TEST DRIVE
Iiyama G-Master GB3461WQSU-B1 Red Eagle i LC-Power LC-M34-UWQHD-100-C
Široko i pomalo zakrivljeno
Tihomir STANČEVIĆ
1. septembar 2020.

Monitore dijagonale 34 inča sa ultraproširenom 1440p rezolucijom predstavljali smo nekoliko puta tokom poslednjih godina, ali su to uglavnom bili modeli kompanije LG. Sada na stolu imamo modele proizvođača koji će svoje monitore sigurno ponuditi po povoljnijim cenama. Imajte u vidu da 3440 puta 1440 piksela daje skoro pet miliona piksela, što je 2,5 puta više od FHD (1080p) rezolucije. Ako imate grafičku karticu koja će se izboriti sa toliko piksela, pa još i uz veoma visoki frame rate, razmotrite ova dva modela.

Svi Iiyama monitori koje smo do sada probali izgledaju isto. Svi su mat crni, jednostavnih linija, sa postoljem koje je isto kod svih modela. Postolje omogućava sva ergonomska podešavanja, ali zakretanje u vertikalni položaj kod ovako velikog i izduženog monitora nije moguće. Kod ovog modela su tasteri za kontrolu vrlo čudno razmešteni, na donjoj ivici zadnje strane, tako da dlan stavljate ispod donje ivice i naslepo ih dohvatate prstima. Na sreću, kod modernih monitora ne treba često zalaziti u neka detaljna podešavanja.

Čak i kada je u pitanju igrački model to nije posebno naglašeno, sem štampanog „G-Master” logotipa na vrhu postolja. Iiyama smatra da je važnije ono što su njihovi monitori u suštini. Ono što ovaj monitor čini gejmerskim jeste, pre svega, maksimalno vertikalno osvežavanje od 144 herca i AMDFreeSync. Od podešavanja koja će biti potrebna igračima ima samo Black tuner i Overdrive. Po svemu ostalom, ovo je solidan monitor sa panelom IPS tipa (nismo utvrdili proizvođača), a pored velike rezolucije i izduženosti formata, krasi ga dobar raspon boja (8-bitna paleta) i dobar osvetljaj i kontrast. Iako postoje HDR (high dynamic range) opcije u podešavanjima monitora, a i Windowsu se predstavlja kao sposoban za HDR, ekranski panel nije desetobitni i osvetljaj od 350 kandela po kvadratnom metru nije dovoljan za HDR.

Monitor ima mogućnost istovremenog prikaza slike sa dva izvora, pri čemu slike mogu da budu jedna pored druge (PbP, picture by picture) ili jedna slika preko celog ekrana, a druga u željenom uglu, u izabranoj veličini (PiP, picture in picture).

Maksimalno osvežavanje od 144 Herca (preko DisplayPorta; preko HDMI-ja je maksimum 120 herca) je teško dostižno u modernim naslovima ako nemate „zver” od grafičke kartice, ali, zahvaljujući vertikalnoj sinhronizaciji (karte i monitora), prikaz će biti onoliko gladak koliko brzo GPU može da isporuči frejmove.

Iiyama modelu nemamo šta da zamerimo. Japanci su „izvukli” koliko se moglo iz upotrebljenog panela, a igračke karakteristike samo su dodate preko toga.

Pored svih uređaja koje ima u svom prodajnom programu, LC-Power je odlučio da se okuša i na polju monitora. Odmah su ponudili čak devet modela, a mi smo za početak uzeli da se upoznamo sa modelom dijagonale 34 inča, sa zakrivljenim panelom i osvežavanjem slike do 100 herca.

Prvo što nas je iznenadilo jeste tanka kutija za koju nismo poverovali da sadrži zakrivljeni model, sve sa postoljem. „Tajna” je u tome što se postolje sastoji iz dva tanka metalna dela koja se spajaju šrafovima. Postolje je tanušno i omogućava samo podešavanje nagiba, ali je dovoljno čvrsto. Pozadina monitora je bele boje, od ne naročito atraktivne i precizno izlivene plastike, ali ta strana je ionako najčešće okrenuta ka zidu. Bočne ivice imaju simpatičnu lajsnu boje metala, dok su prednje ivice oko ekrana crne i široke oko centimetar. Tasteri za pristup meniju za podešavanje monitora dosta su tvrdi i nalaze se ispod donje ivice, na sredini. U podešavanjima, sem uključenja FreeSynca, nema nikakvih igračkih opcija. Monitor ima potpuno iste mogućnosti kao Iiyamain model što se tiče prikaza slike sa dva izvora, s tim što treba imati u vidu da ima manji broj ulaznih priključaka. Iz nekog razloga, tu je i DVI priključak, a pošto preko njega ne može da stigne slika u rezoluciji ovog monitora, poslužiće za PiP (picture in picture) sa nekog starijeg uređaja kao izvora slike.

Ovde je ugrađen ekranski panel VA tipa i LC-Power navodi da ga proizvodi Samsung. U pitanju je dosta dobar osmobitni panel, ali nismo našli podatke o rasponu boja. Kontrast je odličan, a osvetljaj je 300 kandela po kvadratnom metru, tako da nema ni pokušaja da se negde u dokumentaciji ili podešavanjima navede akronim „HDR”. Kada monitor prikazuje crnu sliku, vidljiva je neujednačenost pozadinskog osvetljenja, ali to nam nije zasmetalo pri prikazivanju bilo čega konkretnog.

LC-M34-UWQHD-100-C je solidan, široki, zakrivljeni monitor velike rezolucije i visoke frekvencije osvežavanja. Ponavljamo da i grafička kartica mora da dostigne te vrednosti u punoj rezoluciji. Ako ste ponosni vlasnik nove, jake, preskupe grafičke kartice, možda vam i nije ostalo novca za neki vrhunski monitor.

Sa druge strane, ako vam je rano za 4K, jer još nemate nešto što će da vam „potera” igre u toj rezoluciji, ovakvo srednje rešenje svakako je interesantnije od 16:9 2,5K monitora. Za skoro trećinu šira slika učiniće da bolje „uronite” u igru, a kod zakrivljenog modela će vas i to „uvući”, ali samo na početku.

Iiyama GB3461WQSU-B1

Osnovno: 34 inča (86,36 cm), 3440 × 1440 px, 21:9, IPS, 8 bita, 100% sRGB / 74% NTSC, 144 Hz, antiglare, AMD FreeSync

Priključci: 2 × DisplayPort, 2 × HDMI, 2-portni USB 2.0 hab, audio-izlaz

Ostalo: osvetljaj 350 cd/m2, kontrast 1000:1, vreme odziva 1 ms, uglovi vidljivosti 178°/178°, podešavanje nagiba, visine i okretanje; VESA 100×100, zvučnici 2 × 5 W, PiP/PbP

Proizvođač: Iiyama (www.iiyama.com)

Kontakt: Asbis (www.asbis.rs)

LC-Power LC-M34-UWQHD-100-C

Osnovno: 34 inča (86,36 cm), 3440 × 1440 px, 21:9, zakrivljenost 1800R, VA, 8 bita, 100 Hz, antiglare, AMD FreeSync

Priključci: 1 × DisplayPort, 1 × HDMI, 1 × DVI, audio-izlaz

Ostalo: osvetljaj 300 cd/m2, kontrast 3000:1, vreme odziva 4 ms, uglovi vidljivosti 178°/178°, podešavanje nagiba; VESA 100×100, PiP/PbP

Proizvođač: LC-Power (www.lc-power.com)

Kontakt: Mid9 (www.mid9.rs)


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
NOVEMBAR 2023
Counter Strike 2
Stari, dobri Kanter u osveženom ruhu je više veliki update, nego puna nova igra...
Intel Core i9-14900K i Core i7-14700K
Nema zime uz Intelove mašine
Da li je Raptor Lake Refresh samo još vrelija i neznatno brža verzija prethodne generacije?
Apple iPhone 15, iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max
Petrovača, ajdared i zlatni delišes
iPhone 15 je „prepakovana” verzija modela 14 Pro, sa Appleovim čipsetom A16 Bionic „ispod haube”...
High tech igračke i razvoj naučnog razmišljanja
M’mera mpoyamba
Visokokvalitetne, a povoljne edukativne igračke postoje za svaku sferu interesovanja vašeg deteta...
Dell Alienware AW2724DM
Ponos na vašem stolu
Odličan monitor. Vrhunski! Međutim, kao što verovatno znate, Alienware je neka vrsta statusnog simbola...
Hisense 43A7KQ
VIDAA sa više smisla
Neobičan brak pametnog i tradicionalnog televizora, koji se lako koristi i bez ijedne napredne opcije za gledanje TV programa...
Finansijske tehnologije
Turbulencije ne prestaju
Da li nas očekuje recesija ili „meko prizemljenje”? Ključne kompanije sektora finansijskih tehnologija ne čekaju previše...
EmulationStation Desktop Edition 2.1.1
Vizuelna strana emulacije
Emulation-Station je frontend za emulatore, koji donosi mogućnost kastomizacije prikaza sadržaja...
Super Mario Bros. Wonder
Super Mario Bros. Wonder je dragulj u serijalu 2D Mario platformera, na koji se čekalo više od tri decenije...
Assassin’s Creed Mirage
Igra ima fokusiranu, vrlo linearnu priču kakvu su imali prvi naslovi u serijalu...
Forza Motorsport
Pre trka nije moguće voziti kvalifikacije, već sami birate startno mesto na gridu...
Marvel’s Spider-Man 2
Akciona komponenta Marvel’s Spider-Mana 2 je stravično dobra, mada su Majls i Piter previše slični...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama