PRVI UTISCI
Warhammer 40K: Speed Freeks
Danilo LUKINOVIĆ
1. jul 2023.

U okvirima WH40K, (svemirske) orkove stvorili su „Drevni”, kako bi bili vojska protiv Necrona i C’tana. Ipak, iako WH40K ima „prave” armije haosa, orci su, zapravo, ti koji predstavljaju autentično otelotvorenje haotičnog ratovanja. Bez ikakvog skrivenog motiva i pogonjeni upravo manifestacijom dihotomije bezdan-stvarnost, razuzdani zelenokošci šire se svemirom, a sve je uvek luđe i direktnije kada se kreće brzo!

Apsolutno ludilo, u stilu legendarne igre Destruction Derby, sa masivnom dozom jedinstvene harizme svemirskih orkova

Speed Freeks je specifičan orkovski Warband koji svoju „taktiku” bazira, pretežno, na primeni motornih vozila koja se kreću brzo. Orkovska petrohemijska industrija nije potpuno zasnovana u „realnosti” ovog fiktivnog okruženja, pa pored toga što troše „go juice”, njihova sklepana vozila, koja bez problema mogu da se pojave u filmovima serijala „Pobesneli Maks”, oslanjaju se na veru orkova koji čine Waaaagh!

Elem, upravo ti Speed Freeksi poslužili su kao inspiracija za igru naslovljenu po njima. Starijim igračima (i ljubiteljima starijih naslova) nameće se poređenje sa serijalom Destruction Derby. Gomila huligana fura opasna vozila, kombinujući brzinu i destrukciju. Mmmmmm, zvuči kao petak uveče.

Krajem maja i početkom juna, studio Caged Element i izdavač Plaion organizovali su open alpha test ove igre. Prvi utisci su, većinom, odlični. Ako imate ikakve dodirne tačke sa simpatično-brutalnim protagonistima i njihovim veštinama pretvaranja onog što je doplutalo Dunavom u ratne mašine u stilu „Namenske”, imate neku ideju šta vas čeka. Igra je brutalna kombinacija trke i makljaže. Odmah bivate bačeni u akciju, koja, uglavnom, traje 30-45 minuta. Uz Speed Freeks, ceo dan proleti za tren, a nakon igračke megasesije ostaje bol u rukama kao posle ozbiljnog fizičkog rada.

Kod „zelenih” je sve jasno. Jurcate, zakucavate se i koristite ceo arsenal bizarnog oružja, od klasičnog Maksima, preko harpuna, do bacača granata, ali i zelenih ludaka koji u stilu Minhauzena jašu granate i sprovode ih u lice protivnika. Sve praćeno uobičajenom varijantom kokni dijalekta engleskog jezika, u skladu sa kanonom Warhammera.

Akcija je nenormalno brza, a destrukcija frenetična, pa sve zahteva pažnju i živce. Koordinacija sa saborcima je moguća i poželjna, ali je temelj gameplaya ovakve igre u čistom haosu. Svaka mapa, barem u trenutnoj formi, sastoji se od sekcija za koje se borite sa protivničkom ekipom boyza. Postoji vremensko ograničenje, tokom kog se broje fragovi, a onda ide jurcanje do sledeće etape (naravno uz makljanje). Cilj je samo u postizanju većeg rezultata od protivničkog, a to se postiže bestidnom primenom nasilja.

Akcija je tečna, a teksture izgledaju lepo, iako u opštem ludilu nećete imati vremena da ih zagledate. Eksplozije i efekti odgovaraju univerzumu i protagonistima: ubedljivi su, ali imaju stripovski šmek. Zvučni i vizuelni efekti dobovanja kuršuma po starom limu, eksplozija i škripe guma ostavljaju odličan utisak. Zvuk je jasno pozicioniran, a efekti gromoglasni, ali nisu iritantni, ne guše ostale zvuke, niti eventualnu komunikaciju, koja će se verovatno svoditi na psovke. Problem predstavlja povremeni, ali osetni pad frameratea, što u ovako histeričnoj igri izaziva vrtoglavicu (a ni FOV ne pomaže). Akcija je frenetična, a kamera tako podešena da ponekad ume da zasmeta. Mimo toga, za alpha verziju, Speed Freeks izgleda ozbiljno, ispeglano i visokobudžetno. Prostora ima za unapređenja i različite modove, ali je kvalitet neosporan.

Potencijalni problem, sa kojim će konačna verzija ove igre morati da se izbori, jeste suština Warhammera, a to je da ova franšiza predstavlja nišu. Podvarijanta koja kombinuje utrkivanje, razbijanje i pucanje, sa „velikim zelenim” divljacima u glavnoj ulozi, pak, je niša u niši. Igra već sad deluje zrelo i prokleto zabavno i svakako zaslužuje veliki uspeh, ali to će se desiti samo ako publika ne ostane limitirana na fanove Warhammera.

Farbam svoj Deffkilla Wartrike u crveno da bih bio brži! U venama mojim Speedwaaagh! prži. Dakka! Dakka! Dakka!


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama