TEST DRIVE
MS Industrial Titan II
Dašak svežeg vazduha
Danilo LUKINOVIĆ
1. septembar 2020.

Zaista živimo u zanimljivim vremenima. Kućišta namenjena entuzijastima koji će u njih smestiti komponente visokih performansi, što samim tim podrazumeva povećano zagrevanje, ne obezbeđuju dovoljan protok vazduha za efikasno hlađenje. Za to je kriva nekakva tabla na kojoj je urezana zapovest „Staklo i zamandaljena prednja maska!” koju i poznati i nepoznati proizvođači fanatično sprovode.

MS Industrial je ispoštovao deo o staklu, ali im je ponuda dovoljno široka da su se drznuli da predstave model sa rešetkom koja se prostire duž sredine prednje maske, tačno ispred tri ventilatora. Titan II, kako glasi naziv ovog modela, ne predstavlja neku estetsku egzibiciju. Blago izlomljene linije prednje maske i gornje stranice, mali MS logotip pri vrhu prednje maske, kao i pomenuta stranica od kaljenog stakla, samo su začin svrsi, koja je ipak na prvom mestu.

Kvalitet izrade i završna obrada veoma su dobri. Lim je nešto tanji, ali se nigde ne uvija i nema oštrih ivica, a hrapava mat površina odaje utisak proizvoda više klase. Na gornjoj strani nalazi se veliki ’on/off’ taster, mali za „šaltanje” RGB osvetljenja i minijaturni ’Reset’. Pored njih se, u ravnoj liniji, nalaze po dva USB 2.0 i 3.0 porta i audio-ulaz i izlaz. Na gornjoj stranici nalazi se i metalna mrežica/filter za prašinu sa magnetnim tračicama. Velike stope drže kućište na mestu.

Držeći se modernih normi, unutrašnji prostor je podeljen na veći, deo namenjen ugradnji osnovnih komponenata i hlađenja i „podrum”, za napajanje i uređaje za skladištenje podataka. Taj „podrum”, doduše, ima dosta otvora. Na prednjoj strani ostavljen je prostor za ventilatore i eventualno radijator (zahteva uklanjanje kaveza za hard-diskove). Bočni otvor pokazuje model napajanja za one koji žele da se pohvale dobrom kupovinom. Postoje i dva mesta za ventilatore prečnika 120 milimetara, sa otvorima za hlađenje na gornjoj strani. Njihova svrha je upitna, jer će jedan od njih blokirati napajanje, a drugi delimično kavez, ali mogu da posluže za lakšu ugradnju komponenata vodenog hlađenja koja imaju standardne nosače, za ugradnju baš na mestima za ventilatore i/ili radijator. Raspoloživ prostor za grafičke kartice je 360 milimetara sa ugrađenim ventilatorima, a za vazdušne hladnjake je ostavljeno 165 milimetara. Kućište podržava i E-ATX format ploča, ali će takva ploča pokriti neke otvore za sprovođenje kablova. Njih je sasvim dovoljno, ali veliki broj konektora i kontrolna jedinica za ventilatore i osvetljenje sa pripadajućim kablovima prave gužvu i bez ugrađenih komponenata. Na sreću, prostor između bočne stranice i nosača matične ploče prelazi dva centimetra, što je dovoljno i za visokonaponske kablove. Otvor za backplate hladnjaka veliki je skoro kao pola ATX ploče, pa ugradnja bilo kog egzotičnog hlađenja neće predstavljati problem.

MS Industrial Titan II dozvoljava, uz malo snalaženja, ugradnju do sedam uređaja za skladištenje podataka. U odvojiv kavez sa dve plastične fioke mogu da se ugrade hard-diskovi formata 3,5 inča (bez šrafljenja) ili HDD/SSD formata 2,5 inča. Zajednički metalni nosač za dva uređaja formata 2,5 inča nalazi se iza ploče, a bliže prednjoj strani, na nosećem limu, ima dovoljno otvora za montažu tri uređaja istog formata, mada mesto za jedan blokira ugrađeni „sabirni centar” za ventilatore i osvetljenje. Ova štampana pločica omogućava povezivanje do osam MS ARGB ventilatora, dve LED trake i četiri „obična” ventilatora.

Fabrički, MS Industrial Titan II dolazi sa četiri ARGB ventilatora prečnika 120 milimetara. Tri se nalaze iza prednje maske, dok je četvrti postavljen sa zadnje strane da izbacuje topao vazduh. Ova postavka biće sasvim dovoljna za većinu korisnika, a po potrebi, na gornju stranicu mogu da se ugrade još dva ventilatora prečnika 120 ili 140 milimetara. Uklanjanjem kaveza za hard-diskove, dobija se prostor za ugradnju 280 ili 360 radijatora sa prednje strane. Razmak između gornje stranice i ploče ostavlja dovoljno prostora za ugradnju tankog (27 milimetara) 240/280 radijatora. Ko želi, može da doda i 120 radijator na zadnju stranu.

MS Industrial Titan II je sasvim solidno kućište sa dosta prostora, staklenom bočnom stranicom i kontrolerom RGB osvetljenja (kome je to bitno), ali i, još mnogo bitnije, „otvorenom” prednjom maskom. To ga čini retkim provetrenim kućištem dostupnim na našem tržištu. Cena mu se kreće oko 8000 dinara, što je „malo jače” za ovog proizvođača, ali ga karakteristike i dodatna oprema, kao i sasvim dobar kvalitet izrade, s obzirom na tržište - opravdavaju.

Dimenzije i masa: 447 × 220 × 510 mm, 6,92 kg

Osnovno: 2 × USB 3.0, 2 × USB 2.0, audio-konektori, 2 × 3,5"/2,5”, 4(5) × 2,5”; podržava ATX, E-ATX, Micro-ATX i Mini-ITX format

Ventilatori: 4 × 120 mm, mogućnost zamene 3 na prednjoj stranici za 140 mm, mogućnost ugradnje ukupno 6 × 120 mm ili 4 × 140 mm + 1 × 120 mm

Ostalo: bočna stranica od kaljenog stakla, filter za prašinu na gornjoj starnici, iza prednje maske i ispod napajanja; kontroler RGB osvetljenja na koji može da se poveže ukupno dvanaest ventilatora (4 tropinska konektora i 8 fabričkih ARGB)

Proizvođač: MS Industrial (ms-start.com)

Kontakt: KimTec
(www.kimtec.rs)


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
NOVEMBAR 2023
Counter Strike 2
Stari, dobri Kanter u osveženom ruhu je više veliki update, nego puna nova igra...
Intel Core i9-14900K i Core i7-14700K
Nema zime uz Intelove mašine
Da li je Raptor Lake Refresh samo još vrelija i neznatno brža verzija prethodne generacije?
Apple iPhone 15, iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max
Petrovača, ajdared i zlatni delišes
iPhone 15 je „prepakovana” verzija modela 14 Pro, sa Appleovim čipsetom A16 Bionic „ispod haube”...
High tech igračke i razvoj naučnog razmišljanja
M’mera mpoyamba
Visokokvalitetne, a povoljne edukativne igračke postoje za svaku sferu interesovanja vašeg deteta...
Dell Alienware AW2724DM
Ponos na vašem stolu
Odličan monitor. Vrhunski! Međutim, kao što verovatno znate, Alienware je neka vrsta statusnog simbola...
Hisense 43A7KQ
VIDAA sa više smisla
Neobičan brak pametnog i tradicionalnog televizora, koji se lako koristi i bez ijedne napredne opcije za gledanje TV programa...
Finansijske tehnologije
Turbulencije ne prestaju
Da li nas očekuje recesija ili „meko prizemljenje”? Ključne kompanije sektora finansijskih tehnologija ne čekaju previše...
EmulationStation Desktop Edition 2.1.1
Vizuelna strana emulacije
Emulation-Station je frontend za emulatore, koji donosi mogućnost kastomizacije prikaza sadržaja...
Super Mario Bros. Wonder
Super Mario Bros. Wonder je dragulj u serijalu 2D Mario platformera, na koji se čekalo više od tri decenije...
Assassin’s Creed Mirage
Igra ima fokusiranu, vrlo linearnu priču kakvu su imali prvi naslovi u serijalu...
Forza Motorsport
Pre trka nije moguće voziti kvalifikacije, već sami birate startno mesto na gridu...
Marvel’s Spider-Man 2
Akciona komponenta Marvel’s Spider-Mana 2 je stravično dobra, mada su Majls i Piter previše slični...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama