TEST PLAY
Ghostbusters: Spirits Unleashed
Miodrag KUZMANOVIĆ
1. novembar 2022.

Asimetrična multiplayer igra u stilu Evolvea, zasnovana na simpatičnom filmu iz osamdesetih. Činjenica da igra nema nikakve veze s onim stravičnim rimejkom o ženskim isterivačicama duhova predstavlja ogroman inicijalni plus, ali, nažalost, nedovoljan da igru izvuče iz mnoštva paralelnih čabrova u koje je upala. Još jedna stvar koja će vam izmamiti osmeh jesu Dan Akrojd i Erni Hadson, pedeset odsto originalne postave „Ghostbustersa”. Harold Ramis (onaj s naočarima) je umro, a Bil Marej je previše skup ili ga previše zabole da pod stare dane glumi u igri. Uglavnom, ti glumački talenti, koji pozajmljuju glasove i lica, tu su da obezbede sinematični ugođaj i da vam pokažu konopce, a ne da zajedno jurite Gozera. U akciju ćete ići s anonimusima koje ćete pokupiti na internetu ili sa prijateljima koji su kupili svoju kopiju igre.

Asimetrične multiplayer igre žive i umiru na konto balansa, koji je u slučaju ove igre totalno poremećen

Ghostbusters: Spirits Unleashed ima kraći offline tutorijal u kom ćete naučiti da koristite kombinaciju protonskog mlaza i zamke za hvatanje i zarobljavanje duhova. Sistem je prilično pipav i zahteva određenu veštinu i koordinaciju s kolegama goustbasterima, jer duh, koga igra bot ili drugi igrač, može vrlo lako da se izmigolji iz energetskog lasa i pobegne. Na horizontu se polako pomalja prvi veliki problem - koordinacija i komunikacija sa članovima tima. S nasumično pokupljenim ljudima to funkcioniše jednom u deset slučajeva, i to samo ako se upljujete i uložite trud i živce da na jasnom engleskom ljudima objasnite šta treba da rade. Bez saradnje ovde, jednostavno, ne očekujte bilo kakav uspeh, ukoliko duha igra igrač koji zna šta radi.

Asimetrične multiplayer igre žive i umiru na konto balansa, koji je u slučaju ove igre totalno na strani duha. Od tima ghostbustersa se traži da pronađu i unište tri „procepa” (rifts) koji duhu omogućavaju da se rezuje, za šta treba da koriste ručne P.K.E. detektore, špartajući po prostranim lokacijama i prateći jačinu signala. Ako ih nađu i rasture ili ako četiri puta uspeju da zarobe duha, dobijaju partiju i mogu da se tapšu po ramenu. Duh, s druge strane, igru dobija ako lokaciju uspe da zaposedne (haunt) od nula do sto odsto. Ne mora uopšte da se bori, može samo da beži, da se sakriva, da povremeno plaši civile kojih je svaka zona prepuna i pobediće nakon pet-šest minuta, najčešće mnogo pre nego što random četvoročlani tim isterivača provali da samo zajedno mogu nešto da urade. Sve to je vrlo, vrlo frustrirajuće.

Duh raspolaže određenom količinom energije koja se brzo obnavlja i služi mu za aktivaciju napada i raznih sposobnosti. U zavisnosti od vrste, može da pljuje ektoplazmu, priziva minione, sabotira protonske rančeve, prolazi kroz određene zidove ili, naprosto, jurca duplo brže od goniča. Duh može da se sakrije u neki random predmet ili komad nameštaja, odakle može da se istera mlazom, pod uslovom da ga isterivači pronađu. Viđao sam partije u kojima AI bot u ulozi duha uspeva da pobedi četiri ljudska ghostbustera. Da, nažalost, stvari stoje baš toliko loše.

Pored kastomizacije izgleda i kostima vašeg bustera, Ghostbusters: Spirits Unleashed ima metaprogresiju opreme. Korišćenje protonskog mlaza, na primer, lagano vam podiže njegov nivo, što vam daje mogućnost da instalirate različite delove s nešto drugačijim karakteristikama. U praksi, nisam primetio nikakvu razliku između delova, ali možda nisam dovoljno dugo igrao da bi postala očigledna.

U verziji za PC, igra postoji samo na EPIC storeu, što će doprineti efikasnijem obaranju broja potencijalnih igrača. Srećom, postoji crossplay sa igračima na konzolama, a tu su i AI botovi koji uskaču ako matchmaking nije uspeo da prikupi dovoljno živih ljudi. Dakle, na formiranje partije nećete dugo čekati, bez obzira na doba dana, ali pitanje je koliko ćete ostati uz igru kada postanete svesni groznog disbalansa. Ja sam digao ruke iste sekunde kad sam procenio da imam dovoljno materijala za tekst na jednoj strani.

Potrebno: Core 2 Quad, 8 GB RAM, GeForce GTX 670 / Radeon HD 7970

Poželjno: Core i7-5820K, 16 GB RAM, GeForce GTX 970 (bez ray tracinga) / GeForce RTX 2070 (sa ray tracingom)

Ova igra je: asimetrični online co-op/multiplayer

Platforma: Windows, PlayStation 4/5, Xbox One/SXS

Veličina: 15 GB

Studio: IllFonic

Izdavač: IllFonic

Adresa: ghostbusterssu.com

PEGI: 12

59


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama