TEST DRIVE
Moye Life Fit Pro M4
Predškolac
Vladimir PISODOROV
1. jun 2020.

U „pakovanju” koje neodoljivo podseća na ono viđeno kod Xiaomijeve Mi Band linije proizvoda, smešten je nemali broj fitnes i „pametnih” mogućnosti. Već viđeno, reklo bi se, ali ono što nas je ovom osnovcu privuklo je podatak da košta ispod dve hiljade dinara. U čemu je „caka”?

Narukvica može da se poveže sa Android ili mobilnim uređajem pogonjenim iOS-om, tu je i kolorni TFT ekran dijagonale 0,96 inča, te jedan kontrolni taster smešten pri samom dnu kućišta narukvice. Standardno, rekli bismo. Ekran, očekivano, nije osetljiv na dodir i veliki downside je to što nije moguće kontrolisati intenzitet njegove osvetljenosti. U zatvorenom prostoru to ne predstavlja naročit problem, ali je pod direktnim sunčevim zracima prikazan sadržaj gotovo nemoguće razaznati. Između ugrađenih funkcija prebacujete se brzim pritiskanjem komandnog tastera, dok dodatne opcije otvarate tako što taster pritisnete prstom i zadržite ga na njemu dok se sadržaj na ekranu ne promeni. Dakle, ni u ovom departmentu nema iznenađenja.

Proizvođač nije otkrio informacije o specifikacijama ugrađene baterije, ali po njegovim rečima Fit Pro, pod punim opterećenjem, između dva punjenja može da izdrži između četiri i sedam dana, a čak 45 dana u stand by načinu rada. Koristeći narukvicu u 24/7 radnom režimu mi jedva da smo uspeli da kompletiramo treći dan. Adapter za punjenje koji je potrebno priključiti na slobodan USB port na kompjuteru ili eksterni punjač, identičan je kao kod modela Mi Band 3. To znači da kućište spravice prvo morate da odvojite od narukvice i da ga potom „uštekate” u predviđeno ležište. Inače, kućište narukvice ne može da se pohvali naročitim kvalitetom, baš kao ni sama narukvica. Prilikom demontaže, plastika kvrcka i pucka, dok je narukvica kruta i ne donosi elastičnost koju smo očekivali. Nasuprot tome, nošenje Life Fit Pro na zglobu uopšte nije neugodno. Ovde treba napomenuti i to da narukvica stiže sa IP67 sertifikatom, što znači da je vodootporna, ali to ne znači da sa njom možete i na plivanje.

Na glavnom ekranu nalaze se samo osnovni podaci: vreme i datum, stanje baterije i broj pređenih koraka u toku dana. Ukoliko želite da saznate frekvenciju srčanog ritma, moraćete da skočite do sekcije BPM (beats per minute) i sačekate petnaestak sekundi kako bi se obavilo merenje. Ovde nas je dočekalo iznenađenje, jer Fit Pro ima ugrađen SpO2 senzor, preko kog se određuje zasićenost krvi kiseonikom, ali i merač krvnog pritiska. Za sva tri slučaja, tvorci nisu dostavili podatke o tipovima korišćenih senzora, pa dobijene vrednosti morate da uzmete sa mnogo rezerve. Neprijatno iznenađenje je to što Fit Pro donosi podršku za samo tri fizičke aktivnosti: trčanje, preskakanje vijače i trbušnjake. Međutim, informacije dostupne tokom vežbanja su identične i vidite samo vreme proteklo od početka vežbanja i utrošene kalorije. Ako ste se, kao mi, ponadali da će narukvica prikazivati broj načinjenih skokova ili urađenih trbušnjaka – neće, ali za vreme vežbanja nećete moći ni da vidite koliki vam je puls.

Informacije o dolaznim pozivima i pristiglim tekstualnim porukama uredno će vam biti isporučivane „na zglob”, ali i ovde postoji začkoljica. Naime, broj podržanih aplikacija sa kojima je Life Fit Pro spreman da sarađuje izuzetno je mršav i na spisku se ne nalaze, na primer, Telegram i Viber, umesto kojih su tu: Whatsapp, Twitter, Instagram, Facebook... Narukvicu možete da ubacite i u režim „ne uznemiravaj” , odnosno, da odaberete da li želite da vas u odabranim vremenskim intervalima podseća na to da je vreme da se pokrenete. Automatsko aktiviranje ekrana podizanjem ruke u visini lica je podržano i dobro funkcioniše, s tim da ovu mogućnost možete da stavite na pauzu tokom perioda koji definišete (na primer, noću). Moye Life Fit Pro može da se koristi kao „okidač” za kameru na mobilnom telefonu, te da pokrene proces lociranja mobilnog telefona. Naravno, tu je i mogućnost definisanja alarma. Lepeza „pametnih” mogućnosti završava se funkcijom analize sna. Fit Pro, tako, pravi razliku i na dijagramu označava kada ste tokom noći bili budni, odnosno spavali lakim i dubokim snom.

Ne možemo da se otmemo utisku da je Fit Pro, zapravo, svojevrsna kopija Xiaomijevog modela Mi Band 4. U prodavnici može da se kupi za trostruko manje novca od poznatijeg takmaca, ali donosi i daleko skučeniji manevarski prostor. Ukoliko narukvicu planirate da koristite kao napredni pedometar i kao podsetnik na propuštene pozive i pristigle tekstualne poruke, onda možete da razmišljate o njenoj nabavci. S druge strane, kao zavisniku od fizičkih aktivnosti za vas ovde neće biti puno „mesa” i sa te strane će vas Fit Pro razočarati. Ipak, na pameti uvek treba da vam bude i to da narukvica košta samo jednu i po „crvenu”, a to je nešto što ne može lako da se zanemari.

Osnovno: merenje broja načinjenih koraka, utrošenih kalorija i broja otkucaja srca, SpO2 senzor, merenje krvnog pritiska, kolorni LCD dijagonale 0,96 inča, Bluetooth 4.0 BLE, podrška za tri fizičke aktivnosti, vibracija, alarm

Ostalo: primanje notifikacija o pristiglim tekstualnim porukama i pozivima, IP67 sertifikat, analiza sna, kontrola kamere na mobilnom telefonu, funkcija „ne uznemiravaj”

Proizvođač: Moye
www.moye.store

Kontakt: ComputerLand (computerlandshop.rs)


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
NOVEMBAR 2023
Counter Strike 2
Stari, dobri Kanter u osveženom ruhu je više veliki update, nego puna nova igra...
Intel Core i9-14900K i Core i7-14700K
Nema zime uz Intelove mašine
Da li je Raptor Lake Refresh samo još vrelija i neznatno brža verzija prethodne generacije?
Apple iPhone 15, iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max
Petrovača, ajdared i zlatni delišes
iPhone 15 je „prepakovana” verzija modela 14 Pro, sa Appleovim čipsetom A16 Bionic „ispod haube”...
High tech igračke i razvoj naučnog razmišljanja
M’mera mpoyamba
Visokokvalitetne, a povoljne edukativne igračke postoje za svaku sferu interesovanja vašeg deteta...
Dell Alienware AW2724DM
Ponos na vašem stolu
Odličan monitor. Vrhunski! Međutim, kao što verovatno znate, Alienware je neka vrsta statusnog simbola...
Hisense 43A7KQ
VIDAA sa više smisla
Neobičan brak pametnog i tradicionalnog televizora, koji se lako koristi i bez ijedne napredne opcije za gledanje TV programa...
Finansijske tehnologije
Turbulencije ne prestaju
Da li nas očekuje recesija ili „meko prizemljenje”? Ključne kompanije sektora finansijskih tehnologija ne čekaju previše...
EmulationStation Desktop Edition 2.1.1
Vizuelna strana emulacije
Emulation-Station je frontend za emulatore, koji donosi mogućnost kastomizacije prikaza sadržaja...
Super Mario Bros. Wonder
Super Mario Bros. Wonder je dragulj u serijalu 2D Mario platformera, na koji se čekalo više od tri decenije...
Assassin’s Creed Mirage
Igra ima fokusiranu, vrlo linearnu priču kakvu su imali prvi naslovi u serijalu...
Forza Motorsport
Pre trka nije moguće voziti kvalifikacije, već sami birate startno mesto na gridu...
Marvel’s Spider-Man 2
Akciona komponenta Marvel’s Spider-Mana 2 je stravično dobra, mada su Majls i Piter previše slični...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama