts Burning Studio 1.6
Teorex PhotoScissors 5.0
Free Windows Cleanup Tool 3.0
Šta mislite o ovom tekstu?
Abelssoft MovieCut 2019
TemplateToaster 7.0
Photo Pos Pro 3.30
Dripping Gold
Auto Mouse Click 85.1
EarthView 5.16
Ecosia 4.0.4
Huntr 2.0.1
Time Boss 3.28
Winaero Tweaker 0.12
Instant Hipster

Tip:
sistemski cleaner
Potrebno:
Windows
Veličina:
2,66 MB
Cena:
besplatno
Adresa:
www .windowscleanuptool .com
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera