TEST DRIVE
LC-Power Gaming 801B Sera-X
Lepota nije sve
D. LUKINOVIĆ
1. septembar 2020.

Negde u nekoj sobi nebodera u Tajpeju, Berlinu ili Njujorku sede ekipe menadžera proizvođača kućišta, koji nikada u životu nisu sklopili računar i određuju „šta publika želi”. Kako to obično biva, većina ovih trendova se „primi” i publika zaista počne da ih traži. Trenutno su u trendu kaljeno staklo i RGB osvetljenje, nauštrb svega ostalog, a LC-Power Gaming 801B Sera-X je „svetli” primer upravo takvog razmišljanja.

Kilogrami stakla i redovi RGB LED. Kako bi izdvojio model od sličnih „kutija” koje odgovaraju prethodnoj rečenici, LC-Power je zasekao stranice i dodao velike stope (prednja i zadnja), te se 801B (kako ćemo ga od sada oslovljavati) zaista izdvaja i izgleda lepo. Stope su plastične, ali robusne i kvalitetne. Lim od koga je izrađena konstrukcija kućišta takođe je dobro uklopljen i, iako malo tanji, veoma dobro obrađen. U stvari, nemamo zamerki na fizičke karakteristike ovog modela. Čelo kućišta, da ga tako nazovemo, „nosi” sve konektore i tastere. Ukupno četiri USB porta, po dva po 2.0, odnosno, 3.0 standardu i audio-ulaz i izlaz prave društvo velikom i jasnom ’Power’, minijaturnom ’Reset’ i tasteru za kontrolu RGB osvetljenja, koji dimenzijama odgovara USB portu. Pločica na kojoj se nalazi I/O panel izrađena je od brušenog aluminijuma sa odličnom završnom obradom, a svi tasteri i konektori odaju utisak kvaliteta.

Primena kaljenog stakla na ovom kućištu nije baš najbolja. Prednja, gornja maska i obe bočne stranice izrađene su od ovog materijala, ali se prednja i gornja stranica veoma teško uklanjaju (zahtevaju silu i pažnju u isto vreme), dok bočne naležu lepo u žljebove, ali zahtevaju još jedan par ruku za bezbedno uklanjanje. Da pitanje bezbednosti vaše investicije u staklariju ne bi bio kraj, tu je i protok vazduha koji će ta staklarija gotovo u potpunosti onemogućiti, ali o tome nešto kasnije.

Unutrašnjost je podeljena u skladu sa još jednim trendom (koji, na sreću, polako jenjava) i u ovom slučaju se lim koji deli unutrašnji prostor pruža do samih ventilatora, tako da treći samo malo „duva” po osnovnim komponentama. Prostor za njih je neopstruisan, što ostavlja 360 milimetara za grafičke kartice. Procesorskim hladnjacima je ostavljeno impresivnih 175 milimetara, ali smatramo da je ulaganje u veliki hladnjak uz ovo kućište nepotrebno. Otvor za backplate je dovoljno veliki, dok su dodatni otvori za sprovođenje kablova raspoređeni na strateškim mestima oko matične ploče. Dodatnu pomoć cable managementu pruža noseći lim, koji je delimično „izlomljen” za devedeset stepeni, da bi omogućio direktniju vezu, pre svega, SATA kablova.

Ispod osnovnih komponenata nalazi se pomenuti „podrum” za napajanje i hard-diskove. Kavez za dva uređaja formata 3,5 inča je, nažalost, zanitovan i blokira ostatak onog nesrećnog trećeg ventilatora. Nema fioka, pa nije moguća konverzija na manji format. Zanitovan kavez, takođe, otežava „razvlačenje” kablova, jer je prostor između napajanja i njega mali.

Osim šest konektora na prednjem panelu, 801B ima i šest ventilatora, ali ni to nije sve, jer je tu i kontrolna jedinica. Ovo kućište fabrički dolazi sa šumom kablova, a kada na sve to dodate komponente, brižljivom planiranju i sređivanju kablova u ovom kućištu mogu da pristupe samo hrabri i strpljivi. Svesni ovoga, u LC-Poweru su se odlučili da samo deo iza „bazena” za backplate bude transparentan, što, doduše, dovodi u pitanje svrhu staklene stranice. Količina kablova sprečava postavljanje dva uređaja formata 2,5 inča sa zadnje strane nosećeg lima, te jedan mora da se „druži” sa ostalim komponentama.

LC-Power je opremio 801B sa šest RGB ventilatora prečnika 120 milimetara na svim predviđenim lokacijama. Bez obzira na njihove karakteristike, ovo je odličan potencijal hlađenja, ali ga konstrukcija kućišta anulira. Razmak između stakla i ostatka maske iznosi svega nekoliko milimetara. Nakon što se vazduh provuče do otvora koji odgovaraju veličini elise, pritisak je gotovo iščezao, a iza njega ima dosta limčića koji dodatno opstruišu protok.

Instalacija vodenog hlađenja nema smisla u ovom kućištu. Sa gornje strane nema dovoljno mesta, jer su već i sami ventilatori dovoljno blizu ploče. Napred bi moglo nešto da se iskombinuje, ali zahteva uklanjanje ventilatora i postavljanje cele skalamerije (mislimo na zatvoreno hlađenje) unutra. Po našem mišljenju, najbolje rešenje je ne dirati ništa, jer bolje od ovoga ne može.

LC-Powerje najveći neprijatelj modela Gaming 801B Sera-X . U želji da kupcima ponudi reprezentativno kućište sa tonom stakla i raznobojnog osvetljenja, dobre izrade i završne obrade, po ne preteranoj ceni, momci u foteljama u dalekoj kancelariji zaboravili su jednu od osnovnih karakteristika dobrog kućišta - protok vazduha i samim tim dobro hlađenje. Ovaj model namenjen je, pre svega, prezentacijama, jer će na sajmovima i turnirima privlačiti pažnju. Druga kategorija potencijalnih kupaca su oni koji baš žele potpuno stakleno kućište, ne žele da plate 150 ili više evra, koliko „veliki” traže za istu izvedbu, svesni su mana, ali, opet, i prednosti koje ovaj LC-Power ima nad drugima „staklencima”, za manje od 90 evra.

Dimenzije i masa: 435 × 218 × 535 mm, 9,18 kg

Osnovno: 2 × USB 3.0, 2 × USB 2.0, audio-konektori, 2 × 3,5”, 2 × 2,5”; podržava ATX, Micro-ATX i Mini-ITX format

Ventilatori: 6 × 120 mm, mogućnost zamene dva ventilatora na gornjoj stranici za 140 mm

Ostalo: prednja i gornja maska, kao i obe bočne stranice su od kaljenog stakla, filter za prašinu na gornjoj starnici i ispod napajanja

Proizvođač: LC-Power (www.lc-power.com)

Kontakt:
Mid9 (www.mid9.rs)


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama