TEST OF TIME
Samurai Warrior: The Battles of Usagi Yojimbo
Ognjen POPOVIĆ
1. februar 2024.

Izvorno, Usagi potiče iz Japanskog stripa, a mi smo prvi susret sa ovim zecom roninom, samurajem koji nema gospodara, doživeli u ovoj fenomenalnoj igri za Debeljka. Drugi susret usledio je nekoliko godina kasnije, u potpuno neočekivanom ukrštanju likova u epizodi Nindža Kornjača u kojoj se kao sporedni junak pojavljuje animirani Usagi.

Usagi živi u svetu antropomorfnih životinja u japanskom srednjovekovnom okruženju. U igri morate da spasite kidnapovanu živuljku ženskog pola koja je nacrtana tako da je teško razlikovati da li Usagijev ukus naginje ka prasetini ili, što je verovatnije, zečetini. Ona se vidi samo na kraju igre, do kog nije tako lako doći. Na tom putu ćete u par navrata sustići otmičare, nažalost, samo nakratko. Igra je posebna po tome što odaje utisak da ste deo velikog, otvorenog sveta u kom svako ide svojim poslom. Stvarna širina igre daleko je manja, uz nekoliko mesta na kojima se put račva u dva pravca. Prava open-world ili rougelike igra u tadašnje vreme teško da je bila moguća, ali fantastično je da kroz igru taj osećaj preovladava. Tome velikim delom doprinose i likovi na koje nailazite. Više od polovine njih nisu neprijateljski nastrojeni, a igri, uprkos tome, ne manjka ni borbe ni akcije. Sve se odigrava na velikom broju različitih lokacija, uključujući tu prijatni seoski krajolik, planinski predeo pod snegom, ali i gostionicu u gradu u kojoj možete da pojedete okrepljujući obrok.

Igra omogućava retko viđenu interakciju sa NPC-ima. Prolaznicima možete da se poklonite, što je beskrajno zanimljivo, poput indijanskog pozdrava u igri Colorado, date im novac, ali i pred njima izvučete katanu. Ponašanje utiče na reakciju ljudi i nivo časti koji imate. Najtipičniji likovi na koje nailazite su seljaci. Ratnici nalik vama su uvek opasni zečevi ili nosorozi pretećeg izgleda. Sveštenici idu svojim poslom i „seju” mudrost, a izazvani pokazuju nenadmašno znanje borilačkih veština.

Borba, kao najvažniji segment igre, savršeno je isprogramirana. U borbenom režimu Usagi postaje pokretljiviji i ima duži skok. Dva poteza mačem potpuno su različita i prave ogromnu razliku u tome da li ćete borbu dobiti ili izgubiti. Neprevaziđen osećaj je kada, nakon borbe, mač uvučete u korice iz trka dok klizate po zemlji. Igra vas, uz malo mašte, stavlja u urnebesne situacije. Poklonićete se domaćoj životinji, napašćete dobronamernog seljanina, daćete novac zlim nindžama, a možda posebno motivisani zaboravite svoj cilj i započnete borbu sa tri sveštenika, što je ravno smrtnoj presudi.


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
AVGUST 2024
Nove alatke za praćenje meteoroloških i klimatskih promena
Kvalitetniji posmatrači (i AI)
NASA ide utabanim stazama održavanja postojeće mreže meteo-satelita, uz postepeno proširivanje njihovih mogućnosti...
PNY Nvidia RTX 4500 Ada
Alat majstora svog zanata
Profesionalni softver zahteva malo ozbiljniji hardver od prosečnog procesora u poslednjim generacijama Radeona ili GeForcea...
Asus Zenbook S 16 (UM5606WA)
Zapeta puška za AI zadatke
Prvi laptop sa najnovijim procesorom AMD-ove Strix Point generacije sa unapređenim NPU-om (neural processing unit)...
Gigabyte B650M S2H, B650M D3HP, B650M DS3H, B650 Gaming X AX
Za svakog ponešto
Četiri ploče sa B650 čipsetom, Micro-ATX formata, istog proizvođača, počev od najjeftinije, pa do dvostruko skuplje...
Napad gomile desio se iznutra
Virus decenije
Platiš da ti zaustave biznis, a za izvinjenje dobiješ sendvič i kolu...
Honor 200 i 200 Pro
Knezovi portreta
Portretni snimci sa ovih telefona su vidno kvalitetniji od većine uređaja u ovoj, ali i u višoj klasi...
Samsung Galaxy Z Flip6
Ovlaš osvežen
Unapređenja u odnosu na Flip5 relativno su skromna...
Digitalna transformacija u bankarstvu
Može li to malo brže?
Iz perspektive korisnika, često nismo svesni koliko je dug i skup proces zamene starih sistema bankarske infrastrukture
The First Descendant
Dobra osnova kojoj nedostaju godine kvalitetnog sadržaja. Inače dobar utisak kvare agresivne mikrotransakcije i naporan grind...
Nine Sols
Jedno od najboljih ostvarenja ove godine, koje zbog nekolicine propusta neće ući u metroidvanijski panteon...
Dungeons of Hinterberg
Jedinstven i inovativan igrački ugođaj za ljubitelje akcionih avantura u koje možete da zaronite...
© 2024 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama