TEST DRIVE
E-Prime Effecto
Kako kod vas? Hladno, al’ standard
Danilo LUKINOVIĆ
1. jun 2020.

Za razliku od bicikala sa električnom asistencijom koje smo do sada testirali, a koji su uglavnom bili „obični”, sa dodatim motorom, baterijom i kontrolnom jedinicom, a često i veoma klasičnog dizajna, heroj ovog opisa je namenski projektovan i napravljen kao električni bicikl. Dizajn je, takođe, drugačiji i mnogo moderniji, a uz to u je pitanju proizvod domaće firme E Prime.

Kompanija projektuje, sklapa i sprovodi završnu obradu, dok po njihovom projektu, aluminijumski ram proizvodi druga, takođe domaća fabrika. Effecto je zamišljen da „radi sve”, kao rekreativno i kao prevozno sredstvo i predstavlja kombinaciju gradskog i terenskog bicikla. Postoje dve verzije: City i Deluxe koji ima jaču bateriju i punjač, za veći domet i kraće vreme punjenja. Takođe, Deluxe model ima GPS modul sa sopstvenim napajanjem, retrovizore i alarm.

Višestruka namena ogleda se i u upotrebi udobnijeg (šireg) sedišta, ali je moguća zamena po želji, jer postoje neke karakteristike za čiji izbor proizvođač može da vam izađe u susret. Takođe, iznad zadnjeg točka je nosač sa štipaljkom, koji može da izdrži do 25 kilograma tereta i PVC blatobrani.

Pored uobičajenog izbora između neasistirane vožnje i pet nivoa asistencije, Effecto ima i „gas”. Ova kontrola olakšava pokretanje i snalaženje dok se krećete sporo ili se nalazite na uzbrdici, ali i kada morate nekoga brzo da preteknete, jer postiže ubrzanje koje je tako svojstveno električnim motorima. Effecto izuzetno efektno ubrzava i „guta” put, a gume su upotrebljive za sve vrste terena. Međutim, reljef Beograda ističe neke nedostatke. Veći deo mase nalazi se na zadnjoj strani koja nema ogibljenje, pa, iako vožnja nije neudobna, prelazak preko izrazito neravnog terena izaziva svakojako trešenje i lupanje. Dodavanje zadnjeg ogibljenja zahtevalo bi izmenu konstrukcije i podizanje cene, što će možda biti ostavljeno za neki budući „terenac”. Po relativno ravnom problema nema i ovaj bicikl zasigurno može da se koristi za „međugradsku” vožnju. Ni savladavanje uzbrdica nije nikakav problem, ali negativno utiče na stanje baterija i ako niste brzi na gasu, svakako ćete osetiti popriličnu masu. Upravo ovo je problem Effecta, kada idete sporo, postajete svesni njegove mase. Ne, nije nestabilan niti neupotrebljiv, ali je znatno teži u odnosu na običan bicikl, što je boljka svih elektrifikovanih modela. Kočnice sasvim dobro obavljaju posao, ali na nizbrdicama sa nešto težim vozačem ne preporučujemo izigravanje heroja.

E-Prime Effecto je promišljeniji i kompetentniji električni bicikl u odnosu na većinu koja je u ponudi na našem tržištu. Sa druge strane, i cena je na prilično visokom nivou, a počinje od 1800 evra za „slabiji” model. Za ovu sumu i te kako je moguće kupiti polovan automobil, ali ovakva vozila kupuju oni koji žele da ga koriste kao prevozno sredstvo i upravo ne žele da voze automobil.

GALERIJA

Motor: stepeni elektromotor snage
250 W (500-750 W za terensku vožnju)

Maks. brzina: 25 km/h

Nosivost: 130 kg

Autonomija: 120-140 km

Baterija: Li-ion 48 V, kapacitet 15,6-19,4 Ah, punjenje 2-2,5 sata

Kočnice: prednja i zadnja, disk 180 mm, hidraulična, Shimano BR-M355, M296

OStalo: aluminijumski ram, Maxxis Pace gume prečnika 27 inča (254 mm), prednja i zadnja LED svetla, električno zvono; displej za brzinomerom i indikatorom napunjenosti baterije, pređene kilometraže i utrošenog vremena; taster za izbor režima vožnje, kontrola ubrzanja, devetobrzinski menjač Shimano Alivio M4000, Suntour XCR podesivi amortizeri, Suntour XCR prenos

Dimenzije i masa: 1150 × 540 × 1180 mm, 29-30 kg

Kontakt: E Prime (www.e-prime.com)


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama