TEST PLAY
Surgeon Simulator 2
Dragan KOSOVAC
1. septembar 2020.

Četiri čoveka i 48 sati - to je sve što je pre sedam godina bilo potrebno na Global Game Jamu da se na noge postavi osnova za originalni Surgeon Simulator, a nepuna dva meseca kasnije sa neta je mogla da se preuzme funkcionalna, komercijalna verzija igre. Iako sam naslov igre otkriva da se radi o simulatoru hirurških zahvata, to neupućenu osobu neće u potpunosti pripremiti na opšte ludilo koje Surgeon Sumulator stavlja pred igrača. Igra vas stavlja u ulogu naslovnog hirurga sa zadatkom da obavi specifičan operativni zahvat, a sve to sa čudnim kontrolama nad samo jednom rukom i pogledom na dešavanje iz prvog lica. Posledični haos, greške i crni humor stvarali su jedinstvenu atmosferu koja je polarizovala igrače, ali dovoljno veliki broj njih bio je oduševljen tim iskustvom, toliko da je igra nastavila da živi i razvija se u vidu DLC-ova, unapređenih verzija i portova za druge platforme. Originalni razvojni tim, u međuvremenu proširen i zvanično nazvan Bossa Studios, od kraja leta 2018. godine radio je na zvaničnom nastavku, Surgeon Simulator 2, koji je konačno pred nama u svom punom sjaju.

Surgeon Simulator 2 dostiže nove visine apsurda zahvaljujući glavnom adutu - kooperativnom multiplayeru za četiri trapava hirurga

Dok se različiti razvojni timovi u igračkoj industriji neosnovano hvale time kako slušaju primedbe, savete i komentare fanova, u Bossa Studiosu su rešili da to zaista i urade. Tako su relativna oskudnost sadržaja i uski okviri originala napadnuti frontalno i sa fanatičnim žarom, što je rezultovalo efektivnim i efektnim proširenjem gotovo svakog aspekta gameplaya. Surgeon Simulator 2 proširuje igrački univerzum originala, vodeći nas u školu Najdžela Burka, protagoniste prve igre. Ova škola je, zapravo, centar za obuku perspektivnih hirurga koji ne dopuštaju da njihov entuzijazam za korišćenje skalpela bude sputan trivijalnostima, kao što je diploma medicinskog fakulteta.

Osnovna mehanika koja je proslavila prvu igru ostala je nepromenjena i tu ne mislimo na večitog pacijenta Boba, neopevanog heroja originala, već na kontrole. Kombinacijom miša i tastature upravljate vašim hirurgom, ali najbitnije su komande za kontrolu kretanja ruke i šake, pošto ćete morati da hvatate, pomerate, rotirate i usmeravate sve, od skalpela, injekcija, čekića i testera do organa i udova. Misije ponovo pokrivaju širok spektar zahvata, ali najbitnija stavka i dalje ostaje ispunjavanje vremenskih ograničenja uz vođenje računa da vam pacijent ne iskrvari (davanjem lekova ili transfuzije). Nepreciznost u manipulaciji opremom i organima ponovo je izvor fizičke komedije, ali sve biva podignuto na potpuno novi nivo apsurda zahvaljujući glavnom adutu Surgeon Simulatora 2 - kooperativnom multiplayeru za do četiri trapava hirurga. Scene koje nastaju kada se četiri nespretne osobe utrkuju sa vremenom da obave operaciju na što bolji način, ravne su najboljim kadrovima iz klasičnih slepstik komedija.

Neki neambiciozni razvojni tim bi se zadovoljno smeškao, gledajući proširenu kampanju i urnebesni multiplayer, ali u Bossa Studiosu su rekli: „Ne, idemo korak dalje!” Tako, Surgeon Simulator 2 igračima na raspolaganje pruža Labs Editor - alatku za stvaranje vlastitih medicinskih kompleksa i operativnih zahvata koje možete da testirate sami dok stepen izazova i komedije nije na nivou koji želite, a zatim ih podelite sa svetom. Za razliku od upravljačke šeme u igri koja je namerno trapava, u editoru sve funkcioniše glatko.

Izgled i audio-komponenta ove igre neizmerno su važni, jer na njima balansiraju igrački ugođaj i opšta atmosfera. Da estetika svega što vidimo i čujemo nije „baš kako treba”, Surgeon Simulator 2 bi lako mogao da sklizne u pravcu morbidnog i teskobnog, ali to se ne dešava, jer je sve naštimano do perfektne harmonije.

Pored svih svojih kvaliteta, Surgeon Simulator 2 nije za svakoga i tu ne mislimo samo na oznaku da se igra ne preporučuje mlađima od 18 godina. Apsurdni humor na kom počiva zabava u ovoj igri nije po svačijem ukusu, kao ni same kontrole. Naime, igrači koji nemaju nerava za namernu nepreciznost pri upravljanju i prva reakcija na neuspeh im nije smeh nego bes, trebalo bi da zaobiđu ovaj naslov.

Potrebno: Intel Core i3-3225 / AMD FX-4150, 6 GB RAM, GeForce GTX 550 Ti / Radeon R7 350, 1 GB VRAM, Windows 7 64-bit

Poželjno: Intel Core i5-4670 / AMD Ryzen R3 1300X, GeForce GTX 770 / Radeon R9 380X, 2 GB VRAM, Windows 10

Ova igra je: iščašeni, hiperbolični simulator hirurških zahvata

Platforma: Windows

Veličina: 10 GB

Studio: Bossa Studios

Izdavač: Bossa Studios

Adresa:
www.surgeonsim.com

PEGI: 18

82


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
NOVEMBAR 2023
Counter Strike 2
Stari, dobri Kanter u osveženom ruhu je više veliki update, nego puna nova igra...
Intel Core i9-14900K i Core i7-14700K
Nema zime uz Intelove mašine
Da li je Raptor Lake Refresh samo još vrelija i neznatno brža verzija prethodne generacije?
Apple iPhone 15, iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max
Petrovača, ajdared i zlatni delišes
iPhone 15 je „prepakovana” verzija modela 14 Pro, sa Appleovim čipsetom A16 Bionic „ispod haube”...
High tech igračke i razvoj naučnog razmišljanja
M’mera mpoyamba
Visokokvalitetne, a povoljne edukativne igračke postoje za svaku sferu interesovanja vašeg deteta...
Dell Alienware AW2724DM
Ponos na vašem stolu
Odličan monitor. Vrhunski! Međutim, kao što verovatno znate, Alienware je neka vrsta statusnog simbola...
Hisense 43A7KQ
VIDAA sa više smisla
Neobičan brak pametnog i tradicionalnog televizora, koji se lako koristi i bez ijedne napredne opcije za gledanje TV programa...
Finansijske tehnologije
Turbulencije ne prestaju
Da li nas očekuje recesija ili „meko prizemljenje”? Ključne kompanije sektora finansijskih tehnologija ne čekaju previše...
EmulationStation Desktop Edition 2.1.1
Vizuelna strana emulacije
Emulation-Station je frontend za emulatore, koji donosi mogućnost kastomizacije prikaza sadržaja...
Super Mario Bros. Wonder
Super Mario Bros. Wonder je dragulj u serijalu 2D Mario platformera, na koji se čekalo više od tri decenije...
Assassin’s Creed Mirage
Igra ima fokusiranu, vrlo linearnu priču kakvu su imali prvi naslovi u serijalu...
Forza Motorsport
Pre trka nije moguće voziti kvalifikacije, već sami birate startno mesto na gridu...
Marvel’s Spider-Man 2
Akciona komponenta Marvel’s Spider-Mana 2 je stravično dobra, mada su Majls i Piter previše slični...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama