PRVI UTISCI
GolfTopia
Dragan KOSOVAC
1. septembar 2020.

Nakon dve igre u serijalu Space Pirates and Zombies, dvočlani kanadski indie studio MinMax Games okrenuo se znatno mirnijoj tematici - golfu. Ipak, čak i u svetu golfa stvari mogu da postanu napete i hektične, pogotovo ako niste ležeran igrač, nego nervozni menadžer na čelu perspektivnog golf kluba, koji tek treba da postane poznat i profitabilan.

Igra vas stavlja na čelo intergalaktičkog golf kluba, sa zadatkom da ga razvijete od malog terena do fantastičnog zabavnog parka

GolfTopia je, pre svega, upravljačka simulacija (sa neskriveno futurističkim šmekom), ali ono što igru čini zanimljivom, upravo je odstupanje od tipičnih postulata ovog žanra ili, tačnije, dodavanje nestandardnih i neočekivanih elemenata njenoj mehanici. Vaš zadatak je da napravite ultrauspešni intergalaktički golf klub, tako što ćete, u duhu klasičnih naslova sa tematskim parkovima, netaknutom deliću prirode postepeno dodavati neophodnu infrastrukturu koja će zadovoljiti prohteve posetilaca željnih dobre partije golfa.

Početak je veoma jednostavan. Nakon što ste iz orbite na željeno mesto postavili centar svog kluba, označavanjem prvog tija (mesto izvođenja početnog udarca za datu rupu) i rupe ste odredili dimenzije prvog polja i igrači će početi da pristižu, željni da isprobaju vaš teren. Od tog trenutka, najbitnija stvar postaje upravljanje stepenom sreće igrača i sredstvima koje dobijate od njih i trošite za održavanje postojeće infrastrukture i izgradnju dodatne. Pošto intergalaktički ljubitelji golfa nikada ne spavaju, vaš klub mora da radi bez prestanka - i noću, i danju, i po magli i po jakom vetru. To podrazumeva nabavljanje svetlećih loptica, postavljanje rasvete i kioska na kojima mogu da se osveže i okrepe. Tu je i neizbežno angažovanje dronova za održavanje polja i njihove okoline. Interesantno, igra vam dozvoljava da napredujete vlastitim tempom, jer i teren sa samo jednom rupom može da bude profitabilan, samo je bitno da su igrači srećni. To znači da možete da do mile volje lickate postojeće staze, opremajući ih novim izazovima i preprekama (kako veštačkim, tako i prirodnim) ili da se okrenete širenju svog terena dodavajući nove rupe, čime svesno podižete stepen kompleksnosti.

Kada smo kod kompleksnog, upravljački meni igre na prvi pogled može da obeshrabri nepripremljene igrače, ali je, zapravo, sve prilično intuitivno i objašnjava se samo po sebi tokom igre. Naravno, upravljačke simulacije su igre u kojima se neprestano uči, kako bi u svakoj sledećoj partiji lako rešili ono što je nekada bio veliki problem, ali i da bi otkrili neke potpuno nove izazove.

Igranje GolfTopie može da olakša podatak da su njeni autori u gameplay planski utkali elemente tower defense naslova i to na sve ravni. Sa jedne strane je žongliranje količinom sreće samih posetilaca, koji se kreću od rupe do rupe u stilu talasa napadača u TD naslovima. U ovom slučaju potrebno je „napadati ih” stepenom zabave i izazova u okviru rupa, kao i pogodnostima između rupa koje ulepšavaju njihovo celokupno iskustvo tokom posete vašem golf klubu. Stepen zahtevnosti (i golf veština) posetilaca postepeno raste, pa stalno morate da vodite računa o njihovoj sreći, a ako ostanu zadovoljni dovoljno dugo, postaće redovni članovi vašeg kluba, što otvara vrata ka mnogo više sredstava za razvijanje terena. Druga strana TD priče je mnogo bukvalnija i podrazumeva borbu vašeg sistema za održavanje terena protiv prirode. Tako, kada dovoljno uznapredujete, više neće biti dovoljni dronovi za nadgledanje terena, već ćete se suočiti sa napadima različitih vrsta vanzemaljskog korova, a to zahteva instalaciju defanzivnih turela.

GolfTopia već sada, neposredno po ulasku u Early Access izgleda i zvuči odlično, a gameplay je na zavidnom nivou, između zabave i izazova. Ipak, autori ovog naslova imaju ambiciozan plan dodavanja još čudnijih futurističkih elemenata koji će uneti raznovrsnost u vaše partije, kao i nekih klasičnijih opcija, kao što je organizovanje malih i velikih turnira na vašim terenima. Za ljubitelje upravljačkih igara, ovaj naslov je već u stanju koje sasvim opravdava cenu od nepunih sedamnaest evra.


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama