TEST DRIVE
Xwave JPE Q1
Projekcija u Nedođiji
Tihomir STANČEVIĆ
1. septembar 2020.

Uređaj koji vam ovom prilikom predstavljano u najkraćem bismo mogli da opišemo kao tablet, ili Android boks, sa projektorom umesto ekrana. Smešten je u valjkasto kućište sa kožnom drškom za nošenje. Pored malih dimenzija, najveće zasluge za prenosivost ovog uređaja ima činjenica da može da se napaja baterijski tokom nekoliko sati. Prenosivost i jeste najveća prednost ovog uređaja, s obzirom na to da ni ugrađeni projektor, a ni „pamet” ispod njega nisu vrhunskih karakteristika, jer to i nije bio cilj.

Sa jedne (prednje) strane Q1 „valjka” je sočivo projektora, senzor daljinskog upravljača, kao i kamera koja „vidi” šta projektor emituje. Kamera služi da prepozna ivice slike, pa da, ako projektor ne emituje sliku upravno na zid, već donekle odozdo ili odozgo, koriguje tzv. trapez (keystone), odnosno podešava da je slika uvek pravougaona. Sa zadnje strane je ’on/off’ taster, USB priključak (za spoljnu memoriju, ali i za tastaturu ili miša), kao i HDMI za prijem slike sa nekog drugog izvora (tipično: laptopa). Na donjoj strani je standardni navoj za montažu uređaja na fotografski tronožac ili neki drugi stalak. Na ravnim stranama valjka su rešetke za protok vazduha koji hladi lampu i elektroniku, kao i rešetka ispod koje je ugrađeni „drekavac” snage šest vati.

Na jednoj od bočnih strana je i potenciometar za podešavanje fokusa pomeranjem sočiva. Podešavanje fokusa je dosta skokovito, ali precizniju promenu moguće je postići jednostavnim pomeranjem čitavog uređaja par centimetara napred/nazad. Oštrina slike je dobra, ali nešto slabija uz ivice.

Projektor može da emituje sliku veličine 30 do 100 inča (75 centimetra do dva i po metra). Međutim, pošto je snaga lampe mala, svega 140 lumena (što zvuči zaista malo u poređenju sa par hiljada lumena kod klasičnih projektora), slika je dobro vidljiva samo u (polu)mraku. Klasični projektori su predviđeni da dovoljno svetlu sliku emituju i na dnevnom svetlu i u dobro osvetljenoj prostoriji, ali ovo nije uređaj te klase, niti namene.

Rezolucija projektora je 854 puta 480 piksela. To, takođe, zvuči dosta malo, ali ako uzmemo u obzir da ovo nije uređaj namenjen poslovnim prezentacijama sa sitnim detaljima na slajdovima, već prvenstveno za zabavu, može biti dovoljno za filmove, serije, muzičke spotove, turističke fotografije i slično, pogotovo ako sliku „bacite” na zid od dva metra i posmatrate sa barem dvostruko veće razdaljine.

Kao Android uređaj, Q1 je prosečnih karakteristika (vidi specifikaciju), ali sasvim dovoljan za ono čemu je namenjen. Nismo primetili zastajkivanja ni kod puštanja video-snimaka visoke rezolucije, ali, s obzirom na rezoluciju projektora, i nema smisla mučiti ga sa FHD ili UHD video-fajlovima. Mala unutrašnja memorija nije problem, jer kod ovakvog uređaja nećete imati potrebu za nekim silnim dodatnim aplikacijama, a set koji se dobija fabrički prilično je kompletan. Multimedijalne fajlove ćete mu, naravno, „poturati” na USB stiku ili eksternom disku.

Nismo primetili da uređaj ima neke opcije za štednju energije (na primer, da se lampa isključuje ako je sadržaj slike nepromenjen određeno vreme). Takođe, kada bi Q1 imao HDMI izlaz, a ne samo ulaz, mogao bi da posluži i kao standardni Android boks, tj. „opamećivač” televizora. Uzgred, launcher (za pokretanje aplikacija) mu je vrlo sličan kao na smart televizorima.

Baterijski napajan Xwave JPE Q1 provereno pruža oko četiri sata reprodukcije. Međutim, sama činjenica da radi na baterije, što bi trebalo da bude selling point ovog uređaja, nas pomalo zbunjuje... Koja je to situacija da nemate pristup napajanju iz gradske mreže? Možda sa društvom u parku? Onda je potrebno platno... i stalak. Na kampovanju? U nekoj vikendici bez struje? Možda neka sedeljka u dnu velikog dvorišta porodične kuće, pa da ne razvlačite kabl? U svakom slučaju, ovo je vrsta uređaja koji će poneko uzeti, jer mu treba - baš to!

Projektor: rezolucija 854 × 480 px, veličina slike 30-100 inča, osvetljenje 140 lumena, ručni fokus

Računar: procesor MStar638 dual core 1,5 GHz, RAM 1 GB, ROM 8 GB, Wi-Fi, Bluetooth, Android 5.1

Baterija: 5000 mAh (4 sata rada)

Ostalo: USB 2.0, HDMI, zvučnik 6 W, dimenzije 117 × 124 × 130 mm

Kontakt: NT Company (www.nt.rs)


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama