TEST DRIVE
1More Dual Driver ANC Pro
Auralni plezir, aktivna tišina
Miodrag KUZMANOVIĆ
1. septembar 2020.

Kompanija 1More ima sedište u San Dijegu (SAD) i specijalizovana je za proizvodnju audio-opreme za mobilne uređaje, konkretno, raznih modela žičnih i bežičnih slušalica. Na prostorima Evrope još uvek nisu dovoljno poznati, ali zato smo tu mi da olujom informacija razvejemo maglu medijskog mraka.

Generalno, većina njihovih proizvoda može da se pohvali odličnim odnosom performansi i cene - za relativno razumne novce nude hardver koji biste kod Samsunga ili Sonyja platili bar 50 odsto skuplje. Nedavno su nam šaka dopala njihova dva flagship proizvoda, od kojih vam ovom prilikom predstavljamo „klasičniji” - bežične slušalice u „rajf” konfiguraciji možda nisu sezonski hit kao prave wireless bubice, ali robusnost, kvalitet zvuka i tona drugih karakteristika i te kako im idu u prilog.

1More Dual Driver ANC Pro imaju fleksibilnu silikonsku osnovu koja je otporna na vodu (standard IPX 5) i nagrizajući efekat znoja. Slušalice mogu da se saviju u velikoj meri i uglave u tesan džep ili kesicu za nošenje koja se dobija u paketu. Kad smo već kod paketa, u njemu se nalazi i kablić za punjenje (USB na USB-C konektor za punjenje), kao i kolekcija ušnih gumenih navlaka različite veličine. Ovo je nice touch, što bi rekao naš narod, jer nemaju svi ušnu duplju istih dimenzija. Kakve god uši da imate, sigurno ćete naći par gumenih „penetratora” koji će vam savršeno pristajati i eliminisati zazor između gume i kože. Taj zazor je bitan, jer slušalice podržavaju ANC (active noise cancellation, aktivnu eliminaciju buke), ali o tome malo kasnije.

Na fleksibilni, silikonski rajf ovih slušalica nadovezuju se leva i desna osnova od tvrde plastike. U desnoj se nalazi baterija, a u levoj elektronika, konektor za punjenje i tasteri za kontrolu raznih funkcija. Iz baze obe osnove odvajaju se kablovi sa bubicama, koje imaju namagnetisanu pozadinu, tako da mogu da stoje „zalepljene” na grudima kada su van ušiju. Ako ste jednom ili više puta izgubili bežične slušalice skidajući ranac ili jureći za autobusom, znaćete da cenite jednostavnu magiju magnetizma... Što se tiče kontrola, na unutrašnjoj strani osnove, onoj koja vam ide do kože vrata, nalaze se volume klackalica i taster ’play/skip’ (i javljanje na telefon/odbijanje poziva), dok na gornjem delu stoje taster za uključivanje/uparivanje, kao i dva tastera za uključivanje specijalnih režima, WNR (wind noise resistance) i ANC.

WNC je interesantna novina koja će dobro poslužiti za bauljanje Beogradom u sezoni Košave. Ovaj režim aktivno kompenzuje mikrofoniju i druge neželjene efekte jakog vetra, funkcionišući kao specijalni, namenski vid suzbijanja buke. Drugi režim je klasični ANC, koji može da radi na dva nivoa, slabijem i jačem. ANC prvog nivoa pogodan je za vožnju gradskim prevozom, dok je dvojka isključivo namenjena za sedenje u bučnom okruženju (kafić, avion, teretana, zatvorska spavaonica...). Eksperimenta radi, jednom sam išao od kuće do posla sa ANC-om podešenim na nivo ’2’ - osećaj je uporediv za lebdenjem kroz nemi film i apsolutno ga ne preporučujem za hodanje po ulici, ukoliko ne želite da rizikujete bliski susret sa motornim vozilom. WNR i ANC ne mogu da rade istovremeno, ali za time realno i nema potrebe, jer se kretanje uz uključeni ANC ne preporučuje.

1More Dual Driver ANC Pro podržavaju Bluetooth 5.0 i LDAC (za Android) i AAC (iOS) standarde. LDAC codec omogućava protok od 990 Kbps preko Bluetooth veze, što znači da konačno ima smisla slušati FLAC muziku na mobilnom telefonu. Na starijim BT standardima, i MP3 kompresovan u 320 Kbit/s bio je delimični overkill... Kvalitet zvuka je naprosto fantastičan, sa uravnoteženim nivoima za koji se brinu dva zvučnika prečnika 13,6 milimetara sa titanijum-kompozitnom membranom za niske i srednje frekvencije i balansirani armature drajver za visoke tonove. To rezultira frekvencijskim rasponom od 20 do 40 hiljada herca, što obezbeđuje reprodukciju hi-res audio-fajlova koje LDAC kompresuje, a BT 5.0 odašilje.

Sledeća dopadljiva karakteristika ovih slušalica je kapacitet baterije, koji omogućava čak 20 sati reprodukcije pri 50 odsto volumea ili 15 sati uz uključen ANC. Baterija od 160 miliamper-časova napuni se za jedan sat, a za samo deset minuta punjenja dobijate čak tri sata muzike.

Za ove slušalice postoji aplikacija za Android i iOS, uz pomoć koje možete da kontrolišete nivo ANC-a (što, naravno, možete i tasterima na slušalicama) i što je važnije, omogućava vam bežičnu nadogradnju firmwarea. U okviru aplikacije možete naći i detaljno uputstvo za korišćenje slušalica.

1More Dual Driver ANC Pro koštaju oko 150 evra i vrede svaki cent te cene - kvalitetni modeli drugih proizvođača sa ovako dobro rešenim ANC-om koštaju znatno više. Kod nas ih još uvek nema u legalnoj prodaji, ali se iskreno nadamo da to neće dugo ostati slučaj.

Tip: bežične slušalice sa aktivnim suzbijanjem buke (ANC)

Masa: 44,6 g

Autonomija: 20 sati (15 sa ANC-om)

Frekvencijski raspon: 20 - 40 000 Hz

Osnovno: Bluetooth 5.0 (HFP/A2DP/AVRCP), LDAC+AAC, IPX5 standard otpornosti na vodu, USB-C, baterija 160 mAh

Proizvođač: 1More (www.1more.com)


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama