TEST PLAY
Park Beyond
Bojan JOVANOVIĆ
1. jul 2023.

Ma koliko neki simulator upravljanja zabavnim parkovima bio zabavan, uvek postoji želja da sve bude luđe, novije, sa još otkačenijim skalamerijama, kao i da sve te kreacije isprobamo. Nešto tako obećavala je igra Park Beyond, naslov koji daje odgovor na pitanje „šta ako sve vožnje u luna parku prkose fizici?”

Šta ako sve vožnje u luna parku prkose fizici?

Sa sistemima i celokupnom idejom „nemogućeg” luna parka upoznaćete se kroz kampanju krcatu međuanimacijama i dijalozima. Naime, bezlični protagonista igre poseduje talenat za kreiranje rolerkostera i ostalih vožnji, a baš takav genijalac potreban je ekscentričnoj ekipi koja pokušava da vrati kompaniju na noge i stvori ultimativni zabavni park. Od uvodne konstrukcije tobogana kojim prekrivate čitav svoj komšiluk skačete na poziciju dizajnera, šefa smene, kao i generalnog direktora parka, osobe zadužene za sve i svja. Ima tu i „how do you do fellow kids” humora i stvari za prevrtanje očima, ali je ta usputna pričica više podloga koja opravdava zašto ćete, recimo, baš postavljati toalete sa temom Divljeg Zapada u svoj park smešten na vrh planine. Nakon kampanje, koja ima sve, sem misija, možete da se bacite na sandbox režim i potpuno uronite u kreativni deo igre.

Glavna kvaka Park Beyonda, pomenusmo, jeste u pretvaranju poznatih vožnji iz luna parkova u nemoguće skalamerije, poput onih viralnih CGI videa koji iskaču svaki čas na mrežama. Vožnje odjednom mogu da dobiju nekoliko spratova, da se izvrću na više strana, ili da potpuno prkose gravitaciji. Otprilike, kao kada u Rollercoaster Tycoonu ostavite rupu između elemenata pa gledate kako vozić odleti nebu pod oblake, samo što je ovog puta to planirano i vaši posetioci neće završiti u crnoj hronici. Očekivano, najzabavnija stvar u igri je konstrukcija rolerkostera. Alat za dizajniranje prilično je robustan, a ima i brojne već osmišljene elemente ako želite da ubrzate proces. Tokom gradnje, na stazi se odvija simulacija i možete tačno da vidite koliko će brzo vozić ići na kom delu, kao i da li se negde zaglavljuje.

Sve to radite, normalno, zarad generisanja još više zelembaća i oduševljenja posetilaca parka, a otkačeni duh igre podsetio nas je i na kultni Theme Park. Iako nemate neku kreativnu kontrolu nad stvaranjem vožnji, sem pri dizajnu rolerkostera, makar možete da se provozate na svakoj od atrakcija i iz prve ruke osetite kako se vaši nesrećni posetioci zabavljaju.

Nažalost, mnogo toga u igri je problematično, ne baš funkcionalno ili prekomplikovano, a sve zajedno je previše tanko da opravda cenu od 50 evra. Igra vam ne daje uvek odrešene ruke da stvari vodite onako kako vi želite, pogotovo kada je u pitanju organizovanje osoblja da očiste ili poprave neki određeni deo parka. Postavljanje staza i elemenata rolerkostera izuzetno je pipavo, neprecizno i neretko ćete promašiti mesta koja ste zaista hteli da spojite. Autori vas, recimo, odmah u uvodnoj misiji uče kako se gradi rolerkoster, ali se zadržavaju na skroz bazičnim stvarima i ne dobijate uputstva kako da učinite vožnju udobnijom ili da, prosto, preciznije sklopite stazu. Pritom ćete neprestano naletati na gličeve, pa, čak, i velike bagove. Problemi variraju od treperenja objekata, njihovog „trzavog” pomeranja, do tutorijal poruka koje se vrte u krug i kompletnog pucanja logike igre kada u parku imate više od hiljadu duša. Čak ni sama ekonomija nije funkcionalna i pokazalo se da je bolja strategija nakrcati park fast fud štandovima i osnovnim, brzim vožnjicama, jer je obrt novca daleko brži i veći na taj način. Takođe, nemojte biti kao potpisnik ovih redova i mučiti se sa konzolnim izdanjem. Ovo je očigledno igra za PC, tj. tastaturu i miš. Interfejs na konzoli je kriminalno sitan i neudoban na duže staze.

Park Beyond je igra koja je obećavala duh starih menadžerskih simulacija u opičenom, „izneverovatnovskom” ruhu. Kada se podvuče crta i uspostavi saldo, jednostavno je bolje ponovo pokrenuti neku od RCT igara ili Planet Coaster. Jedina nada za ovaj naslov je u toni masnih zakrpa i besplatnom sadržaju.

Potrebno: Core i7-3770 / Ryzen 5 1400, 12 GB RAM, GeForce GTX 660 2 GB /AMD Radeon HD 7870 2 GB

Poželjno: Core i7-7700K / Ryzen 5 3600, 12 GB RAM, GeForce GTX 970 4 GB AMD Radeon R9 290X 4 GB

Ova igra je: simulacija upravljanja zabavnim parkom

Platforma: Windows, PlayStation 5, Xbox Series X/S

Veličina: 30 GB

Studio: Limbic Entertainment

Izdavač: Bandai Namco

Adresa: impossify.com

PEGI: 7

61


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama