TEST PLAY
UnderMine
Darko MIHOKOVIĆ
1. septembar 2020.

Kako je mesec septembar tradicionalno rezervisan za povratak u školske klupe, malo ćemo utvrditi gradivo iz gejming terminologije: roguelike igre su direktni potomci drevnog Roguea, hardkor poslastice u kojoj je smrt značila povratak na početak, kao odrpana ništarija, bez obzira koliko daleko ste dogurali u prethodnom runu. Sa druge strane, roguelite je nešto umereniji, više okrenut ka kežual publici, gde sa svakim neuspelim pokušajem postajete jači, prenoseći nešto iskustva, zlata ili opreme na novu inkarnaciju lika kog vodite.

Izuzetno zarazna igra, jedna od onih koje vas teraju da odigrate „samo još jednu” pred spavanje...

U potonju grupu spada i UnderMine, simpatični dungeon crawler koji najviše podseća na legendarni Binding of Isaac, samo bez uvrnutog humora Eda MekMilena.

Priča kaže da se lokalni mag namerio da otkrije izvor nedavnih potresa, te je u grotlo poslao čitavu armiju „dobrovoljaca” - nesrećnih rudara, spremnih da polože život zarad čarobnjakove radoznalosti. UnderMine prati jednostavnu premisu: kopaj zlato, ostavi kosti u bespućima podzemlja, a zatim uloži zlato u apgrejde, sve lepo ušuškano u beskonačnu repeat petlju.

Igra se sastoji iz pet progresivno težih krugova podzemlja, svaki sa nekoliko nivoa nafilovanih nasumično generisanim sobama i nezaobilaznim bossom, čuvarom vrata ka nižem krugu. Za razliku od gorepomenute legende, rudari imaju samo jedno oružje - verni pijuk, efikasan u borbi u nivou beonjača, ali se može koristiti i kao bumerang kratkog dometa. Pijuk se koristi i za kopanje zlata, za koje se morate boriti sa pilferima, malenim spodobama koji izviru iz tla čim nanjuše svetlucavo grumenje.

Pored pijuka, u inventaru se našlo mesta i za bombe (za uklanjanje prepreka, ali i neprijatelja), ključeve i relikvije. Iako su segment igre u kome faktor slučajnosti igra najveću ulogu, bonusi na relikvijama su odlično balansirani. Kontrateža su kletve na moćnim relikvijama kupljenim od demona ili slučajno pokupljenim pri otvaranju začaranih škrinja.

Nakon što neminovno skončate, zadržavate samo deo zlata koje ste sakupili, dok sve relikvije nestaju, a svež kopač će zameniti svog palog kolegu. Teško stečeno grumenje ulažete u unapređivanje opreme i oružja u prodavnicama čije ste vlasnike oslobodili u prethodnim pokušajima. Tako će, isprva pust, početni ekran ubrzo postati živ trgovački centar, snabdeven raznim predmetima koji će vam, uz odgovarajuću cenu, znatno olakšati buduće avanture. Tokom bazanja po lagumima naletećete i na nacrte po kojima će kovači moći da naprave relikvije u zamenu za torijum, valutu daleko ređu od zlata.

Jedan od zanimljivih momenata u igri je sprega vaših akcija sa okolinom. Naime, ako vas protivnici zapale, protrčavanje kroz baru će momentalno ugasiti plamen, ali se nećete dobro provesti ako vas u tom momentu neko pogodi munjom. Takođe, sobe su krcate različitim zamkama koje lako možete okrenuti u svoju korist, jer ih i neprijatelji mogu aktivirati.

Da se ovaj tekst ne bi pretvorio u jedan veliki hvalospev, moramo se osvrnuti i na neke, doduše sitne, zamerke. Tu, pre svega, mislimo na traljavo izvedeno skakanje, naročito ako se uzme u obzir da se radi o izometrijskoj 2D igri. Iako predstavljaju odličan način za izbegavanje protivnika, skokovi su veoma neprecizni i ozbiljna su pretnja po zdravlje u sobama krcatim ponorima. Uobičajeno kotrljanje ili kratak sprint bili bi daleko bolje rešenje.

UnderMine je izuzetno zarazna igra, jedna od onih koje vas prosto teraju da odigrate „samo još jednu” pred spavanje, da bi očas posla dočekali zoru tamaneći satrape po tamnicama. Uz gotovo savršenu mehaniku i dopadljiva grafička rešenja, definitivno važi za glavnog pretendenta na laskavu titulu roguelike/lite igre godine. A imate i priliku da malo navežbate rudarenje, pre nego što tata roguelike revolucije Spelunky dobije dugo očekivani nastavak.

Potrebno: 64-bitni procesor na 2,4 GHz, 4 GB RAM, integrisana grafička kartica, 1 GB VRAM, Windows 7

Poželjno: 64-bitni procesor na 3 GHz, 8 GB RAM, Nvidia GeForce 480 / AMD Radeon HD 5870, 1 GB VRAM, Windows 10

Ova igra je: roguelite dungeon crawler

Platforma: Windows,
Xbox One

Veličina: 1 GB

Studio: Thorium

Izdavač: Thorium

Adresa: undermine.game

Pegi: nema

85


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama