TEST RUN<>
072015<><>

Junkware Removal Tool 6.9.1

Odstranjivanje reklamnog đubreta

Danas je veoma teško naći ostvarenja koja su zaista besplatna. Kada to kažemo, ne mislimo na programe koji se korisnicima nude u demo ili trial varijantama, već na one alatke za čiju nabavku plaćate alternativnim sredstvima, a ne novcem. Kako bi ipak obezbedili neku zaradu, autori softvera pribegavaju ubacivanju reklamnog sadržaja u svoje proizvode. Fifty-fifty je šansa da se takav sadržaj može „zaobići”, odnosno da se njegova instalacija može preduprediti. Međutim, šta raditi u onim slučajevima kada tako nešto nije moguće ili kada se PUP (potentially unwanted program) već nađe na računaru? Jedno od rešenja je ručna deinstalacija, ali ona nekad nije moguća...

Junkware Removal Tool (u daljem tekstu, JRT) je besplatno, portabilno ostvarenje koje je u suštini namenjeno uklanjanju toolbarova za internet pregledače koji ujedno predstavljaju osnovni vid reklamnog đubreta. Koliko puta do sada vam se desilo da instaliranjem nekog besplatnog programa „zakačite” Ask Toolbar, Babylon, iLivid i slične „dodatke”, verovatno ni sami ne znate. JRT ih prepoznaje preko 80 i sa sistema uklanja bez većih problema i trzavica. U toku skeniranja proverava se direktorijum sa instaliranim programima, registar baza, Startup sekvenca, detektuju se pokrenuti procesi, a kada se pronađe reklamni sadržaj on biva u potpunosti uklonjen sa sistema, bukvalno do poslednjeg traga koji je ostavio. Pretresanje sistema obavlja se iz nekoliko prolaza, od internet pregledača podržani su Internet Explorer, Firefox i Chrome, dok je možda najvažniji podatak vezan za činjenicu da JRT mogu koristiti i neiskusniji korisnici, iako je upravljački interfejs krajnje neuobičajen.

Naime, JRT zapravo nema frontend, odnosno nema klasičan grafički interfejs i u suštini se pokreće iz komandnog prozora. Pošto većina korisnika (naročito početnici) ne voli da se bakće sa upisivanjem komandi i ručnim odabirom radnih parametara, ceo proces je automatizovan. Kako je u pitanju portabilno ostvarenje, dovoljno je (dvo)kliknuti na preuzetu arhivu i JRT će otvoriti komandni prozor i započeti skeniranje sistema. Proces traje neuobičajeno dugo (nekoliko minuta) i na početku se pravi bekap kopija registar baze, za slučaj da nešto krene po zlu. Nakon okončanja postupka, u podrazumevanom tekst-editoru otvara se generisani log fajl gde možete da vidite da li je program locirao reklamni sadržaj (i koji), odnosno da li je izvršeno njegovo odstranjivanje. Sve to odigrava se bez učešća korisnika i tu dolazimo do prvog problema – nepostojanja kontrole. Pohvalno je što je proces automatizovan, ali nam se nikako ne sviđa što program ne pita korisnika da li želi da izvrši brisanje određenog sadržaja ili ne. Nama se desilo da su u prašinu pretvoreni unosi za koje sigurno znamo da ne spadaju u reklamni sadržaj. S druge strane, svidelo nam se što na oficijelnom sajtu postoji lista najpoznatijih „proizvođača” reklamnog sadržaja ove vrste za koje je JRT ubitačniji od penicilina. Ako bolujete od nekog od njih, sada znate kome da se obratite.

Vladimir PISODOROV

 
Audials One 12
ffDiaporama 2.1
ePapyrus PDF-Pro 5.1
Similarity 1.9.2
Srpski za 5 1.0.6.1
dupeGuru 3.9.1
PhotoBulk
Any Video Converter 5.8.1
Novaroma 0.9.7
WinReducer 8.1 2.0
SlimDrivers 2.2
VidMasta 19.0
ArcConvert 0.69
RECOIL 3.2.0
TypingAid 2.21
Junkware Removal Tool 6.9.1
Šta mislite o ovom tekstu?
MediaInfo 0.7.74
Human 3.2.1
Judy’s CountDown 3.1.1
Crayens Painter 1.4
Easy Plugin for Wordpress 8.20
Mind the Time 1.2.2
Windows Error Message Creator 1.34
Wincmder Shellex 3.0
QuickMark 1.2.7

Potrebno:
Windows
Veličina:
2,8 MB
Cena:
besplatno
Adresa:
thisisudax .org
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera