TEST PLAY
Star Trek Resurgence
Dragan KOSOVAC
1. jul 2023.

Kontroverzni Kevin Bruner, zajedno sa grupom stručnjaka za avanture iz LucasArtsa, 2004. godine osniva studio Telltale Games i tokom sledećih nekoliko sezona razvija specifičan podžanr koji se i danas naziva „Telltaleova igra”. Tehnički, i dalje avanture, ove igre imaju veći naglasak na naraciji i odlukama igrača, a manje na klasičnim izazovima za sive ćelije. Astronomski uspeh ovih igara dovodi do prebrze ekspanzije i kolapsa studija u jesen 2018. godine, 18 meseci nakon što je Bruner dao ostavku sa čela studija. Početkom 2020, Bruner okuplja dvadesetak veterana iz Telltalea u novi studio, Dramatic Labs i oko dve godine u potpunoj tajnosti razvijaju svoj prvenac koji je sada, konačno, pred publikom. U pitanju je avantura Star Trek Resurgence, koju autorski tim predstavlja kao „avantura iz Dramatic Labsa”, ali je po svemu bitnom ovo i dalje jedna „Telltaleova igra”.

Avantura u Telltaleovom stilu smeštena na brod Zvezdane flote u univerzumu „Star Treka”

Resurgence je smešten u primarni timeline „Star Treka” i to u 2380. godinu, nakon događaja iz „Nemesisa”, za sada poslednjeg filma u serijalu. Centar zbivanja je USS Resolute, istraživački brod klase Centaur, na kom se pre nekoliko meseci desila tragedija. Brod je teško oštećen i veliki broj članova posade je izgubio život. Igrač, za divno čudo, nije u ulozi iskusnog kapetana Solanoa, koga mnogi krive za havariju, već priču odmotavate tako što na smenu vodite dvoje različitih junaka. Na prvom mestu je Džara Rajdek, novi prvi oficir na Resoluteu. Džara je hibridna vrsta, polu-čovek, polu Kobliađanin, što znači da kao svi punokrvni pripadnici ove rase, Džara mora redovno da stabilizuje svoje ćelije supstancom poznatom kao deuridium (ko se seća „DS9” epizode „The Passenger”, svaka čast). Drugi lik koga vodite je podoficir Karter Dijaz, simpatični „lower decks” optimista koji radi u inženjerskom odeljenju. Tokom igre, upoznaćete brojne druge članove posade koji obuhvataju veliki broj popularnih „Star Trek” vrsta, kao što su Vulkanci, Trilovi ili Bolianci. Kad smo već kod vanzemaljskih vrsta, bitan segment priče okreće se oko diplomatske krize koja nastaje kada se Alidijanaci i Hotari posvađaju oko prava na rudarenje dilitijuma. Tokom igre, upoznajete se sa pripadnicima obe kulture i neće vam biti lako da se odlučite na čiju stranu da prevagnete, ali toga ste se prihvatili kada ste obukli uniformu Zvezdane flote - donošenje teških odluka je sastavni deo posla.

Priča je kompleksna i puna nijansi, na nivou scenarija za veliku epizodu „TNG-a” ili „DS9”. Drama, humor, romantika, patetika, moralisanje, sve okosnice Treka su prisutne i bitnije za ugođaj od pojavljivanja legendi kanona. Ljubiteljima „Star Treka” biće odmah jasno da su ovu igru stvorili ljudi koji su baš pravi fanovi izvornog, TV-Treka i možete da se prepustite njihovom pripovedanju, čak i pored malih tehničkih štucavica koje muče PC verziju igre. Ako, pak, niste fan ovog predloška, onda postoji šansa da vam ne „legnu” opširni dijalozi i monolozi likova.

Dok su priča i atmosfera na vrhunskom nivou, sama mehanika igre nije najblistavija, ali „radi posao” ako se dovoljno uživite u radnju. U tradicionalnom Telltale stilu, prilikom interakcija neprestano donosite odluke koje utiču na vaš odnos sa drugim likovima, a tu su i brojni Quick Time Eventovi i „fizikalisanje” u vidu minimalne interaktivnosti, gde pritiskanjem tastera ili dva obavljate neke manje ili više banalne radnje. Retki dinamični momenti su malobrojne bitke u kojima prašte fejzeri, kao i poneko upravljanje šatlom, ali ni ti segmenti nisu „glatki” (ne očekujte pucačinu ili simulaciju letenja).

Finalni utisak svakako je pozitivan i nadamo se da će igra biti dovoljno uspešna da vidimo i nove „Star Trek” naslove ovog tipa i nove avanutre iz Dramatic Labsa. Ipak, očigledno je da nije sve sjajno. Da je interaktivni deo jednako kvalitetan kao priča ili bar samo malo zanimljiviji, finalna ocena bila bi mnogo veća. Za kraj, ako sebe smatrate trekijem (ili trekerom), slobodno povećajte finalnu ocenu za deset poena.

Potrebno: FX-8350 / Core i5-3330, 8 GB RAM, Radeon RX 5700 / GeForce GTX 1080, DirectX 12, Windows 10 64-Bit

Poželjno: Ryzen 5 3600 XT / Core i7 na 3 GHz, 16 GB RAM, Radeon RX 6700 / GeForce RTX 2080, DirectX 12, Windows 11

Ova igra je: narativna avantura, smeštena u najbolji timeline Star Treka

Platforma: Windows (Epic), PlayStation 4/5, Xbox One/SXS

Veličina: 16GB

Studio: Dramatic Labs

Izdavač: Bruner House

Adresa: startrek-resurgence.com

PEGI: 16

77


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama