TEST DRIVE
Cherry KC 1000, KC 6000 Slim, Stream 3.0
Trešnjice na dijeti
T. STANČEVIĆ
1. septembar 2020.

Nemačka kompanija Cherry postoji od daleke 1967. godine. Nama su prvobitno postali poznati osamdesetih godina prošlog veka, kao proizvođač PC kompatibilnih tastatura koje su kvalitetom bile vrlo bliske originalnim, odličnim IBM-ovim tastaturama. Iako i dalje postoje i rade, poslednjih desetak godina se mnogo više pominju kao proizvođač samih mehaničkih tastera, tj. mehanizma ispod kapice tastera, a najpoznatiji su njihovi MX tasteri, koje smo videli u nekoliko modela igračkih mehaničkih tastatura. Da nabrojimo samo neke: Razer Black Widow (SK 5/2011, i.sk.rs/8842), Logitech G710+ (SK 2/2013, i.sk.rs/21682), Cooler Master Storm Quickfire Rapid-i (SK 10/2014, i.sk.rs/22421), Steelseries Apex M800 i M500 (SK 9/2016, i.sk.rs/23265), HyperX Alloy (SK 3/2017, i.sk.rs/23502)... U poslednje vreme se pojavljuju dalekoistočne kopije Cherryjevih MX prekidača, ali mnogi proizvođači se i dalje „drže” proverenih komponenata.

Ovoga puta predstavljamo obične, kancelarijske tastature ovog proizvođača. Sva tri modela dolaze u tamnoj (crnoj) i svetloj (beloj ili belo-sivoj) varijanti. Svi modeli su stigli na naše tržište sa latiničnim oznakama za naša slova („čćđšž”). Zajedničko im je, takođe, to što nemaju previše dodatnih tastera. Međutim, sve Cherry tastature (i miševi) imaju programabilne tastere, ne računajući osnovne tastere sa slovima i brojevima. Dakle, programabilni su svi funkcijski, svi dodatni, te tasteri ’PrtSc’, ’Scroll’ i ’Pause’. Iz Cherry Keys softvera se svakom od tih tastera može dodeliti funkcija da: otvori neki program, otvori određeni folder, otvori u browseru neku adresu, uradi sistemsku stvar (Lock, Log Off, Standby, Shut down), multimedijalnu komandu (Play/pause, Next/Previous track, Volume up/down, Mute; a tu su i Browser back/forward). Takođe, taster može da se programira tako da ponovi bilo koju kombinaciju tastera (snimanje makroa) ili jednostavno ispiše niz znakova. I, naravno, taster može da se isključi ili da mu se vrati prvobitna (default) funkcija.

KC 1000 je tastatura standardne veličine, malo elegantnija od „bucmastih” mehaničkih. Indikatorske lampice ’Lock’ tastera su na sredini gornje ivice. Tasteri su sa membranama, dakle, nisu sa mehaničkim prekidačima, sa hodom od oko dva milimetra. Tasteri nisu linearni, tj. imaju određeni prag aktivacije. To znači da pod prstom osećate otpor do određene sile pritiska kada taster „popušta” i sasvim vam je jasno da je svojim „propadanjem” odreagovao. Subjektivni utisak je da je tastatura bolja od (da ne kažemo svih, ali većine) modela dalekoistočnih proizvođača. Čini nam se bolja i od osnovnih modela mnogo poznatijih proizvođača. Nekakva bezimena tastatura može da se nađe već za petsto dinara, neka malo bolja za hiljadu, a ovakva vredi i dve „crvene”.

Model KC 6000 Slim je tanka i elegantna tastatura sa tasterima pune veličine (sem funkcijskih), ali minimalnih gabarita, tj. minimalnog tela oko tastera. Indikatorske lampice se nalaze u samim ’Lock’ tasterima. Za razliku od druge dve u ovom tekstu, nema sklopive nožice za promenu nagiba ka korisniku, ali je sama pomalo nagnutog profila. Zbog metalne osnove je teška, a tu su i gumene nožice, te je vrlo stabilna.

KC 6000 Slim koristi SX mehanizam ispod tastera, koji je hibrid membranskog i mehaničkog tastera. Ispod kapica tastera je neka vrsta „makazice” mehanizma, što omogućava da se kapica translatorno kreće i kada se pritisne na samom ćošku kapice. Tasteri su veoma plitki, sa hodom od oko 1,5 milimetara, linearni što se tiče otpora i zahtevaju nešto veću silu u odnosu na prethodni model. Ovakvu tastaturu voleli bismo da vidimo na svakom laptopu. Nije jeftina, ali to je i posledica atraktivnog i modernog dizajna. Naročito je lepa u belo-sivoj varijanti.

Cherry Stream 3.0 je pravi biser, iako polako izlazi iz prodaje i nasleđuju je drugi modeli. Takođe, koristi SX prekidače, ali ovde je hod oko 2,5 milimetara, što je bolje od laptopa i „mršavih” tastatura, uključujući i prethodno pomenutu. Pune je veličine, što važi i za tastere, kojima je pridodato još šest dodatnih, manjih tastera iznad funkcijskih. Kućište je plastično, ali po masi zaključujemo da ima metalnu osnovu. Tasteri imaju određen prag aktivacije. Najbolja karakteristika ovog modela je to što pruža bolji osećaj pri kucanju od običnih membranskih tastatura, a nije mnogo bučna. Sasvim je dobra za one koji mnogo kucaju, a ne žele da se to čuje kao da je u pitanju pisaća mašina. Jedna od boljih tastatura koje smo videli, a da nije čisto mehanička.

Cherry KC 1000

Osnovno: membranska tastatura, 109 tastera
(4 dodatna)

Cherry KC 6000 Slim

Osnovno: SX tasteri, 112 tastera (6 dodatnih)

Cherry Stream 3.0

Osnovno: SX tasteri, 111 tastera (6 dodatnih)

Proizvođač: Cherry
(www.cherry.de)

Kontakt: Sampro
(www.sampro.rs)


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama