TEST PLAY
Street Fighter 6
Bojan JOVANOVIĆ
1. jul 2023.

Prošlo je sedam godina otkako je Capcom pred publiku servirao igru Street Fighter 5, sa gotovo katastrofalnim ishodom. Ali, znate kako kažu - nova konzolna generacija, nova prilika za popravni ispit. I to kakav!

Najbolja igra u serijalu i opasan domaći zadatak za konkurenciju
Bez preterivanja, SF6 ima jednu od najboljih kampanja u istoriji borilačkih igara

Street Fighter 6 čine tri jasno definisane celine koje pružaju različit ugođaj igračima zainteresovanim za različite aspekte borilačkih igara. Oni koji žele čistokrvni single-player i priču koju će pratiti, mogu da se upute u režim World Tour. Kompetetivni igrači će svoje mesto pod Suncem naći u Battle Hubu, dok je treći režim, Fighing Ground, rezervisan za lokalno tabanje i učenje svega što nova igra ima da ponudi. Ova podela nije samo zbog lakše navigacije, već ćete moći i da odvojeno instalirate (makar na konzoli) ono što vas zanima da igrate.

Ali, krenimo redom - od mehanike. Mnogo je vode prošlo ispod mosta ne samo od prethodnog nastavka, već i za sam serijal. Capcom je već solidno utegao mehaniku sa SF5, te je za novu igru trebalo samo to dodatno ispolirati i dodati nešto novo da bi se gameplay produbio još više. Upravo ta novina je Drive, mehanika koja se zasniva na novoj skali i koja omogućava nekoliko ofanzivnih i defanzivnih poteza. Još bitnije, sistem je univerzalan za sve borce. Sada svi likovi mogu da pariraju protivničkim napadima, dok preciznim tempiranjem dobijaju nazad potrošeni resurs. Protivnički blok možete razbiti potezom Drive Impact, a to je ujedno i način da otvorenog protivnika namestite za kombo. Malo napredniji igrači će Drive skalu moći da koriste i za tzv. cancelovanje poteza i produžavanje komboa, kao i kontranapade. Naravno, i dalje postoje EX potezi, sada nazvani Overdrive, koji su jače verzije „magija” vašeg borca. Pored toga, na raspolaganju su vam i tri specijalke, odnosno, Critical Art ukoliko vam linija zdravlja padne ispod 25 odsto. Izvođenje specijalki dosta je lakše nego ranije i sistem je interesantniji, jer svaka troši više nivoa donje skale, te imate prostora da iznenađujete protivnika i taktizirate sa ovim resursom.

Boraca ima osamnaest, a među njima je šestoro novajlija - Jamie, Lily, Kimberly, Manon, Marisa i JP (skraćeno od Jovan Petrović, ozbiljno). Nova ekipa se super uklapa u univerzum Street Fightera, kako vizuelnim dizajnom, tako i stilovima igranja koje donose. Recimo, Marisa je rvačica iz Italije, čiji je stil zasnovan na pankrateonu, drevnom grčkom rvanju. Džejmi je klasični pripiti kung fu majstor, kod koga je ključno „dolivanje goriva” kako bi postajao sve jači što dalje meč odmiče. Najinteresantniji, a i najkomplikovaniji za igranje je JP. Njegovi potezi prelaze preko celog ekrana i mogu jako da iznenade protivnika, ali isto tako zahteva visoku dozu mikromenadžmenta i dobrog poznavanja protivničkih boraca. Uz to, staroj gardi su dodatno optimizovani potezi i dodati neki novi, tako da u svemu ostaje prisutan dah svežeg i igra vas poziva na istraživanje.

Sa svime ćete se upoznati kroz režim World Tour, čija obimna količina sadržaja pomalo iznenađuje. Ovo je, bez preterivanja, jedna od najboljih kampanja koje smo ikada videli u jednoj borilačkoj igri. Po sredi je svojevrsni RPG, inspirisan formatom Yakuza igara. Svog borca ćete kreirati kroz neverovatno detaljan editor likova, gde su vam potpuno odrešene ruke da stvorite svoju sliku i priliku, repliku nekog poznatog lika, ili najkomičniju karakondžulu koju je svet Street Fightera ikada video. Onda ćete svog junošu poslati put pod noge, da kod novog poster boya Luka uči drevne veštine dole-napred-iks. Kampanja je definitivno najbolji način da se upoznate sa igrom i lagano vas vodi kroz sve aspekte koje bi trebalo da znate pre nego što ukrstite kontrolere sa drugim igračima. Takođe je i prilika da se upoznate sa svim likovima, od kojih ćete usput moći da pokupite i poteze, te tako kreirate potpuno jedinstvenog fajtera. Pričica, iako nije za padanje u nesvest, jako lepo spaja sve u jednu celinu i prepuna je detalja koje će veterani ovog serijala, a i ljubitelji ostalih Capcomovih franšiza lako pohvatati. Samo ćemo istaći da je radnja smeštena u Metro City. Povrh svega toga, samo u World Touru možete provesti dvadesetak sati dok sve ne vidite i otključate. Capcom je definitivno naučio lekciju oko single-player sadržaja i iznenadio nas je na najbolji mogući način.

Međutim, najveća novotarija za igranje i učenje je u uvođenju čak tri kontrolne šeme. Capcom je, očigledno, slušao vapaje igrača koji se godinama muče sa izvođenjem polukružnih, četvrtkružnih i z-motion pokreta kako bi ispalili običan hadouken i slične projektile. Zato je tu nova, moderna kontrolna šema koja podrazumeva tri tastera za tri jačine napada, odvojen taster za specijalne napade, kao i dva dodatna tastera kojima modifikujete napad i aktivirate Drive Impact. Odlična stvar za igrače koji još nemaju svu mehaniku „u prstima”, a žele da se ipak malo zabave, umesto da neprestano dobijaju batine. Iako je sa modernim kontrolama olakšano izvođenje specijalki i komboa, postoji mali penal po pitanju nanete štete kada „okinete” special/critical art. Naravno, igrač koji odlično barata klasičnim kontrolama i drži igru u malom prstu će vas svejedno nalupati kao vola u kupusu. Treći režim igranja je Dynamic i to je raj za „lupače po kontrolerima”. Bilo da ste seli samo da isprobate igru, doveli društvo koje, inače, ne igra Street Fighter, ili je ekipa „pod gasom”, Dynamic je odličan, jer preuzima veći deo kontrole i automatizuje komboe. Kako sami autori igre tvrde, ideja je bila da uvek možete da uradite nešto interesantno bez razmišljanja o tome kako se tačno izvode potezi, ali ćete i dalje morati da ručno aktivirate Drive poteze.

Sjajno je, inače, koliko su autori truda uložili da igrače nauče kako se, zapravo, igra Street Fighter 6. Borilačke igre su poznate po tome da su mnogima jedan nepremostivi zid, a nasumično lupanje po tasterima nije naročito zabavno na duže staze. Osim kroz World Tour, mehaniku ćete pohvatati istražujući sekcije u Fighting Ground delu igre. Pre svega, igra će vas odmah pitati da li imate prethodnog iskustva i ponuditi da prođete petominutni tutorijal koji objašnjava apsolutno sve bitne, univerzalne aspekte mehanike. Nakon toga, možete prolaziti individualne treninge za svakog od boraca. Ovaj deo je apsolutno postavio novi standard za žanr, jer ne samo što ćete naučiti mehaniku likova i sve to moći da isprobavate, već su se dizajneri potrudili da vas nauče kako da najbolje iskoristite mogućnosti svog fajtera. Znaćete koji su potezi dobri za koju situaciju i gde želite protivnika da „navučete” za optimalni kontranapad, a usput dobiti ideje za komboe i nove taktike. Igrači koji vole da sede u trening modeu i eksperimentišu pašće u nesvest od opcija u SF6, a tu je i nezaobilazni deo sa izazovima, gde treba izvesti sve složenije komboe.

Sve vas to sprema za multiplayer okršaje. Centralni deo menija, Battle Hub, mesto je gde ćete se susretati sa drugim igračima iz čitave Evrope (ili sveta, ako odete na druge servere). Tu će vas, kao igrača, predstavljati avatar kog se kreirali i nakinđurili raznim krpicama kroz World Tour. Ovaj deo igre će, na duže staze, biti srce i duša Street Fighter 6. Kroz „buvaru” se možete upoznavati sa igračima, dogovarati mečeve, oformiti klanove, ili zasesti za arkadni aparat i raspaliti neku od starih Capcomovih igara. Povezivanje igrača takođe je izvedeno kroz sedanje za arkadni aparat, doduše, bez stavljanja žetona na mašinu da je „zapljunete”, a uvek možete videti kvalitet konekcije i odabranog borca pre nego što potvrdite meč. Online režim je prebogat i biće sve veći kako bude prolazilo vreme. Za sada je dostupno rangirano i nerangirano igranje, borbe avatara (sve sa RPG statistikama), organizovanje turnira i okupljanje u privatnim lobijima. Uopšteno rečeno, jedan jako zaokružen paket. Najbitnije od svega - ovo prokleto dobro radi! Horor iz SF5 možete zaboraviti, netcode u „šestici” je najmoderniji i najstabilniji mogući. Na to treba dodati fantastičnu prezentaciju i da se sve to vrti na RE Engine, koji je bukvalno crna magija i dobijate igru koja je potpuni hajp i gotovo savršen vesnik nove generacije tabačina.

Reći da Street Fighter 6 zaslužuje sve preporuke je previše blago. Capcom nam je doneo najbolju igru u serijalu, veliko izvinjenje za prethodne promašaje i još jedan naslov koji će završiti u top-listama na kraju godine. Opasan domaći zadatak za novi Mortal Kombat i Tekken.

Potrebno: Core i5-7500 / Ryzen 3 1200, 8 GB RAM, GeForce GTX 1060 / Radeon RX 580

Poželjno: Core i7-8700 / Ryzen 5 3600, 16 GB RAM, GeForce RTX 2070 / Radeon RX 5700 XT

Ova igra je: najnovije poglavlje u slavnom serijalu borilačkih igara

Platforma: Windows, PlayStation 5,
Xbox Series X/S

Veličina: 60 GB

Studio: Capcom

Izdavač: Capcom

Adresa: streetfigther6.com

PEGI: 12

93

Naš video: i.sk.rs/359139


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama