TEST RUN<>
062015<><>

LaunchBox 4.8

Igre svih platformi ujedinite se

Ako znate šta je DosBox, onda ste najverovatnije ljubitelj rubrike „Test of Time”. LaunchBox je frontend za DosBox. On je portabilan pa je za njegovu (nazovi) instalaciju jedno od idealnih mesta servis kao što je DropBox. Neupućenom čitaocu i prosečnom poborniku srpskog jezika, uvodne rečenice sigurno paraju uši. Drugim rečima, LaunchBox je aplikacija koja je prvobitno bila namenjena lakšoj organizaciji i pokretanju starih DOS igara, tako što je olakšavala njihovo pokretanje preko DosBox emulatora. Umesto da pokrećete DosBox emulator, podešavate ga i nameštate putanje do igara, vi biste naveli LaunchBox na direktorijume u kojima ste snimili DOS igre, a LaunchBox bi ih izlistao preko jedinstvenog korisničkog interfejsa. Na taj način biste kliknuli na igru koju želite da igrate, DosBox lakše podesili preko grafičkog interfejsa, a svaka igra u listi bi imala sve dodatne informacije o njenom autoru, godini izdavanja, uputstvo (manual), nekoliko slika i sve što jedna baza podataka sadrži. U prevodu, LaunchBox je bio frontend za DosBox, odnosno grafički interfejs ka tom emulatoru. Sličan termin (frontend) koristi se i za danas vrlo aktuelne programerske poslove, koji podrazumevaju dizajn i programiranje interfejsa (web) aplikacija. LaunchBox je tokom vremena postao frontend ne samo za DosBox nego za bilo koju platformu!

Kada kažemo „bilo koja platforma” to znači da LauchBox katalogizira igre kako za Windows ili Steam, tako i za ZX Spectrum. Sa leve strane ekrana birate platformu, a zatim sa spiska igru koju želite. Da bi LaunchBox uspeo da napravi ovakvu organizaciju, potrebno je utrošiti vreme na ubacivanje igara. Ukoliko igra nije za Windows, potrebno je na računaru imati instaliran odgovarajući emulator (DosBox i ScummVM dolaze sa programom). Tada u LaunchBoxu dodajete emulator u listu emulatora, a zatim dodajete igre koje mu pripadaju. LaunchBox ima posebne opcije za uvoz igara sa vašeg Steam naloga (bile one instalirane ili ne), Windows igre sa hard-diska, za uvoz iz D-Fend frontenda, foldere sa DOS igrama, dok igre za sve ostale platforme spadaju pod kategoriju ROM-ova (igre za neke konzole ili računare u vidu fajla na hard-disku).

Ukoliko ste od onih koji koriste, na primer, samo Steam, LaunchBox vam nije potreban. Ukoliko ipak volite da emulirate makar i jedan računar pride, on je sjajan izbor, koji biva sve blještaviji što više emulatora koristite. Međutim, u praksi stvari ne funkcionišu najbolje. Na primer, ukoliko u folderu sa starom igrom, to jest nekim ROM-om, imate i neke teksutalne fajlove ili druge koje stižu sa arhivom, što se često događa, LaunchBox će i te fajlove uvesti u spisak igara koje možete, ali i ne morate, odobriti za uvoz. Svakako, možete ručno pregledati svaki unos i izbrisati onaj koji vam se ne dopada, ali ukoliko imate kolekciju od više desetina naslova ovaj proces može biti jako zamoran. Da stvar bude gora, naziv foldera, izvršnog fajla ili ROM-a mora biti istog naziva kao sama igra, kako bi LaunchBox preuzeo informacije o igri sa interneta ili lokalne baze. Ne retko, ni folder ni fajl nemaju potreban naziv, što je čest slučaj kod DOS-a (setite se samo kompilacija kod lokalnih pirata, gde su nazivi direktorijuma bile cifre) ili MAME igara čije ZIP arhive imaju nazive u skraćenoj formi. U tom slučaju pomaže samo ručna prepravka naslova pošto je igra učitana, što je krajnje zamoran posao. Na nesreću, LaunchBox podatke preuzima samo sa sajtova TheGamesDB i Wikipedije, kao baza koje daju dozvolu pristupa „spoljnom” softveru, za razliku od recimo MobyGamesa koji takve pokušaje, čak, planski sabotira. Ukoliko podatak o igri nije nađen, moraćete, kao što smo rekli, ručno uneti svaki podatak o igri ili podatke ostaviti praznim. Na sreću, zajednica oko ovog frontenda je prilično živa. Možete pronaći listu najboljih parametara za mnoštvo emulatora, kao i ekstenzije ROM-ova tako da pretragu možete makar donekle olakšati ručno upisanim filterima (ROM-ovi moraju biti u istom folderu). S druge strane, neko je napisao dodatak kojim se rešava problem sa uvozom i nazivima arkadnih igara za MAME emulator, koji smo malopre pomenuli. Kako je broj platformi za emulaciju ogroman, morate sami isprobati koliko LaunchBox odgovara vašoj kombinaciji emulatora i pripadajućih ROM-ova i igara.

LaunchBox je portabilan, tako da radi sa bilo kog uređaja, fleš stika i slično. Ukoliko koristite više računara, možda je servis poput DropBoxa dobro rešenje. Kada neku igru unesete u program, možete birati da i ona bude portabilna, to jest da je LaunchBox prekopira na isti medij na kom se i on nalazi. Ovo je odlično rešenje za igranje omiljene igre, bez obzira na to gde se nalazite. Samo pazite koliko prostora imate na dotičnom uređaju ili lokaciji.

I pored svih mana, jednom kada smo videli spisak igara koje smo uspeli da ubacimo u naš fronted, učinilo nam se da je zaista vredno uložiti trud u jednu ovakvu organizaciju igara. Što je manja popularnost konzole ili računara koji se emulira ili ako imate netačno imenovane ROM-ove, to će LaunchBox teže automatski popuniti dodatne ili čak osnovne podatke o igrama. Program je namenjen pre svega onima koji se bave emulacijom, ali će se on sjajno pokazati ako u njega uvezete i igre koje igrate na modernim PC igračkim servisima (Steam, GoG, Origin). Ukoliko ste razmišljali o frontendu, nemojte preskočiti LaunchBox i redovno pratite vesti jer autor vredno dodaje i olakšava njegove mogućnosti, a ukoliko naiđete na neki problem sasvim je moguće da se rešenje nalazi na forumu programa. Sada možete izbrisati grafičke interfejse za svaki emulator koji posedujete, jer sve igre možete pokrenuti sa jednog mesta. Za kraj jedno podsećanje: Microsoft je sa Vistom pokušao da uvede svojevrsni katalogizator igara, ali je retko ko ulazio u specijalni Games folder. On se donekle zadržao i u Sedmici, dok mu se u Osmici gubi gotovo svaki trag. Kažemo gotovo, jer ako ste radoznali, kucanjem komande shell:games u Run prozoru možete da vidite ovaj relikt Viste.

Ognjen POPOVIĆ

 
LaunchBox 4.8
Šta mislite o ovom tekstu?
EuroSinging 4.2
Poster Designer 2.02
Fold Defy 1.01
Telepad 1.0.1
Ultra Adware Killer 1.7.2.0
ImageUSB 1.2
InPixio Photo Editor
Mem Reduct 3.0.436
Image Uploader 1.3.1
Sunshine 4.3
MediaCoder 0.8.34
Ace Stream Media 3.0.12
Xinorbis 6.2.3
Bulk Crap Uninstaller 2.5
Vampix 1.4.1.11
Gmail Gifline 1.1
PopTrayU 5.0.15
AlomWare Reset 2.01
Prevent Tab Overflow 7.1
ScrapBook 1.5.13
Stereogram Workshop 1.3.6
StrokesPlus 2.8.3.3
LinkChecker Light 0.6

Platforma:
Windows
Veličina:
21,3 MB, 207 MB na HD-u
Cena:
besplatno
Adresa:
www .launchbox -app .com
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera