TEST PLAY
Tiny Thor
Ana KRSTIĆ
1. jul 2023.

Naslov ovog ostvarenja već nagoveštava da su njegova tema život i priključenija nordijskog boga Tora, tačnije, avanture iz njegove rane mladosti. Ipak, iza te, očigledne fasade krije se jedan kvalitetan retro platformer koji odiše duhom lepih, davnih vremena u kojima je 16-bitna grafika bila poslednji vrisak tehnike. Stvaranje naslova sa ovakvim vizuelnim identitetom nije neobična praksa tokom poslednjih nekoliko godina, ali nakon par minuta provedenih uz ovu igru, jasno je kao dan da Tiny Thor ni na trenutak ne pokušava da pozajmi bilo šta iz sličnih naslova novijeg datuma. Grafička rešenja, muzička podloga, dizajn nivoa i celokupna gameplay mehanika predstavljaju pravi blast from the past i punokrvni omaž platformskim naslovima sa arkadnih aparata sa kraja devedesetih.

Dizajn nivoa možda deluje oskudno, ali je u svakom trenutku podređen prvenstveno gameplayu i izazovnosti

Teško da će naslov koji je izveden u 16-bitnom grafičkom okruženju i melodijama koje zvuče za nijansu bolje od onih u MIDI formatu primamiti bilo koga rođenog nakon 2000. godine da ga makar isproba. Čak iako njihova znatiželja prevagne, pa reše da pređu preko audio/video komponente koja je po svim merilima današnjice passe, velika je verovatnoća da će težina igre bilo koga zadržati pored računara duže od prvih par nivoa. Shodno svom genotipu, nivoi kroz koje ćete voditi svog heroja dizajnirani su na način na koji će ozbiljno testirati skill i živce igrača, tako da je kompletiranje igre svakako achievement. Dizajn nivoa je minimalistički, ali su platformska rešenja svesno postavljena tako da od igrača iziskuju (pre)savršen tajming, sposobnost kombinatorike raznih skillova koje će Thor na svojim putešestvijima otključavati, ali i malo sreće da bi se stiglo do sledećeg checkpointa. Omaleni Thor je i veoma krhkog zdravlja, tako da svaki susret sa neprijateljima predstavlja ozbiljnu opasnost po njega, a pogrešan tajming kod skoka rezultuje neminovnim padom u ambis i instant smrću. Nakon par uvodnih nivoa, težina igre veoma brzo raste, tako da je sva prilika da ćete veoma često posećivati isti checkpoint, a u poznim fazama igre iščekivati novi kao ozebao sunce.

Posebnu draž igri daje upotreba Mjolnira, Thorovog vernog pratioca koji je u igri iskorišćen kao jedino oružje uz pomoć koga će Thor krčiti svoj put. Neke neprijatelje ćete moći da eliminišete i dobrim starim ateriranjem na glavu protivnika (u stilu legendarnog Super Maria), ali ovo važi za relativno mali broj neprijatelja koji nemaju nikakav vid oklopa ili bodlji na glavi. Mjolnir predstavlja i jedini instrument uz pomoć koga ćete rešavati i „puzzle-olike” elemente igre. Naime, Thor ne koristi Mjolnir za meelee borbu (onako kako bi bilo logično), već je čekić moguće lansirati u bilo kom pravcu u vidu rakete, koja nakon toga sledi pravolinijsku trajektoriju sve do trenutka dok Mjolnir ne opozovete nazad u Thorove ruke. Možda je poređenje malo preterano, ali ovaj segment igre neodoljivo podseća na Arkanoid.

Pored glavnog cilja, svaki nivo ima i niz opcionih ciljeva u vidu sakupljanja svojevrsnih dijamanata koji su sakriveni po mapi i često dostupni na platformama do kojih je dosta teško doći. Igra vas neće uslovljavati time da morate da pokupite svaki od njih, ali se ovi dijamanti koriste kao in game moneta uz pomoć koje kasnije kupujete upgrade za Thora i njegov Mjolnir. Takođe, progresija na mapi sveta je zaključana u par delova i za otključavanje kapije do narednog sveta igra će od vas tražiti depozit od X dragulja, tako da ćete na kraju, ipak, morati da se vratite na pojedine nivoe i iznova ih odigrate.

Pomenuli smo već poprilično rudimentaran i old school dizajn nivoa, koji su tu ne da bi bili lepi, već, pre svega, izazovni. Vredi napomenuti i to da su mehanika i dizajn obračuna sa bossovima za svaku pohvalu.

Možda ste, na prvi pogled, pomislili da je ovom naslovu mesto u rubrici „Test of time”? Ako ste neko ko uvek sa radošću čita naš pregled klasičnih igara na poslednjim stranicama svakog izdanja, nikako nemojte da zaobiđete ovaj naslov.

Potrebno: Core i7-8550U, 8 GB RAM, Intel UHD Graphics 620, DirectX 9.0

Poželjno: Core i5-4570T / FX-4350, 8 GB RAM, GeForce GTX 660 / Radeon HD 7870, DirectX 9.0

Ova igra je: akcioni platformer u 16-bitnom, retro izvođenju

Platforma: Windows (Steam, GoG, Epic)

Veličina: 200 MB

Studio: Asylum Square

Izdavač: Gameforge 4D GmbH

Adresa: asylumsquare.com

PEGI: nema

75


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama