TEST DRIVE
Asus TUF Gaming B550M-Plus
Čvrsta osnova
Vladimir TRAJKOVIĆ
1. septembar 2020.

Ususret novoj, četvrtoj generaciji Ryzen procesora koju tržište sa nestrpljenjem iščekuje, proizvođači matičnih ploča se svim silama bore da učvrste svoje pozicije, tako da se svakom modelu posvećuje puna pažnja, čemu u prilog govori i činjenica da još uvek nismo videli lošu ploču sa B550 čipsetom. Da podsetimo, ovaj mainstream čipset podržava trenutno aktuelnu, treću generaciju Ryzen procesora, ali se već odavno zna da je spreman i za četvrtu.

Ovaj TUF je dobro odmeren proizvod i prosečnom igraču će obezbediti dobru osnovu za ljutu makinu

Model ploče koji smo ovoga puta odabrali za test pripada Asusovoj TUF seriji uređaja, koja predstavlja jeftiniju varijantu prestižnijih pandana, poput RoG i Strix modela. Ipak, premisa na kojoj počiva ova serija - da je mnogim igračima važnije da hardver bude kvalitetan i sastavljen od izdržljivih komponenata, umesto da svetli kao palanački vašar, sasvim je opravdana.

Iako već na prvi pogled deluje znatno skromnije od nekih modela iz „zvučnijih” Asusovih serija, ovaj TUF je dobro odmeren proizvod i prosečnom igraču će obezbediti dobru osnovu za ljutu makinu. Naponsku sekciju čini deset faza sastavljenih od kvalitetnih komponenata, čemu u prilog svedoče i hladnjaci prosečnih dimenzija, pošto se predimenzionisano konstruisane komponente naponske sekcije uopšte ne zagrevaju mnogo, pa im nije potrebno neko naročito hlađenje. To, takođe, znači i da će Ryzeni sa najviše „glava” moći da se razmašu punim kapacitetom.

Slotovi za proširenje podrazumevaju dva PCI-E pune dužine, od kojih je prvi izveden po PCI-E 4.0 x16 standardu, dok je drugi ograničen propusnom moći četiri linije PCI-E 3.0 magistrale, ali to je već ograničenje samog čipseta. Tu je i dodatni x1 slot koji se nalazi iznad PEG slota, pa su mogućnosti za proširenje u zbiru solidne za ploču micro-ATX formata.

Kada su skladišni uređaji u pitanju, ploča omogućava instalaciju jednog M.2 uređaja maksimalne dužine 80 milimetara koji podržava i SATA i PCI-E 4.0 x4 protokol, a tu je i drugi M.2 slot, u koji mogu da se smeste uređaji do 110 milimetara dužine, s tim što je on izveden u skladu sa PCI-E 3.0 x4 standardom, a, takođe, podržava i SATA protokol za sporije uređaje. Pored toga, ploča može da opskrbi četiri SATA uređaja. I ovaj segment je dobro izbalansiran i zadovoljiće potrebe većine igrača.

Zvučni sistem sastoji se od Realtekovog S1200A čipa, koji je, zapravo, verzija dobro poznatog ALC1220 zvučnog procesora prilagođena Asusovim modelima. Društvo mu prave namenskiaudio-kondenzatori i Asusov softver namenjen igračima. Nema namenskih pojačala za slušalice i drugih džidža-bidža uobičajenih za skuplje modele, ali je izvedba sasvim korektna i na kvalitet zvuka nemamo primedbi.

Mrežno rešenje izvedeno je uz pomoć Realtekovog kontrolera brzine 2,5 gigabita po sekundi, što polako postaje standard i kod ploča srednje klase. LED šarenilo nije u prvom planu, ali je postalo nezaobilazan detalj na igračkim pločama, pa po tom pitanju ni ovaj model nije izuzetak. Aura sistem rasvete, u poređenju sa nekim skupljim modelima, izveden je vrlo skromno i korisniku pruža mogućnost izbora nijanse i režima rada samo jednog LED modula koji je smešten uz donju desnu ivicu ploče, a podržava i povezivanje tri dodatne LED trake. Ipak, AURA je vrlo složen hardversko-softverski sistem za kontrolu osvetljenja, pa ne sumnjamo da je čak i u ovako skromnoj izvedbi solidno uticao na ukupnu cenu ploče, koja se na našem tržištu kreće oko 160 evra, što, ipak, nije malo.

Doduše, ovom TUF-u nemamo šta naročito da zamerimo, jer je svakako spreman da izvuče maksimum iz svakog postojećeg Ryzen procesora, pa nemamo razloga da sumnjamo da će to moći i sa modelima naredne generacije, te kao takavpredstavlja dobar izbor za navedenu cenu.

Čipset/podnožje: AMD B550/AM4

Memorija: DDR4, 4 slota, maksimalno 128 GB / 4600 MHz, Dual channel

Napajanje i naponska sekcija: 1 × 24-pin ATX, 1 × 8-pin EPS 12V,
10-fazna naponska sekcija

Slotovi za proširenje: 1 × PCI-E 4.0 x16, 1 × PCI-E 3.0 x16 (x4), 1 × PCI-E 3.0 x1, 1 × M.2 PCI-E 4.0 x4 / SATA (80 mm) + 1 × M.2 PCI-E 3.0 x4 / SATA (110 mm), 4 × SATA 3 (6 Gb/s)

USB: 2 × USB 3.1 (tip A i C), 4 × USB 3.0 na zadnjem panelu + 2 opciona na internom konektoru, 2 × USB 2.0 na zadnjem panelu + 4 opciona na internim konektorima

Mreža: 1 × Realtek 8125B 2,5G LAN

Zvuk: Realtek ALC S1200A, audio kondenzatori, podrška za 7.1 i optički izlaz

Hlađenje: pasivno hlađen čipset i naponska sekcija,
4 × PWM konektori za ventilatore

Ostalo: Aura LED osvetljenje, aluminijumski kondenzatori (10K),
podrška za eksterni RS-232 (serijski) port

Dimenzije: 24,4 × 24,4 cm, m-ATX

Proizvođač: Asus (www.asus.com)

Kontakt: List Computers (www.list.rs)


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
NOVEMBAR 2023
Counter Strike 2
Stari, dobri Kanter u osveženom ruhu je više veliki update, nego puna nova igra...
Intel Core i9-14900K i Core i7-14700K
Nema zime uz Intelove mašine
Da li je Raptor Lake Refresh samo još vrelija i neznatno brža verzija prethodne generacije?
Apple iPhone 15, iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max
Petrovača, ajdared i zlatni delišes
iPhone 15 je „prepakovana” verzija modela 14 Pro, sa Appleovim čipsetom A16 Bionic „ispod haube”...
High tech igračke i razvoj naučnog razmišljanja
M’mera mpoyamba
Visokokvalitetne, a povoljne edukativne igračke postoje za svaku sferu interesovanja vašeg deteta...
Dell Alienware AW2724DM
Ponos na vašem stolu
Odličan monitor. Vrhunski! Međutim, kao što verovatno znate, Alienware je neka vrsta statusnog simbola...
Hisense 43A7KQ
VIDAA sa više smisla
Neobičan brak pametnog i tradicionalnog televizora, koji se lako koristi i bez ijedne napredne opcije za gledanje TV programa...
Finansijske tehnologije
Turbulencije ne prestaju
Da li nas očekuje recesija ili „meko prizemljenje”? Ključne kompanije sektora finansijskih tehnologija ne čekaju previše...
EmulationStation Desktop Edition 2.1.1
Vizuelna strana emulacije
Emulation-Station je frontend za emulatore, koji donosi mogućnost kastomizacije prikaza sadržaja...
Super Mario Bros. Wonder
Super Mario Bros. Wonder je dragulj u serijalu 2D Mario platformera, na koji se čekalo više od tri decenije...
Assassin’s Creed Mirage
Igra ima fokusiranu, vrlo linearnu priču kakvu su imali prvi naslovi u serijalu...
Forza Motorsport
Pre trka nije moguće voziti kvalifikacije, već sami birate startno mesto na gridu...
Marvel’s Spider-Man 2
Akciona komponenta Marvel’s Spider-Mana 2 je stravično dobra, mada su Majls i Piter previše slični...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama