TEST PLAY
Microsoft Flight Simulator
Miodrag KUZMANOVIĆ
1. septembar 2020.

Predivni čitaoci, imam fabulozno zadovoljstvo da vam predstavim najznačajniju PC igru u novijoj istoriji. Svestan sam toga da sintagma „novija istorija” mnogima opravdano ide na ganglije, ali izdržite, dame i gospodo piloti, pred vama je Microsoft Flight Simulator (2020), tehnološko čudo koje definiciju video-igre postavlja na sasvim drugačiju ravan od podrazumevane.

Pred nama je Microsoft Flight Simulator (2020), tehnološko čudo koje definiciju video-igre postavlja na sasvim drugačiju ravan
U igri je frapantno realna površina KOMPLETNE PLANETE, sa svih 37 hiljada aerodroma, 1,5 milijardi zgrada i 2 biliona stabala

Kada je najavljen na prošlom E3-u, mnogi su mislili da se radi o klasičnom Microsoftovom preterivanju. Simulacija letenja koja strimuje kompletan svet sa servera koji čuvaju nekoliko petabajta terenskih podataka, uz real-time vremenske uslove i real-time avio saobraćaj? Ako im je stalo do sim scene, neka objasne gde su bili poslednjih 14 godina? (MSFS X izašao je drevne 2006. godine.) Gde je ovo, šta je ono, veruj keru, ne veruj Microsoftu itd. O, kako će svi skeptici sada da pojedu svoju skepsu, sa urnebesom ili bez njega. Microsoft Flight Simulator je doneo sve što su ljudi obećali i još poneku sitnicu kojom su nas iznenadili.

Dakle, obećali su nam ceo svet na dlanu i dali su nam ceo svet na dlanu. I pored instalacije od stotinak gigabajta, igra donosi (opciono, ne obavezno) strimovanje terena skockanog kao kombinacija satelitskih Bing mapa, nalepljenih preko 3D modela za koje je zadužen precizni geomorfološki endžin. Rezultat je frapantno realna površina KOMPLETNE PLANETE, sa svih 37 hiljada aerodroma, 1,5 milijardi zgrada i 2 biliona stabala, između planina, dolina, raselina, brda, glečera, livada i svega ostalog. Ovo je igra u kojoj pored Havaja, Hitroa, Hrvatske i Holandije, imate i Žarkovo, Žagubicu, Žabalj i Žitomir, kompletan Zemljin šar, predstavljen sa zadivljujućim nivoom detalja. Ovo je igra čiji je tehnološki kalibar do pre desetak godina bio totalna naučna fantastika, koju su futuristi smeštali negde oko 2050, otprilike, nakon čovekovog sletanja na Mars. Ali, preduzimljivi Microsoft, zapravo, francuski Asabo Studio u saradnji sa MS-om, želeo je da budućnost stigne znatno ranije.

Kao i u slučaju svake prethodne verzije Flight Simulatora, poenta i ove nove je apsolutna sloboda. Dovoljno je da izaberete početni aerodrom i avion kojim želite da upravljate i možete da se otisnete nebeskim prostranstvima. U stanju ste, naravno, da pravite i kompleksne planove letenja sa waypointima i usputnim stanicama - stepen složenosti i realizma zavisi samo od vaših afiniteta i slobodnog vremena. Za ljude koji baš ne znaju šta bi radili sa neograničenom slobodom, tu su i navigacioni ili letački izazovi sa globalnom top-listom najuspešnijih pilota, a tu je i mogućnost igranja u multiplayeru. Pored vizuelnog realizma, u igri postoji i realizam vremenskih prilika, doba dana i komercijalnog avio-saobraćaja, koji nivo uživljavanja podižu na strmoglave visine. Na priloženom klipu (vidi QR kôd) možete videti kako to izgleda - lenjo subotnje jutro, nekoliko krugova iznad Beograda, zaokret-dva oko aerodroma „Nikola Tesla” uz real-time praćenje sletanja Swissovog leta LX 1412 iz Ciriha, koji je sleteo u 9:20 po redu letenja i komunikacija tornja s avionom beloruske Belavie i letom YM 101 Montenegro Airlinesa koji je kasnio 20 minuta u poletanju. Microsoft Flight Simulator je ostvarenje najvlažnijih snova svakog avio-entuzijaste.

U odnosu na stare verzije, novi Flight Simulator ima najnižu barijeru individualne veštine za uživljavanje u igru - reklamiraju je kao simulaciju za svakoga, što uopšte nije preterivanje. Kroz osam detaljnih tutorijala naučićete većinu stvari koje je potrebno znati za samostalno letenje jednomotornim klipnim avionima, poput cesne 172. Stepen vernosti simulacije možete podešavati u sitna crevca uz uvek prisutnu mogućnost automatizacije tri ključne funkcije: ček-liste pre poletanja, komunikacije sa kontrolnim tornjem i letenja, uključujući poletanje, navigaciju po waypointima i sletanje. Igra vas nikada neće prisiljavati da radite ono što ne umete ili ono u čemu ne uživate, što je istorijski proveren recept za navlačenje žrtava u slatku stupicu iz koje se teško beži. Svakog dana ćete učiti nešto novo, eksperimentisati s malim jednomotorcem iznad grada i lokalnih aerodroma, da bi vam se apetiti za napretkom progresivno otvarali. Poželećete da letite srednjim putničkim dvomotorcima na višem stepenu realizma, da za promenu sami tražite poletno-sletne dozvole i da sa stajanke samostalno rulate na pistu. Onda će vas zasvrbeti letenje na velikim putničkim avionima na međunarodnim rutama i, pre nego što shvatite šta vam se dešava, listaćete oglase u potrazi za profesionalnim HOTAS sistemom, pedalama i instrument-tablom. Shvatićete da bi bilo super kada biste imali duplo jači PC sa brzim NVME SSD-om, koji bi prekratio surovo spora učitavanja, uz Intel i7, 32 gigabajta RAM-a i bar GeForce 2070... Ukapiraćete da je igra čist heroin koji napada svest istim metodama kao zlokobni narkotik - navlači vas malo po malo dok ne postanete prosjak. Doduše, srećni prosjak bistrog uma sa razvijenom sposobnošću prostorne orijentacije.

Sve je to lepo, ali šta da radi neko ko nema para, a želi da uživa? Čak i na relativno skromnom PC-ju koji zadovoljava minimalnu stavku (vidi specifikaciju), moći ćete lepo da se igrate na nižem nivou detalja u 1080p rezoluciji: „Lowsetting uopšte ne izgleda loše, ukoliko satelitsko-geomorfološke podatke strimujete s interneta, pogotovo kad nadlećete teren s velike visine. Ne morate ni da imate džojstik - običan gamepad će biti sasvim dovoljan za kežualno letenje, a za prvu pomoć će poslužiti i miš i tastatura. Naposletku, ne morate čak ni da kupite igru čija standardna edicija košta 60 evra. (Na Steamu 70. Dobar dan, Microsofte, može li objašnjenje za diskrepanciju?) Dovoljno je da imate Xbox Game pass za PC koji košta pet evra mesečno i funkcioniše kao pretplata na Spotify. Uplatite lepo mesec dana, detaljno izgustirate igru, utvrdite da li vam se sviđa ili ne i tek onda napravite plan daljeg utroška keša ili kačenja pilotske kacige o klin.

Ako ipak želite da igru imate u trajnom vlasništvu, Microsoft Flight Simulator se prodaje u nekoliko edicija: standardnoj, deluxe i premium deluxe. Razlike između njih svode se na broj implementiranih aviona (20 u standardnoj, po pet dodatnih u svakoj sledećoj) i aerodrome koji su urađeni kao 1/1 kopija nekoliko globalno slavnih (Frankfurt, Hitrou...). U igri postoji i prodavnica gde ćete u narednom periodu moći da kupujete avione i pakete sa superdetaljnim replikama gradova, ukoliko vam ovako igra izgleda nedovoljno realno. Prodavnica je zasad prazna, jer je igra tek izašla, ali nema sumnje da će vrlo brzo krenuti da se puni mamiparama. Lansirna verzija nema nikakve fundamentalne bagove, osim monstruozno sporog učitavanja, koje će i najvećeg stoika staviti na probu stpljenja. Eto im ideje za prvi peč.

Microsoft Flight Simulator je najznačajnija PC igra u poslednjih deset godina. U bliskoj budućnosti doneće revitalizujući efekat opravdano posustaloj sceni high-end PC igračkog hardvera koji svake godine postaje sve skuplji, a sve manje realno nudi za cenu koja se traži. Flight Simulator jedna je od retkih igara u kojoj je CPU podjednako važan kao GPU, te se predviđa i renesansa potražnje za skupim Ajdevetkama i Rajzenima. A kako će tek da slave proizvođači skupih džojstika i HOTAS sistema, koji su do juče prodavali dva komada mesečno... Njihove buduće orgije bi i Kaligula smatrao neumesnim.

Ipak, najbolje će proći Microsoft, koji je izdao igru o kojoj priča ceo svet. Mnogo više od neposredne zarade koju će im doneti, Flight Simulator će se šepuriti kao živi dokaz za moć Azurea i drugih cloud tehnologija koje Microsoft globalno nudi, rvući se sa Amazonom i Googleom na tom lukrativnom, ali tesnom tržištu. Neka, zaslužili su da uzmu pare... Lično, MSFS 2020 me je toliko oduševio da im opraštam sve Windowse pre sedmice koji su mi pili krv na slamku i želim im uspeh na mnogaja ljeta.

Potrebno: Intel i5-4460 / AMD Ryzen 3 1200, 8 GB RAM, GeForce GTX 770 / Radeon RX 570, internet konekcija

Poželjno: Intel i5-8400 / AMD Ryzen 5 1500X, 16 GB RAM, GeForce GTX 970 / AMD Radeon RX 590, internet konekcija

Ova igra je: najnoviji izdanak najstarijeg simulatora letenja

Platforma: Windows (Microsoft Store, Steam)

Veličina: ~ 100 GB

Studio: Asabo Studio

Izdavač: Xbox Game Studios

Adresa: i.sk.rs/357653

PEGI: 3

97

Naš video: i.sk.rs/357654


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama