TEST PLAY<>
052003<><>

Championship Manager 4

Sloganom „zaboravite na devojku tokom naredna tri meseca” autori četvrtog Championship Managera dočekuju posetioce svoga sajta, sugerišući izvanrednu zabavnost igre. Da nisu preterali s takvom „prognozom” svedoči podatak da je Championship Manager 4 najbrže prodavana PC igra svih vremena u Velikoj Britaniji – tokom prvih nedelju dana prodato je gotovo 125 000 kopija. Slično interesovanje vlada i među domaćim igračima.

Da li CM 4 zaista vredi koliko se priča? U najkraćem – da. Glavni aduti su opet izvanredan interfejs, frenetična posvećenost detaljima i prebogata baza timova i igrača, koja obuhvata pedantno ažurirane podatke iz 39 ligaških takmičenja širom planete. Engine igre se na prvi pogled ne razlikuje značajnije od prethodnih izdanja, sem što omogućava brže izvođenje na sporijim računarima (imajući u vidu količinu podataka kojima barata). Snalaženje u moru informacija olakšano je dobro osmišljenim opcijama menija što se poziva pritiskom na desni taster miša. Težinu igre određuje nekoliko činilaca, od kojih su najvažniji nivo ligaškog takmičenja i filtri, koji omogućavaju automatsko vođenje sporednih poslova, ostavljajući igraču više vremena da se koncentriše na zadatke koje smatra važnijim. Upravo zbog široke mogućnosti prilagođavanja, Championship Manager ima tako brojnu publiku.

Raznovrsnost opcija za mikromenadžment prevazilazi sve do sada viđeno, pružajući igraču potpunu slobodu izbora na svim nivoima posla, od finansijskih pitanja i odnosa sa medijima do treniranja mladih igrača. Univerzalni recept za uspeh ne postoji, tako da i utrenirani igrači u dobro balansiranom timu, vođeni adekvatnom taktikom i poslovnom strategijom ne garantuju visoko mesto na tabeli. Veština se stiče metodom pokušaja i pogrešaka, pa je za dolazak do pobedničke kombinacije nekada potrebno odigrati i nekoliko sezona.

Najznačajnije unapređenje četvrtog Championship Managera je opcija za grafičko praćenje utakmica, koje su predstavljene na 2D terenu, s pogledom iz ptičje perspektive. Premda su igrači predstavljeni tek raznobojnim tačkama, što nije naročito atraktivno rešenje, praćenje toka utakmice pruža vitalne informacije o učinku tima u svim fazama igre: u odbrani, na sredini terena i pred protivničkim šesnaestercem. Zahvaljujući tome, sada je daleko lakše utvrditi gde „škripi” i na vreme zameniti igrača koji se ne angažuje dovoljno. Za prenošenje atmosfere tokom utakmice i dalje je zadužen tekstualni komentar.

CM 4 će sasvim lepo raditi i na PC konfiguracijama koje odgovaraju minimalnim zahtevima, mada je preporučljiv nešto brži računar s više memorije, naročito ako se pokreće nekoliko liga paralelno.

Gradimir JOKSIMOVIĆ

 
Tropico 2: Pirate Cove
Indiana Jones and the Emperor’s Tomb
Vietcong
Delta Force: Black Hawk Down
TOCA Race Driver
Downtown Run
Blitzkrieg
IL-2 Sturmovik: Forgotten Battles
Championship Manager 4
Šta mislite o ovom tekstu?
Rayman 3: Hoodlum Havoc
Red Faction II
Devastation
X2 Wolverine’s Revenge
CSI - Crime Scene Investigation
Anno 1503: The New World
Port Royale
Warrior Kings: Battles
Galactic Civilizations
Postal 2

Potrebno:
Pentium 2/Celeron ili Duron 600 MHz, 64 MB RAM
Poželjno:
Pentium 3/Celeron ili Duron 1000 MHz, 256 MB RAM
Veličina:
1 CD
Adresa:
www .sigames .com

98
Home / Novi brojArhiva  •  Opisi igaraKorak po korakŠta dalje?NetgamesOpšte teme  •  Svet kompjutera
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontakt | Saradnja | Oglasi | Pretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opisi igara
Netgames
Opšte teme
Test Fun
Korak po korak
Šta dalje
Svet kompjutera



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera