Tekstovi sa našim videom
Tekstovi sa našim videom
PRVI UTISCI
Pacific Drive
Miodrag KUZMANOVIĆ
1. februar 2024.

Da sam ovu igru pokazao svojoj pokojnoj baki Ljubici, siguran sam da bi njen komentar bio: „Više ne znaju šta da smisle”. Surova, ali verbalno ubitačna beše moja baka - preživela je ustaše, tri puta se udavala i bilo ju je, generalno, jako teško impresionirati. Pacific Drive se upadljivo trudi da vas impresionira, toliko da čoveku može da postane neprijatno od upinjanja.

Rogue-like simulacija preživljavanja koja ostavlja utisak S.T.A.L.K.E.R.-a na točkovima

Pacific Drive je rogue-like simulacija preživljavanja, koja se najpribližnije može definisati kao S.T.A.L.K.E.R. na točkovima. Igrate (vozite) kao nekakav mobilni kurir, koji se našao na pogrešnom mestu u pravo vreme, bio usisan u energetsku anomaliju i teleportovan sa druge strane zida u exclusion zoni na poluostrvu Olimpik, u američkoj državi Vašington. Google mapa kaže da je tamo nekakav nacionalni park, ali u alternativnim devedesetim godinama igre, poluostrvo je nalik zoni oko Černobiljske nuklearne elektrane. Neka KLANDESTAJN vladina organizacija vršila je ko zna kakve eksperimente i probila ko zna kakve dimenzione barijere, učinivši poluostrvo nenastanjivim. Posle teleportacije i preživljavanja anomalije u koju ste upali, materijalizujete se u krajoliku koji titra od neke čudne energije i trčite glavom bez obzira ka objektu koji nazirete kroz treperavo mrmorenje. Tamo vas čeka neka rasturena američka varijanta karavan Varburga, a glas sa radija preuzima ulogu tutorijala koji će vas u sledećih sat vremena učiti kako se Pacific Drive igra.

Da, i ja sam alergičan na tutorijale od sat vremena, pogotovo kada je glas na radiju antipatična gospođa koja vas pretenciozno napušava zbog okolnosti na koje niste imali uticaja. Bićete naučeni kako se isisava gorivo iz olupina na koje nalazite, kako se izbegavaju anomalije na drumu i okolini, da biste u jednom trenutku završili u garaži, gde počinje detaljna automehaničarska lekcija. Vaše vozilo u igri zahteva konstantno servisiranje i cinculiranje, servis točkova i limarije, točenje goriva, punjenje akumulatora i sečenje olupina da biste taj scrap koristili za krpljenje karoserije. Taj proces je ekstremno detaljan, ali je zbog rogobatnog interfejsa problematičan, osim ako se ne ložite na automehaničarski zanat i zbog toga pristajete na svakakve kompromise. Nakon opsežne lekcije oko održavanja, tokom koje ćete u vozilo instalirati i nekavu SF mašineriju i generator čestica, baba će vas uputiti u prvu od dve misije iz press builda igre.

Olimpik zona je podeljena na instancirane teritorije različitog intenziteta anomalnih pojava. Radijacija ubija, pogotovo ako izađete iz auta u potrazi za plenom, tako da sve vreme morate da pazite gde gazite i gde parkirate. Tutorijal ne prestaje ni u prvoj misiji, u kojoj ćete naučiti kako se lome plazma generatori radi skupljanja dragocenog resursa. Kao i za sve servisne radnje, i za to vam je potrebna posebna alatka, koja zauzima dosta mesta u inventaru. Ako pogledate video na našem youtube kanalu (skenirajte QR kôd), videćete da sam organskim igranjem uspeo da napunim inventar već na samom početku igre. Kako će to sve da izgleda kada odmaknete nešto dalje sa pričom, nemam pojma. Očekujte dosta inventarskih akrobacija, recikliranja, kraftovanja i jurnjave za retkim resursima.

Osim radijacije, pretnju vašem zdravlju predstavljaju i raznovrsne mehaničko-energetske kreature koje će vas povremeno saletati. Nekakvi hover-roboti koji vas zakače sajlom u pokušaju da vas skrenu sa puta i odvuku u anomaliju su relativno interesantni. Pretpostavljam da će pretnja eskalirati kako budete napredovali. Generalni cilj vam je, naravno, da pobegnete iz zone, ali je razumno očekivati da ćete biti uvučeni duboko u sam centar korupcije, pre nego što budete u mogućnosti da šmugnete.

Nema spora da je Pacific Drive interesantna igra, ali mi njena beta verzija nekako nije legla... Možda će biti bolje kad pred očima budem imao kompletnu sliku, a možda i neće.


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
JUL 2024
Elden Ring: Shadow of the Erdtree
Najkvalitetniji element ove ekspanzije je njena vizuelna komponenta...
Qualcomm, ASML, Intel, TSMC, Samsung...
Sa čipovima nema stajanja
Qualcomm je sa Snapdragon X procesorom stvorio talas kojim želi da promeni lice industrije...
Radia Windrunner i vetrenjače
Rekorder i eko-isplativost
Da li je veće uvek bolje? Istorija raznih delatnosti uči nas da se odgovor razlikuje od jednog specifičnog slučaja do drugog, ali ljudima su napro...
LG UltraGear 34GS95QE
Odlično okruženi zabavom
Vrhunska demonstracija toga gde se trenutno nalazi tehnologija kada su u pitanju monitori...
Sony ULT Wear (WH-ULT900N)
Grmljavina u tišini
Nova serija uređaja japanskog proizvođača sadrži modele koji imaju jednu zajedničku osobinu - grmljavinu...
Asus ROG Maximus Z790 Apex Encore
Za ljubitelje ekstremnog
Ploča koj spada među najbolje modele Asusovog asortimana i donosi sve „po poslednjoj modi”...
Autodesk Inventor 2025
Inženjering digitalnog prototipa
Inventor služi za izradu preciznog i detaljnog digitalnog 3D modela bilo kog sklopa ili proizvoda...
TCL 505
Giga povoljni startfon
Izuzetno povoljan i upotrebljiv telefon...
Songs of Conquest
Prelep, pažljivo poliran dragulj igračke scene, omaž vanvremenskim klasicima iz devedesetih godina prošlog veka, ali i dalje ima vlastiti identite...
WARNO
Kulminacija svega što je Eugen systems radio proteklih godina i ujedno njihova najbolja igra...
Hades II
Iako u prvi mah veoma podseća na slavnog prethodnika, Hades II veoma brzo otkriva svoje pravo, novo lice...
© 2024 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama