TEST PLAY
Miasma Chronicles
Aleksandar DINIĆ
1. jul 2023.

Luckasti Šveđani, okupljeni u firmi The Bearded Ladies, na svom sajtu ponosno ističu da im je mantra „...stvaranje ambicioznih, visokokvalitetnih igara. Igara koje i same vole da igraju”. Ovakva, blago otrcana fraza, međutim, nikada nije bila istinitija. Dotični u svom rezimeu imaju svega tri igre i sve tri su nalik jedna drugoj, ne samo po odrednici žanra i gameplaya (radi se o postapokaliptičnim, squad-based, potezno-taktičkim naslovima), već i po nekim dodatnim elementima dizajna koji se obavezno ponavljaju. Mutant Year Zero sa humanoidnim lisicama, veprovima, patkama i ostatkom menažerije je možda bio previše dražesno apstraktan za šire igračke mase, Corruption 2029 od pre tri godine, a sa druge strane, odisao je korektnom generičnošću, dok su sa sadašnjim Miasma Chroniclesom, izgleda, „uboli” sweet spot po pitanju onoga što su oduvek želeli.

Igru krase svet i lore kojih se ne bi postidele ni obe Fallout igre iz zlatnih dana

Postapokaliptične Sjedinjene Države (kao obaveznu podlogu za ono što sledi) pogodila je stanovita, naslovna Mijazma, sentijentna šljaka koja ne samo da kontaminira i ruinira okruženje, već zaražava i zverove i primerke flore sa kojima stupi u kontakt. Igrač vodi dvojac koji čine mladi „preživljavač” Elvis (da, stvarno se tako zove) i njegov robotski pratilac Digs, u potrazi za momkovom majkom, kojoj se trag (i ine misterije vezane za njegovo poreklo) gube negde iza jedne od mijazmatičnih barijera. Pomenutom paru se brzo priključuje još jedan lik (snajperskih ubeđenja), pa će zajedno da štrapaciraju živopisnim svetom igre. Upečatljivo dočarane ruševine prepoznatljive zapadne civilizacije čine snažnu vizuelnu podlogu u svim ranijim ostvarenjima ovog studija. Ispresecane ljudskim naseobinama različitih gabarita, uz susrete sa plejadom bizarnih likova, quest givera, prodavaca, skrbnika opremom i ostalih levih smetala. Narativni dometi igre variraju između dva ekstrema. Sa jedne strane su pokušaji duhovitih i dovitljivih komentara i razmena između likova, na koje bi i poslovični nemački developer složio kiselo lice. Sa druge su prilično uspeli audio-tekstualni logovi i opisi različitih primeraka naoružanja, opreme, indžektibilsa, lokaliteta, pomenutih likova i prateće lore galanterije koje se ne bi postidele ni obe Fallout igre iz zlatnih dana (koje su, očito, bile inspiracija za mnogo toga u Mijazmi).

Prepoznatljiv stil igranja nije diran i samo je minimalno dotegnut nekim zgodnim fičerima. Šetkanje, laki džoging po terenu i interakcija sa likovima izvedeni su u prijatnom i fluidnom real-time maniru, uz ponovljenu (i zahvalnu) mogućnost šunjanja i tihog odstrela usamljenih stražara koji nikome neće nedostajati. Kada to više ne bude moguće zbog njihovog kompaktnijeg rasporeda, prelazite u standardni, X-Comoliki potezno-taktični režim, sa svim očekivanim momentima pritom (uži ili širi raspored po terenu, otvaranje vatre, reload, korišćenje specijalki, inventarskog hardvera...), koji na različite načine rabe dostupne akcione poene (u zavisnosti od vrste oružja i inih predradnji).

Novine koje Miasma donosi tiču se mogućnosti grubog, ali efektnog cinculiranja različitih stavki po pitanju težine koje želite da vas prate tokom igranja. Ovo se pre svega odnosi na cooldown pomenutih specijalki koji zavisi od broja poteza unutar borbi (koji se može prenositi u sledeći okršaj), određene količine Rage i Hit-pointsa koje dobijate po okončanju vatrenih susreta ili standardnih varijabli u ponašanju AI-ja. Protivnici su, sa jedne strane, dovoljno nezgodni da vas flankuju, aktivno zauzimaju zaklone, koriste terensku elevaciju zarad prednosti u borbi (uz očekivanu i nerealnu preciznost na težim setovanjima) ili spawnuju svoje minione koji dodatno povećavaju pool aktivnih pretnji, dok sa druge, nikada neće preuzeti neke radnje bez obzira na to koliko taktički bile opravdane (napadi na čistinama i slično).

Ako su vam legla prethodna dva naslova iz Zabrađenih Gospođica, Miasma Chronicles, bez problema, zaslužuje svoje mesto u toj kolekciji, što važi i za putnike namernike koji bi uvek da probaju nešto drugo, nešto divlje.

GALERIJA

Potrebno: Core i5-4590 / FX-8350, 8 GB RAM, Radeon R9 290 / GeForce GTX 970 / Intel Arc A380, Windows 10

Poželjno: Core i7 / Ryzen 7, 16 GB RAM, GeForce GTX 1070 / Radeon RX Vega 56 / Intel Arc A750, Windows 11

Ova igra je: postapokaliptična taktičko-potezna avantura

Platforma: Windows, PlayStation 5, Xbox Series X/S

Veličina: 30 GB

Studio: The Bearded Ladies

Izdavač: 505 Games

Adresa:
miasmachronicles.com

PEGI: 16

82


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama