TEST RUN<>
072015<><>

RECOIL 3.2.0

Grafički viewer za retro formate

Program RECOIL je grafički viewer (da ne kažemo pregledač slika) sa pedigreom. Naime, njegova namena nije da prikazuje slike uskladištene u JPG, BMP, TIFF i ostalim širokorasprostranjenim formatima, već se bavi nekim (za mnoge) zaboravljenim i specifično upotrebljivanim zapisima.

RECOIL barata slikama nastalim na čak 15 modela retro računara. Samo pogledajte koji se modeli nalaze na spisku: Amiga, Amstrad CPC, Apple II, 8-bitni Atari modeli, Atari Portfolio, Atari ST, Atari Falcon, BBC Micro, Commodore 16, Commodore 64, Macintosh 128K, MSX, SAM Coupe, ZX81 i ZX Spectrum. Praktično, na jednom mestu postoji podrška za sve računare iz jedne (pa i dve) ere IT industrije, što je stvar koju smo retko viđali do sada. Zanimljivo je to da program stiže sa mnoštvom plug-inova koji mu proširuju domen upotrebe. U pitanju su naročiti dodaci koji će omogućiti da u retro slikama uživate i iz nekih drugih programa. Tako, recimo, postoji podrška za otvaranje slika u poznatom programu XnView (www.xnview.com, 4,8 MB), na listi se nalazi i njegov malo poznati takmac Imagine Picture Viewer (open-imagine.sourceforge.net, 3,8 MB), pa čak i program za obradu grafike paint.net (www.getpaint.net, 6,2 MB). Dalje, autori su obezbedili i mogućnost konverzije slika koje posedujete u PNG format i to bez ikakvih ograničenja. Svi formati koje RECOIL prepoznaje mogu da se „pretabaju” u zgodni PNG.

Program se koristi kao i bilo koji drugi standardni grafički viewer. Slike može da otvara iz svog radnog okruženja ili direktnim klikom na odabranu datoteku iz omiljenog vam fajl-menadžera (ovo drugo isključivo ako ste odabrali da RECOIL preuzme asocijacije nad podržanim fajlovima). Levi i desni taster na mišu koriste se za šetanje tamo-amo po direktorijumu sa slikama i njihovo automatsko prikazivanje na ekranu. S obzirom na to da se radi o prilično minijaturnim kreacijama za današnje pojmove i korišćene radne rezolucije, prikaz može da se zumira preko skrol-točkića na mišu. Nažalost, program nije moguće pokrenuti u nekom naročitom režimu rada koji će automatski podesiti intenzitet zuma, kao što je to moguće učiniti u emulatorima. Na statusnoj liniji program ispisuje važne tehničke informacije o fajlovima, tako da u svakom momentu možete da vidite za koji je računar slika namenjena, u kojoj rezoluciji je izrađena, te koliko boja sadrži kolorna paleta. Slike mogu i da se kopiraju u memoriju (clipboard) i tako prenesu do nekog programa za grafičku obradu. Spisak mogućnosti završava se Full Screen režimom rada čiji naziv dovoljno govori.

RECOIL je jednostavan program koji nudi osnovnu funkcionalnost, ali svoj posao obavlja gotovo perfektno. Oduševila nas je podrška za praktično sve važnije retro računare, kao i postojanje plug-inova koji omogućavaju učitavanje slika u third party aplikacijama. Program je namenjen prikazivanju slika u njihovom originalnom, izvornom obliku i zato ne čudi zašto autor nije uključio neke napredne funkcije u miks. Prikaz ne može da se „pegla” naročitim grafičkim filterima, niti da se obrađuje na bilo koji način. Kod Atarijevih 8-bitnih modela, doduše, moguće je igrati se sa podešavanjem kolorne palete, ali se na tome sve i završava. Autor programa je mogao da razmisli i o ubacivanju linkova ka bazama koje hostuju materijal kojim njegov program operiše, ali je pretpostavio da tako nešto već imate u lokalnom skladišnom prostoru.

Vladimir PISODOROV

 
Audials One 12
ffDiaporama 2.1
ePapyrus PDF-Pro 5.1
Similarity 1.9.2
Srpski za 5 1.0.6.1
dupeGuru 3.9.1
PhotoBulk
Any Video Converter 5.8.1
Novaroma 0.9.7
WinReducer 8.1 2.0
SlimDrivers 2.2
VidMasta 19.0
ArcConvert 0.69
RECOIL 3.2.0
Šta mislite o ovom tekstu?
TypingAid 2.21
Junkware Removal Tool 6.9.1
MediaInfo 0.7.74
Human 3.2.1
Judy’s CountDown 3.1.1
Crayens Painter 1.4
Easy Plugin for Wordpress 8.20
Mind the Time 1.2.2
Windows Error Message Creator 1.34
Wincmder Shellex 3.0
QuickMark 1.2.7

Potrebno:
Windows
Veličina:
945 KB, 1 MB na HD-u
Cena:
besplatno
Adresa:
sourceforge .net /projects /recoil
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera