TEST PLAY
Fast & Furious Crossroads
Vladimir PISODOROV
1. septembar 2020.

Podatak da Slightly Mad Studios radi na Fast & Furious igri ulivao nam je veliku nadu i ohrabrenje na početku balade. Tim koji stoji iza legendarnog serijala Project CARS, ali i jednog od najkvalitetnijih poglavlja Need For Speed knjige - Shift, dokazano ume da napravi dobru trkačku igru. Začin u čorbi trebalo je da bude Vin Diesel, koji predvodi trojac likova iz poznate filmske franšize i čini se da je sve spremno za uživanje, najmanje na nivou onog iz Forza Horizon.

Reći da je ovo „trkačka igra”, arkada ili simulacija - svejedno, pravo je svetogrđe

Jasno je da nismo očekivali simulaciju u pCARS maniru, nego više derivat NFS-a koji će nam dozvoliti da se igramo s besnim mašinama i oblikovanjem njihove limarije. Ako usput dobijemo dobar upravljački model i pristojan pogled iz kabine, podvučen FFB podrškom, sreći ne bi bilo kraja. Ali...otkako je 2019. godine pao pod Codemastersovu šapu, SMS je počeo ozbiljno da štuca i nakon što je pCARS serijal uspeo da uvede u besmisao arkadnih voda, dopustio je i da mu se „desi” Crossroads.

Reći da je ovo „trkačka igra”, arkada ili simulacija - svejedno, pravo je svetogrđe. Da, imaćete priliku da se nađete za upravljačem raznoraznih „prevoznih sredstava”, ali niti ćete moći da ih birate, niti na bilo koji način možete da utičete na njihov izgled i performanse. U igri ne postoji monetarni sistem, nemate ni garažu, pa vam automobili „padaju” s neba onako kako to „odmotavanje” priče nalaže. Ako je za utehu, tokom misije možete da se prebacujete između dostupnih likova koji se nalaze u različitim automobilima i dolaze sa setom različitih perkova. Bićete u prilici da ispaljujete sajlu sa kukom, da hakujete protivničke automobile, ispaljujete projektile, ali i da se bez korekcije pravca kretanja zabijate u protivnike pritiskanjem „ramenih” tastera na kontroleru. Ne radujte se previše, prebacivanje je kao i sve drugo u ovoj igri skriptovano, što znači da se tek po ispunjavanju određenih uslova možete naći za volanom neke druge mašine.

Banalan sistem upravljanja zaslužan je za to što će Crossroads biti zanimljiv samo okorelim ljubiteljima filmskog serijala. Prednji deo automobila kao da je zalepljen za podlogu i svaka, pa i najmanja, promena pravca dovodi do započinjanja svojevrsnog driftovanja, zbog čega se zadnji deo automobila rita kao mustang iz prerije. Na pogled iz kabine možete da zaboravite, baš kao i na sve alternativne spoljne varijante! Zvučaće neverovatno, ali postoji samo chase kamera, koja kao da se nalazi na selfi štapu pričvršćenom za zadnji branik. Uzevši sve ovo u obzir, uopšte nemamo utisak da su igru radili prekaljeni stručnjaci SMS-a, već početnici koji do sada nisu imali prilike da osete miris spaljenih guma i izduvnih gasova.

Kampanja je sastavljena iz kratkih misija u kojima primarni cilj nije da pokažete svoje vozačko umeće, već da napravite što veću štetu i (na kraju) ispunite krajnje trivijalan zadatak. Kružnih trka ima u tragovima, ali ćete zato jurcati po nosaču aviona, rešetati oklopni voz i murjacima smanjivati brojno stanje. Takedown potezi svode se na besomučno pritiskanje pomenutih „ramenih” tastera i krajnje su neubedljivi, dok je korišćenje ostalih perkova tu više da se „zamasti” prazna čorba, nego zarad nečeg smislenijeg. Sve što su autori pripremili, zajedno sa međuscenama, traje između četiri i pet sati, nakon čega sadržaj možete da bistrite ispočetka - poglavlje po poglavlje, ili da se prepustite online izazovu u društvu saboraca. Tanko, da tanje ne može biti!

S obzirom na to da znamo da raspolažu znanjem i tehnologijom da nateraju boje da pršte iz monitora, SMS je Crossroads upakovao u prilično bledu grafičku košuljicu. Igra povremeno deluje kao da je pravljena za igračke konzole prethodne generacije, ali je zato hardverski zahtevna kao neko moderno, 4K čudo. Ni zvučna komponenta neće vam izmamiti uzdahe, naročito mjaukanje motora koje jedva čujete od okolne buke.

Šta je Slightly Mad Studios hteo da postigne Crossroadsom, nije nam jasno. Da li je u pitanju naređenje „odozgo” ili neka nova politika firme, za sada ostaje tajna, ali da je u pitanju pucanj „u prazno”, to je evidentno.

Potrebno: Intel Core i5-3450 / AMD FX-8350, 8 GB RAM, GeForce GTX 680 / ekvivalent, Windows 10 (64-bit)

Poželjno: Intel Core i7-8700K / AMD Ryzen 7 2700X, 16 GB RAM, GeForce GTX 3080 / Radeon VII, Windows 10 (64-bit)

Ova igra je: skriptovana arkadna vožnja smeštena u Fast & Furious univerzum

Platforma: Windows, PlayStation 4, Xbox One

Veličina: 84,54 GB

Studio: Slightly Mad Studios

Izdavač: Bandai Namco Entertainment

Adresa: www.fastandfuriouscrossroads
.com

Pegi: 16

50

Naš video: i.sk.rs/357639


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
NOVEMBAR 2023
Counter Strike 2
Stari, dobri Kanter u osveženom ruhu je više veliki update, nego puna nova igra...
Intel Core i9-14900K i Core i7-14700K
Nema zime uz Intelove mašine
Da li je Raptor Lake Refresh samo još vrelija i neznatno brža verzija prethodne generacije?
Apple iPhone 15, iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max
Petrovača, ajdared i zlatni delišes
iPhone 15 je „prepakovana” verzija modela 14 Pro, sa Appleovim čipsetom A16 Bionic „ispod haube”...
High tech igračke i razvoj naučnog razmišljanja
M’mera mpoyamba
Visokokvalitetne, a povoljne edukativne igračke postoje za svaku sferu interesovanja vašeg deteta...
Dell Alienware AW2724DM
Ponos na vašem stolu
Odličan monitor. Vrhunski! Međutim, kao što verovatno znate, Alienware je neka vrsta statusnog simbola...
Hisense 43A7KQ
VIDAA sa više smisla
Neobičan brak pametnog i tradicionalnog televizora, koji se lako koristi i bez ijedne napredne opcije za gledanje TV programa...
Finansijske tehnologije
Turbulencije ne prestaju
Da li nas očekuje recesija ili „meko prizemljenje”? Ključne kompanije sektora finansijskih tehnologija ne čekaju previše...
EmulationStation Desktop Edition 2.1.1
Vizuelna strana emulacije
Emulation-Station je frontend za emulatore, koji donosi mogućnost kastomizacije prikaza sadržaja...
Super Mario Bros. Wonder
Super Mario Bros. Wonder je dragulj u serijalu 2D Mario platformera, na koji se čekalo više od tri decenije...
Assassin’s Creed Mirage
Igra ima fokusiranu, vrlo linearnu priču kakvu su imali prvi naslovi u serijalu...
Forza Motorsport
Pre trka nije moguće voziti kvalifikacije, već sami birate startno mesto na gridu...
Marvel’s Spider-Man 2
Akciona komponenta Marvel’s Spider-Mana 2 je stravično dobra, mada su Majls i Piter previše slični...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama