TEST RUN<>
122018<><>

ExtraMAME 18.9

Sigurna luka

Za MAME obično kažemo da je u pitanju „emulator nad emulatorima”. Mnogi od nas prvi kontakt sa video-igrama imali su upravo na arkadnim aparatima. Na njima su igre bile lepše i slađe nego na kućnim računarima i konzolama, a kako je izbor u lokalu bio ograničen, MAME nam je kasnije došao kao kec na desetku. U pitanju je jedan od najstarijih emulatora koji na softverskoj pijaci postoji još od 5. februara daleke 1997. godine i može se pokrenuti na konzolama, starijim računarima, tabletima, mobilnim telefonima...

Iako dobro optimizovan, široko rasprostranjen i dostupan u sijaset različitih izdanja, korisniku sa manje iskustva u oblasti emulacije može da se učini zastrašujućim. Za to su „zaslužni” takozvani frontendovi, naročiti grafički upravljački interfejsi koji se oslanjaju na programsku bazu. Neki su previše kitnjasti, neki su prazni poput Windowsa 3.1, neki nude „mali milion” dobro skrivenih opcija, a neki se još uvek muče zbog prelaska u 21. vek.

Bilo kako bilo, ExtraMAME je tu da spoji nespojivo i da totalnim početnicima omogući da gotovo trenutno uživaju u emulaciji arkadnih mašina. U potpunosti možete da ignorišete FAQ na zvaničnoj stranici, koji iz nekog razloga nije dugo updateovan i može da vas dovede u zabludu. Naime, nakon što preuzmete i instalirate ExtraMAME spremni ste za poletanja – ma šta tamo piše, jer ne morate da brinete ni o preuzimanju originalnog MAME-a, niti o BIOS-ima za različite mašine koje su podefilovale kroz salone zabave tokom godina. Uostalom, program na hard-disku zauzima više od 500 megabajta prostora, što dovoljno govori da se tu nalazi sve što je potrebno.

Upravljački interfejs je jednostavan, lakši za zauzdavanje i od onog koji krasi MAME32. Centralnim delom dominira spisak ROM-ova, koji su smešteni pod karticom Available. Možete da vidite koliko ste puta svaku igru ponaosob pokrenuli, koliko zauzima prostora na hard-disku i tome slično. Klikom na karticu Supported sadržaj na ekranu se menja i prikazuje se spisak svih igara koje je moguće pokrenuti. U ovom momentu, ExtraMAME podržava 11.675 igara, a sve zahvaljujući tome što je zasnovan na 0.202 verziji originalnog MAME-a. Informacije koje se nalaze u kartici Additional biće zanimljive nešto naprednijim korisnicima, s obzirom na to da je ovde objašnjeno koja datoteka je „vezana” za koju mašinu podržanu emulacijom. Sledi kartica Options koja donosi minimalan broj podešavanja i ExtraMAME još jednom pokazuje da je namenjen korisnicima sa minimalnim nivoom znanja. Malo šta odavde možete da uradite, a izdvojićemo (de)aktiviranje miša i kontrolera, isključivanje zvuka, „prevlačenje” prikaza efektom Scanilines, uključivanje Triple Buffer opcije, odobravanje većeg prioriteta emulatoru i tako dalje.

Na desnoj strani ekrana nalazi se screenshot iz označene igre, praćen najosnovnijim podacima – imenom, nazivom datoteke i njenom veličinom. Napredni korisnici će se zgroziti, jer nema opisa, nema istorijskih podataka, ali ni dodatnih slika koje bi prikazivale kako je, na primer, izgledao originalni arkadni aparat. Ovde bismo još jedino istakli opciju Search koja omogućava da brzo pretražite bazu „instaliranih” igara. Ukoliko nešto pođe po zlu i ostanete bez potrebnih BIOS-a, možete da iskoristite opciju Get BIOS, koja vas neće odvesti direktno do datoteka, ali će umesto vas definisati pretragu i otvoriti podrazumevani web browser. Konačno, „overavanjem” opcije Configure MAME možete da se upustite u tweakovanje baznog emulatora, ali se tada postavlja pitanje čemu onda ExtraMAME?

Dakle, reč je verovatno o najjedstavnijem frontendu za MAME, namenjenog početnicima. Program se instalira na klasičan način, dolazi prekonfigurisan i jedino što valja uraditi je pojuriti igre online i potom ih (ZIP-ovane) smestiti u direktorijum roms. Autori su i ovu radnju gledali da olakšaju pa se preuzimanje igara obavlja tako što aktivirate karticu Supported, pronađete željenu igru i iz kontekstualnog menija odaberete opciju Get Game. Pretpostavljate, opet vas čeka automatski definisana pretraga i dirigovano otvaranje podrazumevanog browsera. Kada su napredne funkcije u pitanju, ExtraMAME ne može puno toga: pritiskom na taster ’F12’ „čupate” screenshotove – i to bi bilo to!

Da nije jednog podatka, ExtraMAME bismo mirne duše mogli da preporučimo junošama u svetu emulacije. Program je besplatan samo 21 dan, a onda je potrebno izbrojati 24 dolara ukoliko nameravate i dalje da ga koristite. A da uložite u svoje znanje umesto toga?

Vladimir PISODOROV

 
Modular V, Prophet V, Jup-8 V, DX7 V
EssentialPIM 8.11
Labeljoy 6.1
TorrentRover 1.3.1
GOM Encoder 2.0
Muvee Reveal Encore 13.0
ExtraMAME 18.9
Šta mislite o ovom tekstu?
Asofts Burning Studio 1.6
Teorex PhotoScissors 5.0
Free Windows Cleanup Tool 3.0
Abelssoft MovieCut 2019
TemplateToaster 7.0
Photo Pos Pro 3.30
Dripping Gold
Auto Mouse Click 85.1
EarthView 5.16
Ecosia 4.0.4
Huntr 2.0.1
Time Boss 3.28
Winaero Tweaker 0.12
Instant Hipster

Tip:
emulator
Potrebno:
Windows
Veličina:
510,9 MB (trial)
Cena:
24 dolara, proba 21 dana
Adresa:
www .wintools .net /extramame
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera