TEST RUN<>
072015<><>

PhotoBulk

Deset za četiri

Za PhotoBulk ne možemo da kažemo da spada u vrhunske programe čija je namena manipulacija grafičkim sadržajem. Zapravo, njegovi autori i nisu igrali na ovu kartu, već su program osmislili tako da bude jednostavan, razumljiv i da sadrži samo (po njihovom mišljenju) najvažnije funkcije.

Upravljački interfejs sveden je do te mere da čak ne vidite listu učitanih slika sa kojima želite da radite. Umesto toga, u centralnom delu radne forme pojavljuje se tekstualna informacija o broju učitanih slika, baš kao i opcije Clear (za nulovanje oformljene liste slika) i Start. Pri samom dnu nalaze se četiri opcije: Watermark, Resize, Optimize i Rename, koje u praksi predstavljaju sve ono što program može da vam ponudi. U donjem desnom uglu smeštena je i ikonica oka preko koje aktivirate preview prikaz koji nudi šaltanje levo-desno između učitanih slika. Inače, PhotoBulk na ulazu prepoznaje isključivo najrasprostranjenije formate zapisa, kao što su: JPG, PNG, GIF, BMP i TIFF.

Dakle, program ima četiri funkcije koje mogu da se koriste pojedinačno ili grupno, a korisnik sam bira koji će radni parametri biti vidljivi na ekranu. Moguće su sve vrste kombinacija, odnosno uključivanje svih dostupnih opcija. Treba reći da je PhotoBulk alat za batch (grupno) procesiranje, kao i da podržava definisanje radnih šablona koji mogu da se snimaju na hard-disk i kasnije koriste po potrebi. Na taj način može se automatizovati bilo koji proces i maksimalno smanjiti vreme potrebno za obradu velikog broja slika. Treba voditi računa i o tome da PhotoBulk definisane izmene implementira nad svim učitanim slikama i ne nudi mogućnost procesiranja po principu „slika po slika”.

Prva mogućnost na meniju je „šifrovanje” slika postavljanjem „vodenih žigova”. Po defaultu je to tekst proizvoljne veličine, ispisan fontom po vašem ukusu. Naravno, dozvoljeno je menjati boju, odnosno „udariti” jedan od efekata koji će podebljati slova, prebaciti ih u kurziv, podvući... Tekst može da se postavi bukvalno bilo gde na ekranu, što se određuje preko naročite „mape” čija površina predstavlja sliku, a kružić koji šetate po njoj poziciju za ispis. Nedostaje opcija za rad sa senkom ili, na primer, mogućnost kreiranja 3D teksta. No, watermark ne mora obavezno biti sačinjen od slova, već se u tu svrhu može iskoristiti bilo koja slika sa hard-diska, pa čak i podatak o datumu kreiranja slike koji program automatski izvlači iz zaglavlja datoteke. Prikaz može i da se rotira u opsegu od 360 stepeni, odnosno da mu se odredi intenzitet providnosti.

Sledeći goody krije se u sekciji Resize i služi, logično, za tweakovanje veličine učitanih slika. Na raspolaganju je čak pet načina putem kojih se može izvršiti korekcija gabarita. Tako se mogu „napasti” posebno visina i širina, slika može proporcionalno da se „skrati” za određen procenat, a korisnik može i da definiše maksimalnu veličinu koju nijedna slika sa liste ne sme da dosegne.

PhotoBulk sadrži i opciju optimizovanja slika koja zapravo žrtvuje kvalitet prikaza zarad dobitka slobodnog prostora na hard-disku. Intezitet optimizacije definiše se preko naročite skale koja sadrži pet podeoka. Po rečima autora, podeok opt predstavlja najbolji odnos između kvaliteta i generisanog slobodnog prostora, a tvrdnju možete proveriti i sami tako što ćete aktivirati preview prikaz i eksperimentisati. Optimizacija može da se vrši isključivo nad JPG i/ili PNG slikama, što znači da će sve slike na radnoj listi uskladištene u drugim podržanim formatima biti ignorisane.

Spisak mogućnosti završava se opcijom Rename koja na jednostavan način korisniku omogućava numerisanje i preimenovanje učitanih slika. Po želji, mogu se napadati prefiks ili sufiks naziva.

Vladimir PISODOROV

 
Audials One 12
ffDiaporama 2.1
ePapyrus PDF-Pro 5.1
Similarity 1.9.2
Srpski za 5 1.0.6.1
dupeGuru 3.9.1
PhotoBulk
Šta mislite o ovom tekstu?
Any Video Converter 5.8.1
Novaroma 0.9.7
WinReducer 8.1 2.0
SlimDrivers 2.2
VidMasta 19.0
ArcConvert 0.69
RECOIL 3.2.0
TypingAid 2.21
Junkware Removal Tool 6.9.1
MediaInfo 0.7.74
Human 3.2.1
Judy’s CountDown 3.1.1
Crayens Painter 1.4
Easy Plugin for Wordpress 8.20
Mind the Time 1.2.2
Windows Error Message Creator 1.34
Wincmder Shellex 3.0
QuickMark 1.2.7

Potrebno:
Windows
Veličina:
2,8 MB (demo), 8,1 MB na HD-u
Cena:
10 dolara
Adresa:
www .eltima .com /products /bulk -photo -editor .html
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera