TEST RUN<>
072015<><>

ePapyrus PDF-Pro 5.1

Alatke za kreiranje i manipulaciju PDF-ovima

Čitanje PDF-ova, univerzalnog formata zapisa koji pod svojim skutima objedinjuje grafiku i tekst stvar je rutine, čak i na mobilnim uređajima. Proces nije hardverski zahtevan, prenošenje datoteka u ovom obliku je lako i bezbolno, a programi koji služe za njihovo čitanje su besplatni. Zvuči kao prava idila...

Stvari naglo počinju da se menjaju onog trenutka kada i sami poželite da neki sadržaj podelite sa komunom. Kreiranje PDF-ova nije besplatno (osim ako koristite alat koji će vam vezati ruke iza leđa), programi koji se koriste za tu svrhu su veoma, veoma skupi, a pri tom su još i prilično tromi. Softverska firma ePapyrus uvidela je tu svoju šansu, jer korisnicima nudi alatku koja je od pojedinih dinosaurusa iz klase brža i do 30 procenata, lako se koristi, nabiflovana je opcijama i trenutno nije toliko skupa. PDF-Pro se, naime, u ovom momentu može nabaviti za 49 „zelenih novčanica”, iako mu je redovna cena neverovatnih 195 dolara.

Program podržava kreiranje PDF-ova od pripremljenih dokumenata, kao i editovanje ranije kreiranih PDF-ova. Krasi ga relativno jednostavan upravljački interfejs koji sa korisnikom komunicira preko klasičnih pull-down menija, odnosno palete alatki smeštene odmah ispod njega. Kreirane stranice mogu da se posmatraju pojedinačno ili u paru (jedna do druge), s tim da mogu biti postavljene i u nizu. Naravno, preko naročitih kućica lako se prebacujete na stranicu koja vas interesuje, a tu je i mogućnost kontrole intenziteta zuma, odnosno rotiranja stranica u koracima od po 90 stepeni u levu ili u desnu stranu. Rekli bismo da se u ovom delu nalaze standardne opcije kada su ostvarenja iz klase u pitanju. Iznenadila nas je hitrost sa kojom se PDF-Pro „obračunava” sa gabaritnijim PDF-ovima sastavljenih od gomile raznolikog sadržaja. Brzo prebacivanje između stranica propraćeno je neznatnim lagom, dok je skrol tečan i sa jedva primetnim „lomljenjem” materijala.

Kada su obradne funkcije u pitanju, na raspolaganju je čitav sistem za ubacivanje virtuelnih papirića sa kratkim porukama, potom Stamp Tool za „pečatiranje” stranica gotovim ili učitanim grafičkim materijalom, tu je i alatka za markiranje teksta, precrtavanje, odnosno njegovo podvlačenje. Pencil Tool omogućava ucrtavanje linija slobodnom rukom, mada se možete opredeliti i za opciju povlačenja pravih linija, crtanja krugova/elipsa, kvadrata/pravougaonika i oblačića. Sve naravno, uz biranje boje ispisa i debljine linija. Sve načinjene izmene mogu da se obrišu virtuelnom gumicom, a dozvoljeno je i „heftanje” dokumenata koji se nalaze na hard-disku direktno na kreaciju na kojoj radite. Inače, kreacije mogu da se zaštite „vodenim žigovima” u vidu teksta ili klasičnih slika, pa čak i da se enkriptuju uz pomoć unete šifre. PDF-Pro ima ugrađen i svojevrsni organajzer stranica koji služi za ekstrahovanje pojedinačnih stranica dokumenta, kao i preuređivanje redosleda njihovog pojavljivanja. Program podržava i ubacivanje teksta, njegovo pomeranje po ekranu, uređivanje...

Nakon svega što smo videli, čini nam se da je PDF-Pro alatka za markiranje prethodno izrađenih PDF-ova, pre nego čistokrvni kreator. Doduše, uz njegovu pomoć mogu se stvarati novi dokumenti, pogotovo ako imate gotove stranice teksta, slike i ostale kreacije koje se mogu iskoristiti u tu svrhu. Zanimljivo je da program na sistem instalira i svojevrsni virtuelni drajver koji će vam pomoći da materijal nastao u Wordu „odštampate” direktno u PDF. Tu je i univerzalni konverter koji služi za pretvaranje bilo kog tipa materijala u PDF-ove – jednostavnim prevlačenjem dokumenata u njegov radni prozor. Probni period traje čitavih 90 dana pa proverite da li smo zaboravili još neku mogućnost.

Vladimir PISODOROV

 
Audials One 12
ffDiaporama 2.1
ePapyrus PDF-Pro 5.1
Šta mislite o ovom tekstu?
Similarity 1.9.2
Srpski za 5 1.0.6.1
dupeGuru 3.9.1
PhotoBulk
Any Video Converter 5.8.1
Novaroma 0.9.7
WinReducer 8.1 2.0
SlimDrivers 2.2
VidMasta 19.0
ArcConvert 0.69
RECOIL 3.2.0
TypingAid 2.21
Junkware Removal Tool 6.9.1
MediaInfo 0.7.74
Human 3.2.1
Judy’s CountDown 3.1.1
Crayens Painter 1.4
Easy Plugin for Wordpress 8.20
Mind the Time 1.2.2
Windows Error Message Creator 1.34
Wincmder Shellex 3.0
QuickMark 1.2.7

Potrebno:
Windows
Veličina:
34,4 MB (trial), 136,8 MB na HD-u
Cena:
49 dolara, proba 90 dana
Adresa:
pdf -pro .com
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera