TEST DRIVE
Insta360 One X
Dva riblja oka
Vojislav VUJANIĆ
1. septembar 2020.

Kada su se pojavile prve 360 kamere, očekivalo se da će prikazati čovečanstvu dimenziju koju do tada nije moglo da spozna, ali... Pored ograničenog kvaliteta snimanja, korisnicima nije ponuđen dovoljno intuitivan način korišćenja, a ni „razvijanje filma” nakon snimanja nije bio lak zadatak. Komplikovane za upotrebu, uz ne tako povoljnu cenu, jednostavno nisu bile dovoljno privlačne korisnicima. Kompanija Insta360 je sa modelom One X, čini se, otkrila ključ uspeha, stavila ga u bravu i otvorila sebi nova vrata 360 dimenzije.

Kompanija Insta360 je sa modelom One X, čini se, otkrila ključ uspeha, stavila ga u bravu i otvorila sebi nova vrata 360 dimenzije

Insta360 One X predstavlja derivat znatno moćnije i višestruko skuplje kamere sa oznakom „Pro”, koja je sertifikovana od strane Googlea za upotrebu sa njihovom StreetView platformom za snimanje sa vozila u pokretu. Pošto znamo ko mu je „ćaća”, da li možemo da se vodimo izrekom „iver ne pada daleko od klade”? U ovom slučaju, odgovor je apsolutno potvrdan.

One X stiže u jednostavno dizajniranoj ambalaži crne boje, na kojoj su označene glavne karakteristike, sadržaj pakovanja i najbitnije - kompatibilnost sa (skoro svim) Android i iOS uređajima. U kutiji su „bullet time” dodatak, zaštitna vrećica, eksterna baterija, kabl za napajanje i nekoliko papira u kojima se opisuje kako se kamera koristi. Nije da će vam ova poslednja stavka biti preko potrebna, jer je interfejs izuzetno jednostavan i lak za upotrebu, kao i aplikacija koju pokrećete sa mobilnog uređaja. Skidamo kapu timu zaduženom za korisničko okruženje, jer ma koliko se to činilo jednostavnim, postoje mnogo veće kompanije kojima to ne ide od ruke, već godinama.

Sama One X kamera je pravougaonog oblika, zaobljenih ivica i veoma kompaktnih dimenzija. Lagana je, uprkos svom izgledu. Lako ju je spakovati u džep ili držati u ruci. Odmah uočavate dve polusfere na svakoj strani kamere, odnosno, ultra-wide fish eye (riblje oko) objektive koji pokrivaju ugao od po 200 stepeni, sa otvorom blende od f2.0. Iza njih se nalaze Sonyjevi CMOS senzori veličine 1/2,3”, pa je očekivani kvalitet zapisa sličan onom kod svih boljih akcionih kamera na tržištu. LED statusni ekran i dva fizička tastera za kontrolu nalaze se na licu kamere. Na suprotnim bočnim stranama su odeljak za bateriju i mikro-USB konektor. Dok je na dnu, pored otvorenog slota za mikro-SD karticu (maksimalno podržava kartice kapaciteta do 128 gigabajta), standardni navoj za štap ili stativ. Zaptivenost Insta360 One X nije na nivou pravih akcionih kamera, ali se može poboljšati upotrebom jednog od dva „otporna” kućišta, koja se naknadno dokupljuju.

Kako ekran za pregled ne postoji, moraćete da se oslonite na mobilni i Insta360 ONEX aplikaciju kao glavni kontroler. Kamera jeste potpuno funkcionalna i bez njih, ali za pozicioniranje kadra i fina podešavanja uređaja je neophodna. Sa njom se povezujete putem kabla ili preko bežične konekcije, a pored kontrolisanja uređaja moguće je pregledati snimljeni materijal, bazično editovati fotke i video i šerovati ih na društvene mreže, a čak je moguće i pokretanje live emitovanja.

Za ozbiljnije editovanje moraćete da sednete za astal i pokrenete aplikaciju Insta360 Studio, a postoji direktna kompatabilnost sa Adobe Premiere ili Final Cut Pro X programima za obradu video-snimaka. Sam Insta360 softver je pregledan je i jednostavan za korišćenje, a ako vam nešto nije jasno, ’F1’ je dostupan sa objašnjenjima u tekstualnom i grafičkom obliku. U programu je moguće skratiti video, dodati logotip, promeniti „stičovanje” (uklapanje) kadrova, uključiti/isključiti stabilizaciju, optimizovati zvučni zapis za glas ili akciju... Glavni feature je kreiranje snimka u kojem vi određujete kako će se svet snimljen u 360 stepeni odigravati ispred vaših gledalaca. Imate mogućnost da bukvalno režirate kako će se kamera okretati, na čemu će biti fokus, kako će se scene smenjivati ispred njihovih očiju, ubrzavati, usporavati... Sve od efekta „malenog sveta”, „kristalne kugle”, preko izuzetno širokih uglova, okretanja, obrtanja, do klasičnog prikaza načinjenog samo jednom kamerom. A opcije kropovanja u 1:1, 16:9, 9:16 ili 4:3, vam dozvoljavaju da snimak prilagodite „mestu” emitovanja i isečete neželjene delove kadra pri čuvanju finalne verzije. Mogućnosti su, naizgled, neograničene, samo koliko vam mašta dozvoli.

Optimizacija softvera je odlična i sve radi glatko nakon inicijalnog učitavanja, čineći ovaj zadatak zabavnim. Najveći nedostatak softvera je komanda Undo - ne postoji, verovali ili ne. Pa, ako pogrešite, moraćete „ručno” u rikverc. Svakako se spremite na čekanje i sa poprilično brzim kompjuterom kada kliknete na Export, jer je potrebno obraditi veliku količinu podataka. Naročito ako ste podesili Insta360 One X da snima u maksimalnoj rezoluciji od 5,7K pri 30 frejmova u sekundi.

Za slabije uređaje preporučuje se 4K rezolucija sa istim brojem sličica, ali hardver kamere dozvoljava povećanje frameratea na 50 frejmova u sekundi ili u bullet time varijanti do čak 100 frejmova u sekundi, ali pri rezoluciji 3008×1504 piksela, otvarajući nove kreativne sfere poput onih iz filma „Matriks”. Za potpuno iskorišćenje potencijala 360 videa i mogućnosti One X kamere, selfi štap je neophodan. Ujedno se „magija” i odvija kada se on koristi. Softver kamere u potpunosti kompenzuje njegovo postojanje i briše ga sa snimka. U zavisnosti od visine na koju ste podigli One X, snimak može da izgleda kao da kamera lebdi negde iznad vas. Tu do izražaja dolazi i fantastična FlowState stabilizacija u šest osa, koja uspeva da izađe na kraj sa skoro svim trzajima i načini snimak glatkim. Kao da ste se vozili po oblacima, a ne trčali po kamenju. Odlično umiruje snimak. Bullet time dodatak, koji dolazi uz kameru, dobar je za osnovnu mimiku najslavnije scene iz filma „Matriks”, kada Neo izbegava kišu metaka koju agent Smit upućuje u njegovom smeru, dok kamera kruži oko njega. Da, i to su omogućili, a kreirati finalnu sekvencu je nemerljivo lakše nego što je bilo producentima originalnog filma.

Kvalitet fajlova u potpunosti je očekivan. Dok je svetla dovoljno, imaćete oštre i kontrastne fotografije od 18 megapiksela ili snimak u nekoj od gorepomenutih rezolucija. Ali, Insta360 One X se solidno bori i sa tamnim partijama i scenama sa manje svetla pa, iako ima šuma i svi detalji nisu uvek kristalno jasni, nije nešto što ćemo negativno okarakterisati. Tako rade sve akcione kamere (neke daju bolje rezultate), a ova, ipak, snima u 360 stepeni i još skoro svaki put napravi idealno spajanje dve scene u jednu. Štaviše, u našim primerima videćete koliko je dobro uspela da se izbori sa veoma komplikovanom scenom, gde jedno sočivo snima u senci, dok je drugo izloženo jakoj dnevnoj svetlosti. Naš utisak je više nego odličan, uprkos činjenici da se pojavljuju ljubičasti tonovi na rubovima objekata sa jakim kontrastom, kao i to da prikaz boja nije najidealniji. Insta360 One X može da snima i u „flat LOG” formatu boja, kako biste kasnije kolorit mogli lakše da usaglasite sa drugim kamerama ili izmenite po sopstvenoj želji. To je slično RAW formatu za fotografije, u kome vam ostaje malo više prostora za „čačkanje”, ali ne očekujte čuda, ipak je reč o malom senzoru. Postoji i opcija HDR snimanja, za foto i video, kako bi se maksimizovao dinamički opseg, ali pročitajte prethodnu rečenicu.

Životni vek baterije je prihvatljiv: oko sat vremena snimanja u maksimalnoj rezoluciji, nešto više u nižim. A kako je baterija postavljena bočno, njena izmena je više nego laka, pa nećete morati da pomerate kadar da biste je zamenili (pod uslovom da ste je dokupili, jer uz kameru dolazi samo jedna). Savetujemo vam da kupite najveću moguću karticu (minimalne brzine UHS-I V30), jer 30 minuta video-snimka u maksimalnom kvalitetu zauzima oko 23-25 gigabajta. Nemojte zaboraviti da snimak dolazi sa dva izvora. Veliki kapacitet kartice preporučujemo i zbog činjenice da je slot za karticu blokiran ako je kamera zašrafljena za štap ili stativ.

Da li je Insta360 One X proizvod bez mane? Nije. Zašto mu onda skoro sve nedostatke opraštamo, uprkos ceni? Zato što funkcioniše. Na najjednostavniji i najelegantniji način, svaki put kada ga uključite on radi kako je proizvođač to i zamislio. Nema problema sa Wi-Fi/BT konekcijom, nema random isključivanja, ne pregreva se ni u otežanim uslovima rada. Baterija pruža skoro uvek identično vreme snimanja, bez velikih oscilacija. iOS aplikacija funkcioniše bez pucanja (Android nismo testirali), a softver za PC/Mac je toliko jednostavan za upotrebu da je zadovoljstvo koristiti ga, iako ima nekultivisanih momenata. Nije teško preporučiti proizvod koji je intuitivan i zabavan za korišćenje i štiklira sve boksove koje i reklamira.

Osnovno: objektiv f2.0, vidno polje 360 stepeni, fotografije 18 Mpx (6080 × 3040 px), video 5.7K@30 fps, 4K@50 fps, 3K@100 fps

Ostalo: Wi-Fi, mikro USB

Proizvođač: Insta360 (www.insta360.com)

Kontakt: Yellow Store (www.yellowstore.rs)

Naši video primeri:
i.sk.rs/357662,
i.sk.rs/357663


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
NOVEMBAR 2023
Counter Strike 2
Stari, dobri Kanter u osveženom ruhu je više veliki update, nego puna nova igra...
Intel Core i9-14900K i Core i7-14700K
Nema zime uz Intelove mašine
Da li je Raptor Lake Refresh samo još vrelija i neznatno brža verzija prethodne generacije?
Apple iPhone 15, iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max
Petrovača, ajdared i zlatni delišes
iPhone 15 je „prepakovana” verzija modela 14 Pro, sa Appleovim čipsetom A16 Bionic „ispod haube”...
High tech igračke i razvoj naučnog razmišljanja
M’mera mpoyamba
Visokokvalitetne, a povoljne edukativne igračke postoje za svaku sferu interesovanja vašeg deteta...
Dell Alienware AW2724DM
Ponos na vašem stolu
Odličan monitor. Vrhunski! Međutim, kao što verovatno znate, Alienware je neka vrsta statusnog simbola...
Hisense 43A7KQ
VIDAA sa više smisla
Neobičan brak pametnog i tradicionalnog televizora, koji se lako koristi i bez ijedne napredne opcije za gledanje TV programa...
Finansijske tehnologije
Turbulencije ne prestaju
Da li nas očekuje recesija ili „meko prizemljenje”? Ključne kompanije sektora finansijskih tehnologija ne čekaju previše...
EmulationStation Desktop Edition 2.1.1
Vizuelna strana emulacije
Emulation-Station je frontend za emulatore, koji donosi mogućnost kastomizacije prikaza sadržaja...
Super Mario Bros. Wonder
Super Mario Bros. Wonder je dragulj u serijalu 2D Mario platformera, na koji se čekalo više od tri decenije...
Assassin’s Creed Mirage
Igra ima fokusiranu, vrlo linearnu priču kakvu su imali prvi naslovi u serijalu...
Forza Motorsport
Pre trka nije moguće voziti kvalifikacije, već sami birate startno mesto na gridu...
Marvel’s Spider-Man 2
Akciona komponenta Marvel’s Spider-Mana 2 je stravično dobra, mada su Majls i Piter previše slični...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama